“Θεοί και θνητοί”

από τον Όλυμπο στη Νέα Υόρκη

Εκατό σπουδαία ευρήματα, 45 χρόνια ανασκαφικής δουλειάς, σε μια μεγάλη έκθεση του Ωνασείου Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, τιμή στο Δημήτρη Παντερμαλή και τον τόπο που ανέδειξε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο» έγιναν σήμερα στη Νέα Υόρκη στις 6μμ τοπική ώρα (μεσάνυχτα 23ης προς 24η.3.2016 ώρα Ελλάδας), στο Olympic Tower του Ωνασείου Ιδρύματος, στο Μανχάταν.

 

Η μοναδικής αξίας έκθεση θα παρουσιάσει –για πρώτη φορά- στο αμερικανικό κοινό, εκατό ευρήματα από το αρχαίο Δίον, καρποί των κόπων του Δημήτρη Παντερμαλή, μετά 45 χρόνια ανασκαφής στον σπουδαίο αρχαιολογικό τόπο της Ολύμπιας περιοχής, της θρησκευτικής πρωτεύουσας Ελλήνων και μη, για πολλούς αιώνες. Τα εγκαίνια έκανε απόψε ο  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Ιουνίου 2016. Στην πανηγυρική τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κος Δημήτριος, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Δημήτρης Χατζής, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Λιτοχωριτών, Δημήτρης Δαβιώτης, παράγοντες της ομογένειας, τοπικοί, κυβερνητικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, ομογενείς και αρχαιολόγοι και –εκπροσωπώντας τον Όλυμπο- ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, Δημήτρης Γεωργούλης, και οι διαχειριστές του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός», Διονύσης Πουρλιώτης και Μαρία Ζολώτα.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ίδιο τον καθηγητή και πρόεδρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δρ. Δημήτρη Παντερμαλή, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας, Έλενα Παπασταύρου.