“Καναπίτσα” εν αναμονή

ενώ η ένταση αυξάνεται... στην Κατερίνη

Όχι ότι προσπάθειες δεν γίνονται και στο Δήμο Δίου-Ολύμπου να αυξηθεί η ένταση… αλλά ο δήμαρχος διέταξε “χαμηλούς τόνους και πειθαρχία”.

Η δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε σήμερα 10.3.2016 και συζήτησε και το θέμα «Καναπίτσα», δηλαδή την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο πεδίο βολής και το χώρο εκπαίδευσης των ευελπίδων, καταυλισμό προσφύγων.

Η συμμετοχή στη συνεδρίαση ήταν διευρυμένη ακριβώς λόγω του συγκεκριμένου θέματος, τις εξελίξεις για το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Νίκος Λάππας. Μια βδομάδα μετά την ενημέρωση του Δήμου από τον συναρμόδιο υφυπουργό (Άμυνας) κο Βίτσα, όλα τα σχετικά με την «Καναπίτσα» παραμένουν στο επίπεδο των προθέσεων. Αυτό δεν μειώνει καθόλου τις ανησυχίες των δημοτών, τις οποίες θα μεταφέρουν αύριο στον κο Βίτσα ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, και ο βουλευτής Πιερίας (ΝΔ), Κώστας Κουκοδήμος.
Ο τελευταίος είχε την Πέμπτη τοπική media-κή αντιπαράθεση με τον συνάδελφό του του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιο Καστόρη, μετά το άρθρο που δημοσίευσε ο δεύτερος σχετικά με το θέμα του καταυλισμού, στο οποίο χαρακτήριζε τον κο Κουκοδήμο «καλοθελητή του φόβου».

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα για την «Καναπίτσα» και ο δημοτικός συνδυασμός «Αλλαγή Πορείας». Καμία απόφαση για την «Καναπίτσα» δεν έλαβε η Επιτροπή Διαβούλευσης και συμφωνήθηκε απλώς να αναμένει την ενημέρωση του δημάρχου, μετά την συνάντηση με τον υφυπουργό Άμυνας.

Η ανακοίνωση της «Αλλαγής Πορείας»

Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»
για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας έως 1000 ατόμων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Η δραστική μείωση των ροών των προσφύγων προς τη υπόλοιπη Ευρώπη έπειτα από τις μονομερείς ενέργειες κάποιων χωρών δημιουργούν σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας. Η Ελλάδα απέναντι στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Ήδη το βάρος που έχει αναλάβει είναι πάνω από τις δυνάμεις της. Ωστόσο ακόμα και κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες η χώρα μας «έδειξε» το δρόμο στους εταίρους της αλλά και σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Ένα δρόμο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς με σεβασμό στις διεθνής συνθήκες και τις αξίες του πολιτισμού μας
Ο καπιταλιστικός δρόμος με στόχο το κέρδος , η σύγκρουση συμφερόντων για τους ενεργειακούς αγωγούς στην Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή οδηγούν καθημερινά στον ξεριζωμό χιλιάδων αθώων ανθρώπων από τις εστίες τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, στο νομό αλλά και στο Δήμο μας έχουμε δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή μας προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης όπως στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων στην Σκοτίνα, σχεδόν καθημερινά.
Η εικόνα προσφύγων και μεταναστών στις εθνικές οδούς σε σταθμούς και λιμάνια είναι κάτι που δε θέλει κανείς. Χωρίς αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση οι εικόνες αυτές μας δυσφημούν ως χώρα με τις ανάλογες επιπτώσεις και στον τουρισμό. Μέλημα της χώρας μας, που απορρέει από τις Διεθνής Συνθήκες και συμφωνίες αλλά και από τις αξίες του πολιτισμού μας, είναι να εξασφαλίζεται μία ελεγχόμενη, αξιοπρεπής, προσωρινή εγκατάσταση που θα τους φιλοξενήσει έως ότου προωθηθούν στη χώρα προορισμού. Μέλημα από την πλευρά των προσφύγων θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στους κανόνες της φιλοξενίας.
Τέσσερις φορές στην νεώτερη Ιστορία οι Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στην Συρία. Την πρώτη φορά το ο 1860 όταν ξεκίνησαν σφαγές και διώξεις χριστιανών στη Β. Αφρική. Το 1882 στη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης. Το 1939 όταν η περιοχή της Αλεξανδρέττας, μέρος της Μεγάλης Συρίας, προσαρτήθηκε στις επαρχίες της Τουρκίας. Το 1923 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας *.
Δυστυχώς όμως το αυτονόητο της ανταπόδοσης της αλληλεγγύης για ορισμένους στο Δήμο μας φαντάζει ως καταστροφή για τον τουρισμό καλλιεργώντας αρνητικό κλίμα για την εγκατάσταση των προσφύγων στη θέση «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ», δίπλα στο Πεδίο Βολής και σε αριθμό που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνά τελικά τα χίλια (1000) άτομα. Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια που η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελε να «θάψει» χιλιάδες τόνων από τα τοξικά απόβλητα της TOSOH. Τότε ούτε λέξη για τη δυσφήμηση και τη μόλυνση της περιοχής λόγω ταφής τοξικών αποβλήτων, παρακαταθήκη για τους επόμενους αιώνες για την περιοχή.
Ο συνδυασμός «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» πιστεύει και προτείνει πως η πρόταση για δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στη θέση «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ» θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ του Δήμου Δίου Όλυμπου, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και της Κυβέρνησης.
Τέλος, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε το πρόσωπο της Ελλάδας που αγωνίζεται για την επικράτηση της ειρήνης γιατί χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να λήξουν τα προβλήματα των προσφυγικών ροών.

*(http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/otan_oi_ellines_prosfyges_ebriskan_katafygio_sti_syria-64180530/)

 

Το άρθρο του βουλευτή Στέργιου Καστόρη

Οι καλοθελητάδες του φόβου και η απάντηση του Πιερικού λαού

Του Στέργιου Καστόρη
βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ορισμένοι αμετανόητοι επιμένουν ακόμη και αυτή την ώρα της ανθρωπιστικής κρίσης στο προσφυγικό, την ώρα που χιλιάδες απελπισμένοι συνωστίζονται στην Ειδομένη μπροστά σε κλειστά σύνορα, να σπέρνουν φήμες περί ολικής κατάληψης και καταστροφής του νομού μας (και του τουρισμού μας) από χιλιάδες πρόσφυγες.

Ένας από αυτούς τους καλοθελητάδες του φόβου είναι και ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος, ο πολιτικός που στήριξε αναφανδόν τις ακραίες φοβικές εκδηλώσεις μερίδας κατοίκων της Ανδρομάχης, κραδαίνοντας δηλώσεις του τύπου «ούτε στην Πιερία, ούτε αλλού κέντρα φιλοξενίας προσφύγων».
Και παρότι «τον άδειασε» ακόμη και το κόμμα του, συνεχίζει να κινδυνολογεί και να εκμεταλλεύεται την προσφυγική τραγωδία, όχι ως σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό πρόσωπο, αλλά ως πολιτικάντης παλαιάς κοπής.
Ευτυχώς, όσοι τον ακολουθούν (μερίδα του τύπου και θεσμικών εκπροσώπων) είναι οικτρή μειοψηφία, σε σχέση με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που ξεδίπλωσε και θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει ο Πιερικός λαός-άνθρωποι των κινημάτων αλληλεγγύης, της ορθόδοξης και ευαγγελικής εκκλησίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, η μεγάλη, η συντριπτική μερίδα των συμπολιτών μας, που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συστημικών μέσων και των συνοδοιπόρων τους, διατηρούν και την ανθρωπιά και την κοινή λογική τους. Την ανθρωπιά που υπαγορεύει να μην αφήνεις αβοήθητα τα θύματα των πολέμων. Και την κοινή λογική που λέει ότι η οργανωμένη διαχείριση αυτού του προβλήματος σε γλυτώνει από ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις (πρόσφυγες να κοιμούνται σε πλατείες και σε παγκάκια, να περιπλανούνται σε δρόμους και εθνικές οδούς) που μπορούν να βλάψουν εξίσου πρόσφυγες και γηγενείς. Και τότε (και μόνο τότε ) θα κινδυνεύσει πράγματι και ο τουρισμός μας.

Παραβλέπουν επίσης (σκοπίμως) οι έμποροι του φόβου ότι μέσα σε ένα χρόνο πέρασαν από την Ελλάδα προ τη Δυτική Ευρώπη πάνω από 800.000 πρόσφυγες, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Πολλοί, όπως εμείς εδώ, δεν το πήραν καν χαμπάρι. Κι αυτό χάρη στο κράτος, το «απόν» κράτος που λένε κάποιοι. Αλλά και το στρατό και την αστυνομία της χώρας, που από κατασταλτικοί μηχανισμοί, όπως τους ήθελαν και τους χρησιμοποιούσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, μετατράπηκαν σε σωτήρες και φύλακες άγγελοι των κατατρεγμένων.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει και η Πιερία μέρος αυτής της λαμπρής ιστορίας που γράφει η χώρα μας, κρατώντας τις Θερμοπύλες της ανθρωπιάς και των αξιών του πολιτισμού μας. Και το hot spot που θα στηθεί στο νομό μας, θα φροντίσουμε να γίνει παράδειγμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς πολέμους και πείνα.

Η απάντηση του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου στο αρθρο του Στέργιου Καστόρη

 

Αν ο τόπος κινδυνεύει από κάτι είναι από την …ανθρωπιά σας!

Αγαπητέ συνάδελφε,

Στον άτυπο διαγωνισμό «ανθρωπιάς» και «αλληλεγγύης» δεν θα πάρω μέρος. Εξάλλου οι πολίτες βλέπουν καθημερινά την ευαισθησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με τους βουτηγμένους στη λάσπη ανθρώπους στην Ειδομένη.
Την γνώρισαν την ανθρωπιά σας οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες -με δική σας εντολή – στις εθνικές οδούς. Ένιωσαν την αλληλεγγύη σας τα μικρά παιδιά μέσα στα χαρτόκουτα με τα βρεγμένα ρούχα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα λασπόνερα.

Κι αν ο τόπος κινδυνεύει από κάτι είναι από την …ανθρωπιά σας!