συσκέψεις στην Αθήνα και προσπάθεια να καλύψουμε το χαμένο χρόνο και τις χαμένες χρηματοδοτήσεις – ειδική πρόνοια για την Πιερία ως περιοχή-κλειδί για τις μεταφορές
Τεράστιο κονδύλι, μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτήσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πιερίας και ειδικά του νότιου τμήματός της και το Δήμο Δίου-Ολύμπου. Η σημαντικότατη αυτή εξέλιξη αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς από εκπροσώπους της κυβέρνησης που θα επισκεφθούν για το λόγο αυτό την περιοχή μας και αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και ο φάκελος της πρότασης για χρηματοδότηση.
Χθες, στην Αθήνα και το γραφείο του γγ του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργου Δέδε, βρέθηκαν δύο βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και συζήτησαν την κατάσταση που δημιούργησε στο νομό η νεροποντή του τριημέρου της 16ης Νοεμβρίου 2017. Στη συνάντηση αυτή, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στους αιρετούς η πρόθεση της κυβέρνησης να θωρακίσει την περιοχή και επειδή η Πιερία είναι περιοχή-κλειδί για τις επίγειες μεταφορές, με τους δύο κύριους άξονες να διέρχονται αναγκαστικά από δω. Ένας πρώτος σχεδιασμός-προϋπολογισμός ανεβάζει το απαραίτητο ποσό σε περισσότερα από 30.000.000 ευρώ, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με ένταση το γεγονός ότι -τα προηγούμενα χρόνια- δεν δόθηκε, από τους τοπικούς άρχοντες, η ανάλογη προσοχή στις ευκαιρίες χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα. Την προηγούμενη χρονιά (2016) δόθηκαν συνολικά για σχετικά έργα περισσότερα από 40.000.000 ευρώ σε όλη την Ελλάδα και στην Πιερία δεν ήρθε ούτε ένα ευρώ.
Την συνάντηση των Καστόρη, Σκούφα, Μαυρίδου και Δημόπουλου στο γραφείο του κου Δέδε επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις τις σχετικές με τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των καταστροφών από την νεροποντή του τριημέρου της 16ης Νοεμβρίου 2017. Ο Κ. Δημόπουλος έκανε λόγο για περισσότερα από 300.000 ευρώ ως την έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών.
Στο Υποδομών συνεχίζεται η μελέτη της κατάστασης στη νότια Πιερία και ειδικά ο έλεγχος των υπαρχουσών υποδομών, προκειμένου να εντοπιστούν σημεία που “βοήθησαν” τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου και να διορθωθούν, βάσει γενικότερου σχεδιασμού (για την “συμπεριφορά” της περιοχής του Βαρικού και της νέας εθνικής οδού, σε πιθανότητα βαριάς βροχόπτωσης).
Στην υπό εξέλιξη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, συζητείται αυτή τη στιγμή -ως έκτακτο και κατεπείγον και μετά από πρόταση του δημάρχου- η αποδοχή ποσού 300.000 ευρώ, ως έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νεροποντής, μετά σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών, κου Σκουρλέτη, που έφθασε πριν από λίγο. Η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος κρίθηκε απαραίτητη για την άμεση εκταμίευση, πριν το τέλος του 2017.