“Ούτε κουβέντα” για την καταστροφή των Πιερίων

για μία ακόμη φορά

δήμαρχος και διοίκηση Κατερίνης “άνοιξαν” και την τελευταία πόρτα στην καταστροφή και μάλιστα με οκτώ λεπτών “μασημένα λόγια”

 

 

Για μία ακόμη φορά, η δημαρχία Χιονίδη και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης ψήφισε χθες κόντρα στην αρχική της (αρνητική) γνωμοδότηση για την δημιουργία αιολικού πάρκου στους “Πέντε Πύργους” από την ΤΕΚΑΛ, αποδεικνύοντας ότι η αιρετή ηγεσία της Κατερίνης μπορεί, άλλη γνώμη να έχει σήμερα και άλλα, πλήρως αντίθετα, να ψηφίζει αύριο. Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα …ανυπεράσπιστα, ο Σάββας Χιονίδης άφησε αιχμές και κατά του μέρους της αδειοδότησης της “επένδυσης” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά …ως εκεί. Ούτε αυτό έκανε τον δήμαρχο Κατερίνης να αλλάξει απόφαση, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για υιοθέτηση πιθανώς ύποπτων διοικητικών πράξεων… Μία ακόμη τοποθέτηση του Σάββα Χιονίδη που προκάλεσε τις αντιδράσεις των παρισταμένων, αφορούσε την τοπική κοινωνία. Όπως είπε: “το ίδιο το κράτος δίνει αδειοδοτήσεις, ασχέτως της τυχόν γνώμης μπορεί να έχει ο οιοδήποτε τρίτος…”. Στην αίτηση της εταιρείας και στην έγκρισή της “επένδυσης” αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για όλα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Τη στάση της δημαρχίας και της παράταξης του δημάρχου Κατερίνης δεν κατόρθωσε να αλλάξει

  • η δυναμική παρουσία -και πάλι- των κατοίκων της Μηλιάς (και της εκπροσώπου τους, Σοφίας Αρβανίτη) και της Πιερίας που λένε “όχι” στην καταστροφική “επένδυση”
  • η αντίθεση όλων των βουλευτών του νομού (Καστόρης και Σκούφα τοποθετήθηκαν στη συζήτηση του θέματος) -συμπεριλαμβανομένου πια και του Κ. Κουκοδήμου που δήλωσε την αντίθεσή του και την απόφασή του να αντιταχθεί στο εγχείρημα με κάθε νόμιμο μέσο.

Η επιστολή του αναγνώστηκε και καταχειροκροτήθηκε, σε αντίθεση με την επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου που υπενθύμιζε τη βεβαίωση της Περιφέρειας ότι το εγχείρημα πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους και προκάλεσε γιουχάισμα (η κα Μαυρίδου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αφού -όπως ανακοινώθηκε- βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του Olympus Marathon).

Από τη συνεδρίαση έλειπε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, Θανάσης Λιακόπουλος, και ο Μάκης Παπαδημητρίου.

Υπέρ της ακύρωσης της απόφασης δημοπράτησης -από τη συμπολίτευση- ψήφισε ο Χρήστος Γκουγκουρέλας.

Πλήρες ρεπορτάζ με όλες τις λεπτομέρειες, αύριο στην ΕτΟ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά τη συνεδρίαση το ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ

Για το ιδιωτικό «αιολικό πάρκο» στη Μηλιά Πιερίων.

Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο

Ν. Γκάτσος

Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης του ιδιωτικού αιολικού «πάρκου» συνολικής ισχύος 22 MW
(11 ανεμογεννήτριες) και των συνοδών υποστηρικτικών έργων αλλά και με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, γίνεται ένα βήμα για την υλοποίηση μιας μεγάλης επέμβασης στα Πιέρια όρη.

Οι ορεινοί όγκοι των Πιερίων αλλά και του Ολύμπου, το ενεργειακό  δυναμικό της Πιερίας και της χώρας συνολικότερα είναι θησαυρός για τους  μεγάλους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Κριτήριο της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, αλλά η μεγιστοποίηση  των κερδών του κεφαλαίου.

   Η «πράσινη» ανάπτυξη είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και το αυξημένο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο λογαριασμό της ΔΕΗ, οι συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ για το ρεύμα. Είναι η «προίκα» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός  σε αυτούς τους μεγαλοεπενδυτές.

   Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τα Πιέρια (Μηλιά, θέση «Πέντε Πύργοι») δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων ούτε στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

  1. Το μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης επένδυσης θα επιδράσει αρνητικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες, κ.λπ.).
  2. Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ.
  3. Το αρχικό μέγεθος του αιολικού «πάρκου» μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνουν παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Νότια Εύβοια).
  4. Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.
  5. Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά στην ευρύτερη περιοχή.
  6. Η οπτική και ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει  αρνητικές συνέπειες.
  7. Οι ελάχιστοι πόροι που «θα επιστρέψουν», θα αξιοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων. Οι όποιες θέσεις εργασίας υπόσχονται ότι θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία του αιολικού «πάρκου» θα είναι κακοπληρωμένες, με μαύρες εργασιακές σχέσεις.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη επένδυση που συνιστά παράδοση  φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ενέργειας και της διασφάλισης κερδών για τα μονοπώλια.

 

Απαιτούμε:

  • Να μην αδειοδοτηθεί η κατασκευή ιδιωτικού αιολικού «πάρκου» στα Πιέρια.
  • Αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
  • Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.
  • Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας – Ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας με κεντρικό σχεδιασμό.

Η μόνη λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος, υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

Καλούμε σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την οικονομική ολιγαρχία, την πολιτική της εξουσία και την ΕΕ, η οποία αποτελεί το στυλοβάτη της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. 

ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ