“Πλημμύρισαν” αβρότητες

και αλληλοκαρφώματα,

ένεκα διαρροής – τρεις επιστολές μεταξύ Επιμελητηρίου και ΔΕΥΑΚατερίνης και …βλέπουμε!!!

 

 

 

 

Τις συνέπειες της εγκληματικής αμέλειας της ΔΕΥΑΚ υφίσταται αυτές τις ημέρες το Επιμελητήριο Πιερίας.

Συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου βρήκαν πλημμυρισμένο το υπόγειο του κτιρίου. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης προκειμένου να εντοπίσει τη βλάβη.

Στην αυτοψία οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ διαπίστωσαν ότι πρόκειται για βλάβη του δικτύου ύδρευσης του δήμου δεσμευόμενοι ότι θα την αποκαταστήσουν την επόμενη ημέρα.

Δυστυχώς, μέχρι αυτή την ώρα, ουδείς έχει εμφανισθεί για να επισκευάσει τη διαρροή την οποία ήδη από χθες προσπαθούμε να περιορίσουμε χρησιμοποιώντας ιδία μέσα.

Το πιο λυπηρό είναι ότι, από την εγκληματική αμέλεια της ΔΕΥΑΚ έχουν υποστεί τεράστιες φθορές το δάπεδο της αίθουσας που πρόκειται να στεγάσει το μουσείο του Επιμελητηρίου όπως και πολλά από τα αντικείμενα, ιστορικής αξίας τα περισσότερα, που πρόκειται να εκτεθούν στο μουσείο.

Η ανευθυνότητα της δημοτικής επιχείρησης που υποχρεούται να σπεύδει, όποτε είναι αναγκαίο, για να προστατέψει τις περιουσίες των δημοτών της, είναι τουλάχιστον εξοργιστική.

Το Επιμελητήριο θα απαιτήσει τη νόμιμη αποζημίωση σεβόμενο τις συνδρομές των μελών του δια των οποίων χρηματοδοτεί τη δημιουργία του μουσείου.

Ένα μουσείο το οποίο εδώ και μήνες στήνεται με επίπονη εργασία και ιδιαίτερη φροντίδα και με αρχικό σχεδιασμό να εγκαινιαστεί σε περίπου δύο μήνες, καθώς μέχρι χθες βρισκόταν στην τελική ευθεία των εργασιών του.

Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο κάποιοι μας αντιμετωπίζουν δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο.

 

 

 

 

 

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

 

 

Θέμα:

 

Σχετ.:

«ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ».

Το με αρ.πρωτ.968 Φ.109/16.09.2020 έγγραφο σας.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά λύπης παρακολούθησα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον πλήρη εκτροχιασμό σας,με αφορμή το θέμα της διαρροής υδάτων δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που αντιμετώπισε το κτίριο του Επιμελητηρίου.Ειδικότερα, προτιμήσατε αφενός να αποφύγετε την άμεση και χωρίς μεσάζοντες, επικοινωνία και ενημέρωσή μου. Αφετέρου επιλέξατε να προβείτε σε μία αήθη επίθεση προς την Υπηρεσία, στην οποία έχω την τιμή να προΐσταμαι.

Προφανώς είστε οπαδός του δόγματος ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, μία τακτική όμως η οποία υιοθετείται κυρίως από όλους όσοι επιδίδονται σε καμουφλάζ των αδυναμιών τους και επίρριψη ευθυνών στους άλλους.

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι και να μην προκύπτουν απορίες και αναπάντητα ερωτήματα. Η πασίγνωστη Κινέζικη παροιμία αναφέρει ότι η δύναμη της εικόνας είναι μεγαλύτερη αυτής των χιλίων λέξεων. Στο φωτογραφικό υλικό που αποστείλατε ως συνοδευτικό της πομπώδους σας καταγγελίας στα ΜΜΕ, όπως παρατηρεί κανείς το δάπεδο του υπογείου δεν έχει την παραμικρή ένδειξη ύπαρξης νερών. Νερά υπάρχουν μόνο εντός του φρεατίου του ανελκυστήρα του κτιρίου του Επιμελητηρίου. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας προκαλώ να αποστείλετε στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το έντυπο καταγραφής συμβάντος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όπου θα αποδειχθεί η άντληση ή όχι υδάτων από τον χώρο του υπογείου σας.

Σας ενημερώνω επίσης, ότι λόγω της ιδιότητας του Μηχανικού και την εμπειρία ετών στον τομέα των κατασκευών, που τυγχάνει να διαθέτω, ότι, το εν λόγω κτίριο και συγκεκριμένα το υπόγειό του όφειλε να έχει εξασφαλισμένη στεγανότητα και μόνωση έναντι εισροής υδάτων. Επειδή το κτίριο είναι σχετικά νεότευκτο και ενδεχομένως ακόμα και κατά την περίοδο ανέγερσής του, να κατείχατε τη θέση του Προέδρου, σας προτρέπω να ελέγξετε τις κατασκευαστικές υποχρεώσεις και προδιαγραφές του. Επίσης, για να δημιουργηθεί υπόγειος χώρος συνάθροισης κοινού, όπως η έκθεση που οραματίζεστε θα πρέπει να υφίσταται πρόβλεψη για διαφορετική είσοδο και έξοδο στο υπόγειο. Επιπλέον, στις φωτογραφίες σας είναι εμφανής και η απουσία ψεκαστήρα οροφής δηλ. sprinkler.

Ως προς την διαρροή του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ισχύουν τα κάτωθι:

Υπάλληλος του Επιμελητηρίου (κ. Π…….ου Κων/νος) στις 09.09.2020 επικοινώνησε από το τηλέφωνο 2351023211 μια μόνο φορά με τη γραμμή βλαβών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στο αντλιοστάσιο της Ανδρομάχης δηλώνοντας απλά διαρροή ύδρευσης χωρίς την οποιαδήποτε πληροφορία περί πλημμυρισμού φρεατίου ή υπογείου. Συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αυθημερόν μετέβη στις εγκαταστάσεις σας, για τη διενέργεια αυτοψίας. Την επόμενη ημέρα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. επιχειρούσαν τόσο επί της οδού Αναπαύσεως από όπου παροχετεύονται τα κτίρια που βρίσκονται σε επαφή με το Επιμελητήριο όσο και επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Μετά από πολύωρες εργασίες εντοπίσθηκε η διαρροή επί του κεντρικού αγωγού ύδρευσης η οποία και αποκαταστάθηκε. Απόρροια των εργασιών ήταν η καταστροφή μέρους της ασφαλτόστρωσης, της μαρμάρινης επένδυσης του πεζοδρομίου, καθώς και των σωλήνων των υδρορροών του κτιρίου. Άμεσα δόθηκε εντολή από εμένα προσωπικά και παραγγέλθηκαν κατάλληλες μαρμάρινες πλάκες προκειμένου να μην επηρεαστεί η αισθητική του Επιμελητηρίου, ενώ αντικαταστάθηκαν τα τμήματα των υδρορροών που καταστράφηκαν. Άμεσα (τις προσεχείς ημέρες) και μετά του πέρας του αναγκαίου χρόνου συμπύκνωσης του σκάμματος, θα προβούμε και σε αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του ασφαλτοτάπητα.

Τέλος, προς ενημέρωσή σας κ. Πρόεδρε, στο Τεχνικό τμήμα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. υπηρετούν μόλις πέντε (5) υδραυλικοί αορίστου χρόνου με τους οποίους καλούμαστε να αποκαθίστούμετα προβλήματα της ύδρευσης τόσο στην πόλη της Κατερίνης όσο και σε άλλες περίπου σαράντα (40) τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, είναι απορίας άξιο πως ο Πρόεδρος ενός Επιμελητηρίου δεν έκανε την οποιαδήποτε τοποθέτηση (έστω εθιμοτυπική), κατά της διαδικασίας αποδόμησης και συρρίκνωσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., στην οποία είχε επιδοθεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε όντας ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σας ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να απεμπολήσω τα δικαιώματά της και προφανώς θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, που απορρέουν από τη θέση μου αυτή, προκειμένου να προστατεύσω την Υπηρεσία έναντι της συκοφαντικής δυσφήμισης ή κάθε άλλης ενέργειας που πλήττει το κύρος της.

Ο Πρόεδρος

Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης

Μπουσνάκης Αστέριος

 

Συνημμένα:

  1. Φωτογραφικό υλικό από την αποκατάσταση της βλάβης και των εγκαταστάσεων.
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΕΠΙ ΤΗ ΟΔΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΡ. 9

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοιχτή επιστολή προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου

στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Αστέριο Μπουσνάκη

 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΚ,

Αγαπητέ φίλε Στέργιο,

σου απευθύνω την παρούσα επιστολή για την έγκυρη ενημέρωσή σου σχετικά με το λυπηρό γεγονός της πλημμύρας του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Μετά από δύο διαδοχικά τηλεφωνήματα,εντός δύο ημερών, του προϊσταμένου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Κωνσταντίνου. Παπαστεργίου στην υπηρεσία βλαβών της ΔΕΥΑΚ σε δύο συνεχόμενες ημέρες, καθώς και την τηλεφωνική επικοινωνία με εσένα προσωπικά του Ειδικού Συνεργάτη του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ιωάννη Καραφουλίδη, όπως μου ανέφερε ο ίδιος, ήρθαν στο χώρο στο χώρο της ζημίας αρμόδιοι τεχνικοί της ΔΕΥΑΚ για αυτοψία. Διαπίστωσαν, ότι η διαρροή νερού στον υπόγειο χώρο του Επιμελητηρίου οφείλονταν σε βλάβη του δικτύου της ΔΕΥΑΚ. και υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν την επομένη ημέρα το πρωί για να την αποκαταστήσουν. Ο λόγος της αναβολής της αποκατάστασης της βλάβης για την επόμενη ημέρα, όπως μας δήλωσαν, οφείλονταν στη μη διαθεσιμότητα συνεργείων, διότι ήταν απασχολημένα σε άλλες περιοχές του δήμου Κατερίνης.

Αποτέλεσμα της διαρροής ήταν να καλυφθεί το φρεάτιο του ανελκυστήρα με νερό, το οποίο υπερχείλισε και κάλυψε το δάπεδο του υπογείου. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος σταμάτησε η λειτουργία του ανελκυστήρα. Οι υπεύθυνοι συντηρητέςγια την ασφαλή λειτουργία του, απαντλούσαν με δικό τους μηχάνημα όλο το εικοσιτετράωρο το νερό που διέρρεε.

Άλλο σημείο διαρροής νερού ήταν ο τοίχος του υπογείου χώρου από την πλευρά της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Αποτέλεσμα αυτής της διαρροής υπήρξε η διαβροχή και η καταστροφή έντυπου και λοιπού υλικού του Επιμελητηρίου, καθώς και η καταστροφή του δαπέδου του Εκθεσιακού Χώρου, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

Επιπλέον, σοβαρή ζημία υπέστησαν οι γυψοσανίδες, που επενδύουν τους τοίχους του Εκθεσιακού Χώρου.

Τέλος, κινδύνεψαν να καταστραφούν σπάνια και παλαιά αντικείμενα που αποτελούν εκθέματα.

Χάρη στην άμεση και γρήγορη αντίδραση των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου απομακρύνθηκαν όλα τα παλαιά αντικείμενα σε ασφαλή χώρο. Ταυτόχρονα, ο προϊστάμενος κ. Κ. Παπαστεργίου, οι υπάλληλοι κ. Α. Κοκράνης, κ. Ι. Κέκελης, κα. Α. Κολοκάτση, κα. Π. Κωτίκα και ο ειδικός συνεργάτης κ. Ι. Καραφουλίδης, επί δύο ημέρες σκούπιζαν και απομάκρυναν τα νερά και τα οδηγούσανε στις αποχετεύσεις, για το γεγονός αυτό επικαλούμαι την μαρτυρία των τεχνικών της ΔΕΥΑΚ που ήρθαν στο χώρο. Όπως και οι ίδιοι διαπίστωσαν, καλέσαμε άμεσα ειδικό τεχνίτη να ξηλώσει το διαβραχέν υλικό επίστρωσης του δαπέδου, στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε όσο ήταν δυνατόν τη μεγάλη ζημιά που υποστήκαμε.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω λόγων είναι τόσο η υλική ζημία όσο και η χρονική καθυστέρηση της αποπεράτωσης του Μόνιμου Εκθεσιακού Χώρου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Αγαπητέ Στέργιο,

αναφέρεσαι στην επιστολή σου για την αποδόμηση και συρρίκνωση της ΔΕΥΑΚ. Το Επιμελητήριο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ειδικά σε μια ιδιωτικού δικαίου υπηρεσία να υποδεικνύει και να υπαγορεύει τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης. Αυτό εξάλλου εσύ το γνωρίζεις καλύτερα λόγω της πολυετούς θητείας σου σε νευραλγικές θέσεις της Διοίκησης του Δήμου Κατερίνης.

Είναι κατανοητό ότι σε ένα εκτεταμένο δίκτυο όπως αυτό της ΔΕΥΑΚ, είναι πιθανό να υπάρξουν ταυτόχρονες βλάβες, η άμεση αποκατάσταση τους όμως, είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΚ.

Επίσης σε ενημερώνω ότι το κτήριο του Επιμελητηρίου είναι ένα δημόσιο κτήριο που έχει αδειοδοτηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος.

Στην επιστολή που μας απέστειλες υπήρχαν και φωτογραφίες, μια εκ των οποίων σε δείχνει να επιβλέπεις την αποκατάσταση του πεζοδρομίου και το εκτιμώ  πολύ αυτό. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί δεν ήρθες μέσα στο κτήριο του Επιμελητηρίου, όπου τα στελέχη του, ευχαρίστως θα σε οδηγούσαν στο χώρο της ζημίας και θα μπορούσες και εσύ ο ίδιος να δεις και να εκτιμήσεις με την εμπειρία σου, το μέγεθός της.

Φιλικά θέλω να σου πω, ότι οι χειρότεροι εχθροί μας είναι κάποιοι που παριστάνουν τους φίλους και μας μεταφέρουν λάθος πληροφορίες γιατί είναι πιθανό αυτό να βολεύει τους ίδιους.

Δεν θα επανέλθω Στέργιο, στο λυπηρό αυτό γεγονός. Για εμένα προέχει η ταχεία και πλήρης αποκατάσταση της ζημίας και η ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών που απομένουν για την ολοκλήρωση του μοναδικού στο είδος του Μόνιμου Εκθεσιακού Χώρος Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, ώστε να είναι το συντομότερο δυνατό επισκέψιμος, τόσο για τα σχολεία, όσο και για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την εξέλιξη του επιχειρείν.

Με εκτίμηση

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας
Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας