Δώστε τον φάκελο

ΤΩΡΑ

δώσατε την υπογραφή σας, τα λεφτά μας, την παραπλάνηση – ώρα να δούμε την υπόθεση όπως ακριβώς είναι κι όχι όπως λέτε ότι είναι

Η ΕτΟ εντόπισε -από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της- την υπόθεση “κατολίσθηση στα Αγιάσματα Πλαταμώνα”, ως σκάνδαλο ολκής και συνολικού κόστους 850.000 ευρώ (με ΦΠΑ24%).

Από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη απόπειρα έρευνας της ΕτΟ, Αντιπεριφέρεια Πιερίας/Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμος Δίου-Ολύμπου, προσπάθησαν -με κάθε τρόπο- να δυσχεράνουν την έρευνα αυτή. Όταν η ΕτΟ ζήτησε να δει τον φάκελο της υπόθεσης, κατάφερε -με σοβαρή καθυστέρηση- να δει μερικά έγγραφα, τα πιο άσχετα με την ουσία του σκανδάλου. Γρήγορα έγινε φανερό ότι οι δύο διοικήσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης θα συνέχιζαν στον ίδιο δρόμο, της παραπλάνησης και της συσκότισης.

Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ “Πνευματικά Δικαιώματα μιας μελέτης ιδιώτη για δημόσιο έργο” ήταν η απάντηση στο έγγραφο αίτημα της ΕτΟ προς τον Δήμο μας που κατέληξε στο να μπορεί ο γράφων να δει την υποτιθέμενη μελέτη, αλλά να μην μπορεί να αποκτήσει αντίγραφο. Με την επίκληση των πνευματικών δικαιωμάτων που προστατεύει την μελέτη ενός ιδιώτη. Η ανάγνωση της μελέτης που επιδείχθηκε στην ΕτΟ ήταν η γνωμάτευση του πρώην ΙΓΜΕ, με την διαβεβαίωση ότι στον φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχει μελέτη ιδιώτη. Η αναντιστοιχία επισημάνθηκε στους αρμόδιους της διοίκησης, αλλά καμία εξέλιξη δεν υπήρξε. Καμία διόρθωση. Και καμία εξήγηση.

Ο καιρός πέρασε με όλες τις καθυστερήσεις στην δημοσιογραφική έρευνα. Η υλοποίηση του έργου προχωρούσε και προχωρά και πιθανώς να ολοκληρώνεται οσονούπω. Όλα τα ερωτήματα που έθεσε η δημοσιογραφική έρευνα δεν απαντήθηκαν ποτέ. Διάφοροι και ουσιαστικά αδιάφοροι αιρετοί της περιοχής μας δήλωναν ως και προχθές στην ΕτΟ ότι θα ερευνήσουν την υπόθεση-σκάνδαλο. Όταν το πράξουν ΘΑ σας ενημερώσουμε. Το φθινόπωρο του 2020 ήρθε και η κοινοβουλευτική ερώτηση προς αρμόδια Υπουργεία και υπουργούς. Τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν κι αυτά, κάποια στιγμή, από τον αρμόδιο και υπεύθυνο γι’ αυτό, αν φυσικά υπάρχει λόγος.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν πρόσφατα από το ρεπορτάζ της ΕτΟ, προέκυψε τελικά και το στοιχείο στο οποίο Αντιπεριφέρεια και Δήμος έχτισαν το άλλοθι και τα προσκόμματα στην δημοσιογραφική έρευνα: η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας έκανε την μελέτη του έργου και αυτή την νομιμοποίησε με την υπογραφή και την σφραγίδα της. Όποιος ή ό,τι άλλο προηγήθηκε, μεσολάβησε, συνέδραμε δεν έχει καμία αξία και δεν υπάρχει πουθενά. Τουλάχιστον δεν εμφανίζεται στην επισημότερη ενημέρωση των αρμοδίων, όχι σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, αλλά σε μια διαδικασία ενημέρωσης, επισημότερης, υπευθυνότερης και εγκυρότερης.

Όπως πρόσφατα δήλωσαν αιρετοί του Δήμου Κατερίνης, απαντώντας σε καταγγελίες, όποιος το επιθυμεί μπορεί να το ζητήσει και να έχει την ευκαιρία να δει ό,τι επιθυμεί, είτε πρόκειται για πολίτη, δημοσιογράφο, δημοσιολογούντα, δημοσιογραφούντα, έχοντα το όποιο ενδιαφέρον. Πιθανώς, Αντιπεριφέρεια Πιερίας και Δήμος Δίου-Ολύμπου, έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη.

Όλα αυτά όμως δεν είναι θέμα μόνο πολιτικής οπτικής, αλλά και νόμων. Νόμων που επικαλέστηκε και η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος μας για να κρατήσει τον φάκελο της υπόθεσης κρυφό και ανεξέλεγκτο. Η ΕτΟ ζητάει για τελευταία φορά σήμερα -δημόσια- να της δοθεί αντίγραφο του φακέλου, πλήρες και έγκυρο, με την διαβεβαίωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας, ότι πράγματι και πλήρες και έγκυρο είναι το αντίγραφο του φακέλου.

Δημόσια επίσης απευθύνεται στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης να επανεξετάσει τα όσα αφορούν το σχετικό αίτημα της ΕτΟ και το πως αυτό κατέληξε. Και αν πράγματι συντρέχουν λόγοι πνευματικής δικαιωμάτων, απορρήτου, προσωπικών δεδομένων ή και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφαιρεί από τον όποιο -και δημότη του Δήμου Δίου-Ολύμπου- το δικαίωμα να δει, στο σύνολό του, τον φάκελο της υπόθεσης. Και φυσικά να πράξει και όσα απορρέουν από τα καθήκοντα του Συμπαραστάτη, όταν ο όποιος εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, ΔΕΝ πράττει σύννομα και νόμιμα.

Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μας, η ΕτΟ έχει να απευθύνει την έκκληση, όλα τα παραπάνω να συμβούν το ταχύτερο δυνατόν και μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Για να δούμε επιτέλους αν ο Γιάννης Τσίρος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου στ’ Αγιάσματα και πλαγίως να ενημερωθεί και ο κος Κουριάτης και οι υπόλοιποι 15 δημοτικοί σύμβουλοι που ενέκριναν το έργο και την δαπάνη των 850.000 ευρώ (με ΦΠΑ24%), ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙ το σκάνδαλο. Μεταξύ των οποίων 15 και ο κος Φαρμάκης που χαρακτήρισε την υπόθεση, “εξυπηρέτηση”. Και για να δούμε μετά και την άλλη υπόθεση, της οδού Ορφέως.-