3 Μαΐου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου – και μια σημαντική εξέλιξη για όσους θέλουν να είναι δημοσιογράφοι
Το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελευθερία του Τύπου (και η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου) καθιερώθηκε το 1993 και παρέχει την ευκαιρία σε δημοσιογράφους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, εθνικές αρχές, ακαδημαϊκούς και στο ευρύτερο κοινό να συζητήσουν τις αναδυόμενες προκλήσεις στην ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να συνεργαστούν για τον εντοπισμό λύσεων σε θέματα Τύπου.
Η Ολλανδία είναι ο οικοδεσπότης για το 2020. Η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ολλανδία προγραμμάτισαν το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις 22 ως 24 Απριλίου, στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Χάγης. Λόγω πανδημίας, αναβλήθηκε για τις 18 ως τις 20 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο. Θα είναι μια κοινή διοργάνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου) και την Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων (2 Νοεμβρίου). Η απόφαση αναβολής του Συνεδρίου ελήφθη για την ελαχιστοποίηση του κόστους και των κινδύνων για όλους τους εμπλεκόμενους, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει το COVID-19 παγκόσμια πανδημία.
Θα πραγματοποιηθεί με περισσότερους από 1.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες και 60 επιβεβαιωμένες συνεδρίες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε το πρώτο διεθνές φόρουμ νομικών παραγόντων, ένα ακαδημαϊκό συνέδριο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ένα φεστιβάλ ελευθερίας του Τύπου που στοχεύει τη νεολαία και την τελετή απονομής του βραβείου UNESCO / Guillermo Cano World Press Freedom Prize, μεταξύ πολλών άλλων συνεδριών. Τα πιο σημαντικά δίκτυα ενδιαφερόμενων μέσων ενημέρωσης είχαν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους. Οι διοργανωτές του συνεδρίου προσκαλούν όλους τους συνεργάτες να συνεχίσουν την εμπλοκή τους με αυτήν την εκδήλωση και θα εργαστούν για την εξασφάλιση του ίδιου προγράμματος με ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο συμμετοχής τον Οκτώβριο.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1993, μετά τη σύσταση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Από τότε, στις 3 Μαΐου, η επέτειος της Διακήρυξης του Windhoek γιορτάζεται παγκοσμίως ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Η 3η Μαΐου λειτουργεί ως υπενθύμιση -στις κυβερνήσεις- της ανάγκης να σέβονται τη δέσμευσή τους για Ελευθερία του Τύπου. Είναι επίσης μια μέρα προβληματισμού μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με θέματα ελευθερίας του Τύπου και επαγγελματικής δεοντολογίας. Είναι μια ευκαιρία για:
- να τιμηθούν οι θεμελιώδεις αρχές της Ελευθερίας του Τύπου
- να αξιολογηθεί η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο
- να υπερασπιστούν τα ΜΜΕ από επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας τους
- να τιμηθούν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.
Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, António Guterres
Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσουν να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις. Καθώς ο κόσμος καταπολεμά την πανδημία COVID-19, αυτές οι αποφάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλούμε τις κυβερνήσεις –και τους άλλους αρμόδιους- να εγγυηθούν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, σε όλη την πανδημία COVID-19 και πέραν αυτής.
Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, προκάλεσε επίσης μια δεύτερη πανδημία παραπληροφόρησης, από επιβλαβείς συμβουλές για την υγεία έως άγριες θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Τύπος παρέχει το αντίδοτο: επαληθευμένες, επιστημονικές, βασισμένες σε γεγονότα ειδήσεις και ανάλυση.
Αλλά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί δημοσιογράφοι υφίστανται αυξημένους περιορισμούς και τιμωρίες απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.
Οι προσωρινοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία είναι απαραίτητοι για να νικήσουμε το COVID-19. Αλλά δεν πρέπει να καταχραστούν ως δικαιολογία για να καταστρέψουν την ικανότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους.
Σήμερα, ευχαριστούμε τα μέσα ενημέρωσης για την παροχή γεγονότων και ανάλυσης για τις ευθύνες των ηγετών -σε κάθε τομέα- και για την μεταφορά της πραγματικής κατάστασης στην εξουσία.
Αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα εκείνους που διαδραματίζουν σωτήριο ρόλο, καταγράφοντας την πραγματική κατάσταση στην δημόσια υγεία.
Και καλούμε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης και να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την ελευθερία του Τύπου, η οποία είναι απαραίτητη για ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.
Υλοποιώντας τις αλλαγές που επέφερε η ασφαλιστική νομοθεσία, οι Ενώσεις Συντακτών και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ, από το παλιότερο Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης), προσαρμόσανε τα καταστατικά τους, “ανοίγοντας” τις Ενώσεις και τις δομές τους, σε όλους όσοι εργάζονται ως δημοσιογράφοι, οι οποίοι μπορούν να καταστούν μέλη της, αν πληρούν τους όρους που περιέχονται στο παρακάτω κείμενο και αν φυσικά …επιθυμούν να γίνουν μέλη των Ενώσεων Συντακτών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2020
Ολοκληρώθηκαν οι νομικές διαδικασίες για την έγκριση του νέου Καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Από σήμερα, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης λειτουργεί με βάση τις προβλέψεις του νέου Καταστατικού της και ανοίγει τις πόρτες της σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους, σε όποιο Μέσο κι αν εργάζονται και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Το αποφασιστικό αυτό βήμα θα οδηγήσει σε μια Ένωση όσο γίνεται περισσότερο αντιπροσωπευτική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας εποχής.
Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 4/5/2020 η ΕΣΗΕΜ-Θ θα υποδέχεται αιτήσεις εγγραφής από τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της και πληρούν τα κριτήρια που θέτει το νέο Καταστατικό.
Οι προϋποθέσεις και οι ενέργειες που απαιτούνται καταγράφονται στον ακόλουθο Κατάλογο Συχνών Ερωτήσεων.
- Πού πρέπει να εργάζομαι για να γίνω μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ;
Ως τακτικά μέλη μπορούν να εγγραφούν στην ΕΣΗΕΜ-Θ όσοι εργάζονται επαγγελματικά στη διαχείριση και παραγωγή δημοσιογραφικού και ενημερωτικού περιεχομένου σε ΜΜΕ (έντυπο, ραδιοτηλεοπτικό, διαδικτυακό ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας), σε γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή σε οποιοδήποτε φορέα ή σχήμα που βεβαιωμένα παράγει ενημερωτικό περιεχόμενο και δραστηριοποιείται στη Μακεδονία-Θράκη.
Επίσης τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν ανταποκριτές αλλά και αυτοαπασχολούμενοι με αντικείμενο την ενημέρωση, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ίδια γεωγραφική περιοχή.
- Ποια πρέπει να είναι τα καθήκοντά μου ως δημοσιογράφου;
Διευθυντές, διευθυντές σύνταξης, αρχισυντάκτες, συντάκτες, ανταποκριτές, αρθρογράφοι, σχολιαστές, ρεπόρτερ, ειδησεογράφοι, φωτοειδησεογράφοι, χρονογράφοι, μεταφραστές, σκιτσογράφοι, γελοιογράφοι, διορθωτές, δημοσιογράφοι γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας είναι όλες ειδικότητες που το Καταστατικό προβλέπει, χωρίς να αποκλείει άλλες, τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα συνεκτιμήσει το Διοικητικό Συμβούλιο που θα κρίνει την αίτηση εγγραφής.
- Παίζει ρόλο η σχέση εργασίας μου;
Όχι. Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη της Ένωσης, αρκεί το 50% του συνολικού τους ατομικού εισοδήματος από εργασία να προέρχεται από την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
- Αρκεί αυτό; Άλλες προϋποθέσεις δεν υπάρχουν;
Υπάρχουν. Για να εγγραφεί κανείς ως τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ πρέπει:
α) Να ασκεί τα καθήκοντα που περιγράφηκαν παραπάνω μέσα στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης της Ένωσης ή για λογαριασμό ΜΜΕ ή φορέα που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή.
β) Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε βαθμό κακουργήματος για οποιοδήποτε αδίκημα ή σε βαθμό πλημμελήματος για ατιμωτικό αδίκημα (κλοπή, υπεξαίρεση, εκβιασμό, απάτη, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη), με εξαίρεση τα διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα.
γ) Να έχει απολυτήριο Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής Μέσης Εκπαίδευσης.
δ) Να μην είναι μέλος άλλης επαγγελματικής συνδικαλιστικής οργάνωσης.
ε) Να μην εργάζεται με αποδοχές μικρότερες από τα ελάχιστα νόμιμα κατώτατα όρια αποδοχών.
- Παίζει ρόλο η ηλικία μου;
Όχι. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή στην ΕΣΗΕΜ-Θ.
- Πώς μπορώ να κάνω αίτηση εγγραφής; Και πότε;
Η ΕΣΗΕΜ-Θ υποδέχεται αιτήσεις εγγραφής οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Το υποψήφιο πρέπει να υποβάλει στην Ένωση τα ακόλουθα:
α) Αίτηση εγγραφής (υποβάλλεται ηλεκτονικά και τη βρίσκετε εδώ).
β) Υπεύθυνη δήλωση ότι το έτος κατά το οποίο υποβάλλει την αίτηση εγγραφής το 50% και άνω του ατομικού εισοδήματός του από εργασία προέρχεται από την άσκηση δημοσιογραφικού έργου (περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική αίτηση).
γ) Βεβαίωση του εργοδότη που τον απασχολεί με μισθωτή σχέση εργασίας ή ως εξωτερικό συνεργάτη.
δ) Βεβαίωση του εργασιακού αντιπροσώπου από τον χώρο στον οποίο απασχολείται και δύο συστατικές επιστολές από μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, από τις οποίες προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει ως κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία και περιγράφεται το είδος της εργασίας που κάνει.
ε) Αντίγραφο ποινικού μητρώου.
στ) Βεβαίωση ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, από την οποία προκύπτει ο χρόνος εργασίας του ως δημοσιογράφου και οι αποδοχές του.
ζ) Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλος άλλης επαγγελματικής συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Η Αίτηση Εγγραφής συμπληρώνεται διαδικτυακά (τη βρίσκετε εδώ) και περιλαμβάνει τα πεδία που απαιτούν υπεύθυνη δήλωση. Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά πρέπει να σταλούν στο info@esiemth.gr
- Πότε θα ξέρω αν έγινε δεκτή η αίτησή μου;
Όλες οι αιτήσεις εξετάζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Ο χρόνος της απάντησης εξαρτάται από το πλήθος των άλλων ζητημάτων και τον αριθμό των αιτήσεων που πρέπει να εξεταστούν. Η επιδίωξη είναι να εξετάζονται οι αιτήσεις το συντομότερο δυνατόν.
- Αν απορριφθεί η αίτησή μου;
Μπορείτε μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης να υποβάλετε ένσταση.
- Τι άλλο χρειάζεται να κάνω πριν να υποβάλω αίτηση εγγραφής;
Να διαβάσετε το νέο Καταστατικό της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών. Αν έχετε επιπλέον ερωτήματα, μπορείτε να τα στείλετε στο info@esiemth.gr και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.