Η “Αλήθεια” για …

"όσα συμβαίνουν στο Δήμο Δίου Ολύμπου"

ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης για τα πρόσφατα και τα παλιότερα – επιβεβαιωνόμαστε, αλλά χρειάζεται η συμμετοχή όλων και των δημοτών

Για όσα συμβαίνουν στο Δήμο Δίου Ολύμπου.

 

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, σεβόμενοι το αποτέλεσμα, δώσαμε μια υπόσχεση, ότι θα τιμήσουμε την ψήφο αυτών που μας πρόκριναν.  Δηλώσαμε ότι θα αγωνιστούμε για το καλό του τόπου και των κατοίκων του, στα πλαίσια και στις δυνατότητες του ρόλου που μας ανατέθηκε.

Θέλαμε να πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων, με έναν πολιτικό πολιτισμό, που θα αναδεικνύει την αλήθεια, την καλή πρόθεση, το κύρος του θεσμού, του Δημοτικού Συμβουλίου και  των μελών του, τον σεβασμό προς τους δημότες και την προσέλκυσή τους στις συνεδριάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό οι συνεδριάσεις ενός Δημοτικού Συμβουλίου να διακρίνονται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης των μελών του, από το επίπεδο και την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου και των τοποθετήσεων, από το σεβασμό της διαδικασίας και των δικαιωμάτων των μελών, από την καλόπιστη κριτική, από την πληρότητα και διαφάνεια της ενημέρωσης.

Ένα τέτοιο Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε και αξίζει ο τόπος μας, για να μπορεί να παράγει πολιτική, να λύνει προβλήματα, να δημιουργεί προοπτική, να ανοίγει νέους ορίζοντες, να παρακολουθούν οι δημότες τις συνεδριάσεις και να αισθάνονται υπερηφάνεια, να αποτελεί φυτώριο νέων στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενεργών πολιτών, στον αγώνα για την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Όλα αυτά αποτελούν το δικό μας όραμα και την επιθυμία κάθε σκεπτόμενου συνδημότη που σέβεται τον εαυτό του, σέβεται και αγαπάει τους συνανθρώπους του και τον τόπο του. Παράλληλα αποτελούν βασική προϋπόθεση χρηστής διοίκησης και ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς.

Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω στους συνδημότες μου ότι κάποια από τα παραπάνω, τα αυτονόητα τουλάχιστον, έχουν σχέση με την πραγματικότητα στη διοίκηση του Δήμου και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από πολύ νωρίς είχαν εμφανιστεί τα πρώτα απολίτιστα και αλαζονικά φαινόμενα, γι’ αυτό είχα προβεί σε επισημάνσεις και προειδοποιήσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα πιστεύω ότι πρέπει να σας τις κοινοποιήσω, διότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και πρέπει να γνωρίζετε, να ενεργοποιηθείτε, να απαιτήσετε και να επιβάλετε εσείς πλέον, τη χρηστή διοίκηση, την αλήθεια, τη δημοκρατία και την ανιδιοτελή προσπάθεια, με διαφάνεια και ταπεινοφροσύνη.

Συγκεκριμένα είχα μιλήσει: «Για υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικότερα του θεσμού», «Απροθυμία των συνδημοτών μας να συμμετέχουν και να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας», «Το καισαροπαπικό σύστημα διοίκησης και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα πράγματα του Δήμου», «Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής και δεν περιμένουμε να ζήσουμε από αυτή», «Η περίοδος χάριτος τελειώνει» και άλλα πολλά, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Παρά τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε, τις συναινέσεις μας για το καλό του τόπου, τις επισημάνσεις και τις προειδοποιήσεις μας, συνεχίζεται ο εμπαιγμός  και η αναξιοπιστία και ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν ανυποψίαστοι άνθρωποι στον Εισαγγελέα.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι τρεις παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ, δύο ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, όλες από την πλειοψηφούσα παράταξη, καταγγέλλοντας σοβαρότατα ζητήματα στην λειτουργία του Δήμου. Επιπλέον, αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε προσφυγές κατά αποφάσεων του Δ.Σ., και να δηλώνουμε εγγράφως προς τη διοίκηση, ότι δε φέρουμε καμία ευθύνη για θέματα και αποφάσεις που παίρνονται, χωρίς να είμαστε ενήμεροι. Καλούμαστε ως μάρτυρες στον ανακριτή και στον εισαγγελέα και καταγγέλλουμε πρακτικές της διοίκησης στα ΜΜΕ.

Όμως, αγαπητοί συνδημότες, το χειρότερο απ’ όλα είναι η ειρωνεία, η φίμωση, η απρεπής συμπεριφορά σε συναδέλφους αιρετούς με ύβρεις και χλευασμούς, αλλά και η διοίκηση αυτού του τόπου ως «το τσιφλίκι του πατέρα» με την πρακτική του «αποφασίζω και διατάζω».

Εξακολουθούμε να ελπίζουμε, ως συνδυασμός, ότι όλοι οι συνάδελφοι – μέλη του Δ.Σ. θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα δώσουν αξία και νόημα στον θεσμικό τους ρόλο και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί όπως είπα και πριν αρκετό διάστημα «Δεν είμαστε αριθμοί. Είμαστε ενεργοί πολίτες, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αιρετών, που ανησυχούν για τις εξελίξεις στον τόπο τους». Επίσης, κύριος Υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας είναι ένας μόνο και έχει ονοματεπώνυμο, αλλά αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη, καλύπτεται πίσω από εκφράσεις όπως «δε φταίω εγώ…» ή «νίπτω τας χείρας μου…» ή «εγώ προσέχω πού βάζω την υπογραφή μου… !!!».

Είχα πει πριν τρεις μήνες ότι «…μέχρι να έρθει η ώρα της διαφάνειας και της νομιμότητας, δεν θα αναλαμβάνει κανένας πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των επιχειρήσεων του Δήμου μας, ούτε Αντιδήμαρχο δε θα βρίσκουμε να κάνουμε!!!…..».

Αυτά δεν είναι υπερβολές και τα αποδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα.

Καλούμε τους συνδημότες μας να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η παρουσία τους θα μας δώσει τη δύναμη να πολεμήσουμε τέτοιες πρακτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε καταστάσεις πολύ επιζήμιες για τον τόπο μας και τους συνδημότες μας. Ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον από την αναβάθμιση του επιπέδου και του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, για να προλάβουμε τα χειρότερα και να μπορέσουμε να συμβάλουμε στα καλύτερα.

 

Για την Δημοτική Παράταξη «ΑΛΗΘΕΙΑ»

Κώστας Δημητριάδης