Επτά μάρτυρες, τρεις καταθέσεις, πάμπολλα ερωτηματικά…

Φάκελος: Αποκομιδή σε ιδιώτη.

Η έρευνα του εισαγγελέα –κατά πάσα πιθανότητα- ολοκληρώνεται. Η έλευση του ιδιώτη καθυστερεί. Το καλοκαίρι πέρασε, χωρίς καμία σημαντική βελτίωση. Τι θα γίνει με τα σκουπίδια μας; Και –κυρίως- τι έχει γίνει ως τώρα; Τι δεν ξέρετε και θα θέλατε να ξέρετε.

Η εισαγγελική έρευνα για το διαγωνισμό του Δήμου Δίου-Ολύμπου, τον σχετικό με την ανάδειξη ιδιώτη που θα αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων στα 2/3 του Δήμου, φαίνεται να ολοκληρώνεται, αφού -ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- καμία νέα κλήση μάρτυρα δεν έγινε γνωστή. Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν να κατέθεσαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και να υπάρχουν …τρεις(!!!) καταθέσεις: του Βασίλη Βροχαρίδη, της Ευαγγελίας Μόχλα-Φαρμάκη και των πέντε συμβούλων της συμπολίτευσης. Η καταμέτρηση δίνει αποτέλεσμα τρεις καταθέσεις, αντί επτά, αφού όλοι προτίμησαν να καταθέσουν εγγράφως -με υπόμνημα- και μάλιστα οι πέντε της διοίκησης Δημόπουλου επέλεξαν να καταθέσουν το ίδιο υπόμνημα. Όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ενημέρωση για το θέμα δεν υπάρχει από πουθενά, σαν το θέμα να είναι ανάξιο σημασίας, αν και στοιχίζει ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ το χρόνο στο Δήμο και το δήμο. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιδήμαρχο Γιώργο Ζτάνη, να απαντά επί μακρόν στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, μετά την κατάθεση του υπομνήματος. Πολλά αναμένεται να διευκρινιστούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, της Τετάρτης 26ης Αυγούστου, αφού σίγουρα το θέμα θα απασχολήσει την προ ημερησίας διάταξης ενημέρωση του σώματος.

Ήδη, φαίνεται να διαψεύδεται και η τρίτη κατά σειρά διαβεβαίωση του δημάρχου ότι -με συντονισμένες ενέργειες και παρά τα πραγματικά προβλήματα- θα κατορθωθεί να αναλάβει τα καθήκοντά του ο ιδιώτης στο δεύτερο μισό του Αυγούστου. Αναμένεται να ζητηθεί από την αντιπολίτευση και ενημέρωση για την εισαγγελική έρευνα, αφού οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης (Δημητριάδης, Κουρίτα, Ρεμπατσιός) δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση και επειδή δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες, γεγονός που θα τους έδινε την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την προκαταρκτική έρευνα. Και στη διαδικασία της έρευνας του εισαγγελέα υπήρξε καθυστέρηση, αφού οι μάρτυρες ζήτησαν μικρή αναβολή για να καταθέσουν όταν κλήθηκαν. ¨Έτσι, πρώτος κατέθεσε ο κος Βροχαρίδης που υπήρξε πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας επί διοίκησης Παπαθανασίου, η συνάδελφός του κα Μόχλα και ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής (Ζτάνης, Πούλιος, Σιώκας, Μπαμπανίκας, Βακουφτσή). Ο Βροχαρίδης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος που δημοσιοποίησε σοβαρές καταγγελίες για τους όρους του διαγωνισμού. Η επιλογή του αυτή αντιμετωπίστηκε από τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο και την παράταξή του με την μέγιστη δυνατή ένταση, με τον δήμαρχο να ανακοινώνει τότε ότι ο Δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Βροχαρίδη επειδή με τις καταγγελίες του δυσφημεί το Δήμο σ όλη την επικράτεια(!!!). Στη συνέχεια, ο …θιγόμενος Δήμος έδωσε τη θέση του στους θιγόμενους ιδιώτες συμβούλους του δημάρχου που απείλησαν με αγωγή αποζημιώσεως, με τις δυο πλευρές να ξιφουλκούν δια δελτίων Τύπου και την αντιπολίτευση να μιλά για χωρίς προηγούμενο προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής. Το θέμα έφτασε ως την Οικονομική Επιτροπή για να εγκριθεί η ανάθεση της υπόθεσης -κατά Βροχαρίδη- σε νομικό, ξεπερνώντας ακόμη περισσότερο τα όσα έχουν συμβεί ως σήμερα στην Ελλάδα. Την συγκεκριμένη συνεδρίαση παρακολούθησαν και δημοτικοί σύμβουλοι μη μέλη της επιτροπής-επικεφαλής συνδυασμών και μετά τη συνεδρίαση αυτή… το θέμα χάθηκε κάπου μεταξύ μιας ασαφούς συμφωνίας και του ακόμη πιο ασαφούς μέλλοντος. Η συμφωνία κυρίων που οδήγησε στην σιωπηλή ομόφωνη ψήφιση του θέματος σε κείνη την συνεδρίαση, δεν είχε καμία σχέση με το πως το θέμα εισήχθη σε συζήτηση και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μη δώσουν συνέχεια στο θέμα. Ούτε οι σύμβουλοι του δημάρχου να απαιτήσουν 80.000 ευρώ αποζημίωση στα δικαστήρια, ούτε ο κος Βροχαρίδης να συνεχίσει τις καταγγελίες με τρόπο που να αφήνονται αιχμές κατά των συμβούλων και μάλιστα για προσωπικά συμφέροντα, όπως και έγινε.
Ήδη όμως, από τον δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης -όχι δια του Τύπου, αλλά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο- είχε προκύψει ένα σοβαρό ερώτημα από τις καταγγελίες Βροχαρίδη. Όταν αρχικά ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας κατήγγειλε ότι στο διαγωνισμό υπάρχει όρος για βεβαίωση καλής εκτέλεσης ανάλογου έργου από τους υποψηφίους που “φωτογραφίζει” μια μόνο εταιρεία, ο Δήμος απάντησε με δελτίο Τύπου που παρέπεμπε σε επτά περιπτώσεις ανάλογων έργων και βεβαιώσεων. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο …”Νέστορας της Καθαριότητας” -όπως είχε αποκαλέσει περιπαικτικά το Βασίλη Βροχαρίδη στο δελτίο Τύπου η διοίκηση του Δήμου- ανταπάντησε ότι τα επτά παραδείγματα αφορούν δυο έργα που ανέλαβε η εξής μια εταιρεία!!! Ακολούθησε “παγωμάρα” και ψίθυροι και ο δήμαρχος ανέλαβε ν απαντήσει στην ολοκληρωμένη πια καταγγελία. Απάντησε (video). Επικαλέστηκε διάφορα, επικαλέστηκε τα επτά παραδείγματα έργων/ανάλογων βεβαιώσεων για να αποδείξει ότι αυτοί οι όροι υπάρχουν σε όλους τους ανάλογους διαγωνισμούς, αλλά όταν ο κος Βροχαρίδης επεσήμανε ότι από τους επτά διαγωνισμούς δυο είχαν αποτέλεσμα και «οδηγούν» σε μια εταιρεία, αρκέστηκε να πει ότι «αυτό –το αποτέλεσμα- δεν το γνωρίζω, ούτε το είχατε στο δελτίο Τύπου κι αυτό είναι ελεγκταίο που λέτε, …» και …σε ότι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασε ο …”Νέστορας”, έκτοτε…. έτερον ουδέν. Κανένα στοιχείο, καμία απάντηση. Το ερώτημα πλανάται ακόμη.

Στη μακρά πορεία από τα τέλη του 2014, οπότε και άρχισε η επίσης μακρά “πορεία” της αποκομιδής των 2/3 των απορριμμάτων μας προς τον ιδιώτη, ως σήμερα, ουκ ολίγες απορίες και καταγγελίες (.doc) καταγράφηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την εισαγωγή του θέματος αποδοχής της μελέτης-πραγματοσύνης* προς συζήτηση, ΧΩΡΙΣ οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν καν δει το κείμενο, ως τις μεθοδεύσεις που κατήγγειλαν και άλλοι πλην Βροχαρίδη, πέρασαν τουλάχιστον έξι μήνες παράξενων χειρισμών και άστοχων επιλογών. Αποκορύφωμα των τελευταίων ήταν η επιλογή να μην αποκτηθεί τελικά απορριμματοφόρο του οποίου η αγορά είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη διοίκηση, να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία για εποχικό προσωπικό -μεσούσης της κρίσης λόγω της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, κτλ- και το κενό στην αντιμετώπιση των αυξημένων καλοκαιρινών αναγκών για καθαριότητα (λόγω καθυστέρησης ανάληψης καθηκόντων από τον ιδιώτη), να καλυφθεί με επικουρικές δυνάμεις ιδιώτη για διάστημα ενός μήνα αρχικά που στην συνέχεια έγιναν δυο. Η βοήθεια αυτή των συνεργείων και των μέσων του Δήμου από ιδιώτη εξασφαλίστηκε με απ΄ ευθείας ανάθεση του δημάρχου και τελικά ο ιδιώτης που ανέλαβε να βοηθήσει ως την έλευση του ιδιώτη που θα αναλάβει για τρία χρόνια την αποκομιδή (των 2/3) είναι … η ίδια εταιρεία!!! Η κριτική της αντιπολίτευσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί συγκεκριμένων σημείων και επιλογών της διοίκησης, “εγκαινιάστηκε” σε επόμενη συνεδρίαση από την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνας Κουρίτα (video), που προειδοποίησε για ουκ ολίγα μεμπτά. Οι καταγγελίες Βροχαρίδη ήρθαν αργότερα όταν ο διαγωνισμός πήρε «σάρκα και οστά» και φυσικά είχε προηγηθεί η καλοπροαίρετη κριτική του επικεφαλής της «Αλήθειας», Κώστα Δημητριάδη (video). Ο κος Δημητριάδης ήταν ο μόνος αντιπολιτευόμενος σύμβουλος που δεν αποχώρησε από τη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2015. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν όταν το αίτημά τους για αναβολή συζήτησης του θέματος ώστε να έχουν τη μελέτη και να ενημερωθούν, δεν έγινε δεκτή και τελικά το θέμα ψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και τον κο Δημητριάδη. Ο έτερος του συνδυασμού, Νίκος Λαπάτσης, αποχώρησε με τους υπόλοιπους αντιπολιτευόμενους. Στην τοποθέτησή του ο κος Δημητριάδης, χωρίς περιστροφές, δηλώνει ότι αυτό που εισάγεται ως μελέτη μοιάζει περισσότερο με όρους διαγωνισμού.
Τους επόμενους μήνες, μετά τις εκλογές και ενώ πολλά προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται και από την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το Eurogroup/δανειστές/κτλ, η αντιπολίτευση είχε πολλές φορές την ευκαιρία να καυτηριάσει πολλά και διάφορα. Μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι, αν συνυπολογιστούν, οι 80.000 ευρώ για την αγορά απορριμματοφόρου (παλιότερη απόφαση) και οι 160.000 ευρώ (οι δυο απ΄ ευθείας αναθέσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) και η ευκαιρία που είχε ο Δήμος για εποχικές προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα/αποκομιδή, θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη και ταυτόχρονα ο Δήμος να βελτιώνει τις δυνατότητές του αυτόνομης αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αναγκών του, σε όλο το Δήμο, με λιγότερα έξοδα, πιθανώς απασχόληση περισσότερων δημοτών και άλλα θετικά. Λογιστικά, η ροή των απαραίτητων κονδυλίων δεν παρουσιάζει διαφορές που να αποκλείουν τη μία επιλογή και να συνηγορούν προς την λύση “ιδιώτης για την αποκομιδή”.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος του θέματος που κι αυτή συνδέθηκε με το κεντρικό θέμα και αναμένεται να αναδειχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες είναι το επίσης καυτό θέμα της ανακύκλωσης. Τη σοβαρότητα του θέματος και τη σημασία του -και για το Δίον-Όλυμπος και για ολόκληρο τον πλανήτη- αναγνώρισε ο ίδιος ο δήμαρχος, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Η άποψη του δημάρχου για την ανακύκλωση (video) εκφράστηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περιγράφοντας τι προγραμματιζόταν τότε για την επανενεργοποίηση του παλιού προγράμματος ανακύκλωσης (έγγραφο) του Δήμου. Στους μήνες που ακολούθησαν, το θέμα έγινε γνωστό και από δελτία Τύπου (έγγραφο) με τις ανάλογες φωτογραφίες, για την τοποθέτηση κάδων, κωδώνων, πρέσσας και 220 κάδων που σταδιακά θα αναπτύσσονταν στην επικράτεια του Δήμου, συν την υπέρ ανακύκλωσης εκστρατεία στα σχολεία, με σχετικό πρόγραμμα. Πότε όλα τα παραπάνω ολοκληρώνονται και για ποιο λόγο και με πιο μέτρο θα θεωρηθούν ολοκληρωμένα, κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε καν γιατί αρκούν 220 κάδοι ανακύκλωσης και όχι 58 ή 136 ή 1294. Τον Μάϊο, ο πρώτος κώδωνας ανακύκλωσης γυαλιού τοποθετήθηκε (έγγραφο) “μετά βαΐων και κλάδων” στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου, σε τόσο περίβλεπτο σημείο που ήταν δεδομένο ότι δεν εξωράιζε την εικόνα της πρωτεύουσας του Δήμου. Πιθανότατα, το ζητούμενο ήταν να εξωραίσει την εικόνα της νέας διοίκησης. Παρά την ακαριαία αντίδραση πολλών και την απόφαση του δημάρχου να ανταποκριθεί στα παράπονα αυτά, η μεταφορά του -σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων- χρειάστηκε διάστημα σχεδόν δύο μηνών. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για να αποδείξει ότι πρόγραμμα ανακύκλωσης ικανό να χαρακτηριστεί ως τέτοιο, δεν υπάρχει στο Δήμο μας. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες υποδομές (συλλεκτήρες) σε κεντρικά σημεία, κυρίως κοντά σε επιχειρήσεις, καταστήματα, κτλ. Πέρα από το οικολογικό αντίκρισμα, ο δήμαρχος είχε διευκρινίσει στις συνεδριάσεις για την ανακύκλωση -πριν εισαχθεί το θέμα αποκομιδής από ιδιώτη- ότι η ύπαρξη προγράμματος ανακύκλωσης είναι “όρος” που θέτει και η πραγματικότητα και -κυρίως- ο όποιος ιδιώτης κληθεί να ανταγωνιστεί για την ανάληψη έργου αποκομιδής. Κι αυτό γιατί η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων ως και 25%, με την ανάλογη αυτόματη μείωση του έργου της αποκομιδής. Όσα δηλαδή είναι έργο του ενός -ανακύκλωση- είναι φόρτος που γλυτώνει ο άλλος -αποκομιδή-. Διακηρύξεις του τύπου «η ανακύκλωση μπορεί να φέρει μειώσεις κόστους ως και 25%», «ο ανταγωνισμός μπορεί να φέρει έκπτωση της τάξης του 20%», χάθηκαν στην αχλή του χρόνου και –αν δεν κάνουμε λάθος- η μόνη έκπτωση που υιοθετήθηκε ως σήμερα στη σύμβαση είναι της τάξης του 2%. Μέχρι στιγμής, η παράμετρος «ανακύκλωση» δεν έχει απασχολήσει όσο πρέπει τις συζητήσεις μεταξύ των αιρετών του Δήμου μας. Η εισαγγελική έρευνα όμως φαίνεται να αλλάζει την ατζέντα των συζητήσεων, συν την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την έλευση του ιδιώτη.

* Ο όρος “πραγματοσύνη” ήταν αυτός που εμφανίστηκε στην ημερήσια διάταξη, αυτό τον τίτλο έφερε το κείμενο και ήταν επιλογή του συγγραφέα του. Το θέμα ανέλαβε να εισαγάγει προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Γουλάρας. Η εισήγησή του διήρκεσε δυο λεπτά, σχεδόν (video). Παρουσιάζοντας τη μελέτη-πραγματοσύνη, λέει χαρακτηριστικά “μέσα λέει ότι θα μας δώσουν και 300 κάδους…κτλ…”. Επειδή η εισήγηση του αφορά την αποδοχή μελέτης για την αρτιότερη αποκομιδή –που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε διαγωνισμό, ακόμα δεν μιλάει κανείς για διαγωνισμό, όρους, κτλ, αυτό προκύπτει αργότερα- φυσικά και εννοεί «θα μας δώσουν και 300 κάδους αυτοί που μπορεί να αναδειχθούν νικητές πιθανού διαγωνισμού, κάποια στιγμή στο μέλλον, και με όρους διαγωνισμού που θα αξιοποιούν την παρούσα μελέτη».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕτΟ

Η κατάσταση σε ότι αφορά την καθαριότητα στο Δήμο μας, το φετινό καλοκαίρι, είναι ελαφρώς καλύτερη. Δεν υπήρξε καμία σημαντική και φανερά δραματική διαφορά, παρά μόνο ίσως η απόδειξη της διάθεσης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για θεαματικά αποτελέσματα. Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν. Εικόνες με τα σκουπίδια (φωτό) να κυριαρχούν σε όλα σχεδόν τα σημεία …αυξημένου καλοκαιρινού ενδιαφέροντος (φωτό), υπάρχουν πάντα (φωτό). Ναι, η νέα διοίκηση πρόσεξε όσο μπορούσε τις αργίες, τα σημεία με συνεχή ανθρώπινη και εμπορική δραστηριότητα. Ναι, θέλει να κάνει ότι καλύτερο. Όπως και όλοι οι προηγούμενοι. Όπως και ο κος Βροχαρίδης, τον οποίο απαξιωτικά “βάφτισε” …”Νέστορα της καθαριότητας”. Τα δελτία Τύπου όμως δεν λύνουν κανένα πραγματικό πρόβλημα. Η καλή διάθεση να μην είναι κάποιος αυστηρός στην κριτική του έναντι του νεοφώτιστου, είναι ανθρώπινη αντίδραση, αλλά ταυτόχρονα δεν συμβάλλει στην βελτίωση του άπειρου. Και δυστυχώς το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και ιδιαίτερα απαιτητικό. Αδειάζεις τους κάδους ακόμα και δυο και τρεις φορές την ημέρα, αλλά αφήνοντας τα σκουπίδια που υπήρχαν γύρω από τους ξεχειλισμένους κάδους ΔΕΝ δίνεις λόγο στον ξένο τουρίστα να αισθανθεί κάποια βελτίωση. Και, κοι/κες της νέας διοίκησης, δυστυχώς, ακόμα και οι αλλοδαποί επισκέπτες μας έχουν εμπειρία και γνώση για να κρίνουν τι και αν βελτιώνεται.
Η πραγματικότητα, το καλοκαίρι του 2015, απέδειξε ότι δεν απαιτούνται τεράστιες αλλαγές και υπέρογκα έξοδα και εξάρτηση από ιδιώτες για “να γίνει καλύτερα η δουλειά”. Δυο νεώτερα οχήματα και μια χούφτα περισσότεροι άνθρωποι, συν τη δική σας ανάγκη ν αποδείξετε την αξία σας, έφεραν μια μικρή -έστω- διαφορά. Με τα ίδια λεφτά και λιγότερο κόπο και -πιθανώς- χωρίς καμία αντιπαλότητα, θα μπορούσατε να διαλέξετε τον άλλο δρόμο: της ενίσχυσης των υμετέρων δυνάμεων. Διαλέξατε διαφορετικά. Αυτό που είναι και πλησιέστερο στα πολιτικά σας πιστεύω. Καλό κι άγιο κι αυτό. Θεμιτό, αποτέλεσμα της Δημοκρατίας (σ΄ αυτήν την τελευταία θα επανέλθουμε). Τα χρήματα όμως, αγαπητοί αιρετοί συνδημότες μας, που καταβάλλεται εσείς ανάλογα με τις απόψεις σας για τις ανάγκες όλων μας, προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών που τα αποκτούν πλέον με τιτάνια προσπάθεια, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Κι αυτό το σέβεται κάθε Δημοκρατία, κάθε λογική και πρέπει να το προσκυνά και να το λαμβάνει σοβαρότατα υπ΄ όψιν του κάθε αιρετός. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι οι δημότες δεν θα φέρουν καμία αντίρρηση γιατί θα υπερασπιστούν τα πολιτικά σας πιστεύω, με τόση αυταπάρνηση. Largε θέλουμε να ‘μαστε όλοι. Αν και ταυτόχρονα πένητες.-