Τι λένε οι ξεχασμένοι

και τι αξιοποιούν οι ανεύθυνοι

2015, 2018, 2020 και ποιος ξέρει πόσες άλλες καταγραφές και εκκλήσεις “θάβονται” …υπηρεσιακώς, ενώ η ΔΕ Δίου συνεχίζει να πνίγεται

 

 

 

 

 

 

Η ευθύνη της εγκατάλειψης μιας ολόκληρης, σημαντικής περιοχής και Δημοτικής Ενότητας στην τύχη της και στο έλεος των στοιχείων της Φύσης, για δεκαετίες και επί σειρά διοικήσεων δύο συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, δεν προέκυψε προχθές, με την δημοσίευση ενός άρθρου δημιουργίας προσωπικού και ομαδικού άλλοθι. Ούτε μερικούς μήνες πριν, όταν η ΕτΟ εντόπιζε το θέμα των επιλογών της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και πολύ πιθανώς και των διοικήσεων του Δήμου μας. Η ευθύνη υπάρχει, καταγράφτηκε με έγκυρο τρόπο στο παρελθόν, όλους όσοι ξέχασαν την ΔΕ Δίου και τώρα προσπαθούν πάλι να παραπλανήσουν και να συνεχίσουν να “ταΐζουν” συμφέροντα και εκλεκτούς. Οι υπεύθυνοι πρέπει να απολογηθούν με την σοβαρότητα που επιβάλλει η συνεχόμενη καταστροφή της περιοχής, η έκθεση σε συχνό και σημαντικό κίνδυνο και η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που -ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ- δεν είχε και δεν έχει κανένα σημαντικό αντίκρυσμα.

Τα στοιχεία της υπόθεσης έρχονται αργά στο φως της δημοσιότητας και δεν αποτελούν διηγήσεις, αφηγήματα και θεωρίες συνωμοσίας. Υπάρχουν και είναι επίσημα, πρωτοκολλημένα και γνωστά στους άρχοντες και κυβερνώντες. Οι οποίοι θα συνέχιζαν να πετάνε δημόσιο χρήμα στον κουβά της αναποτελεσματικότητας, αν η ΕτΟ δεν επισήμαινε τον παραλογισμό. Μόνο μετά την επισήμανση αυτή, άρχισε -ξαφνικά και με ορμή πρωτόγνωρη- η ενασχόληση με το θέμα και η …τιτάνια προσπάθεια του δημάρχου Δίου-Ολύμπου να βρει λύση, προσπάθεια που περιέγραψε ο ίδιος, χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση και με πινελιές …ηρωισμού…

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφουν τις διαχρονικές αυτές ευθύνες, προέρχεται από τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψαν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς διοίκησης, οι οποίοι παραμένουν διακοσμητικά στοιχεία της κεντρικής διοίκησης κάθε Δήμου, μετά την τραγική μετάλλαξη του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που επέβαλλε η παρούσα κυβέρνηση, λίγο πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νεοεκλεγέντες -τότε- αιρετοί μας. Κι αντί να έχουν από τότε αυτονομία και προϋπολογισμό, συνεχίζουν να είναι γνωμοδοτικά όργανα.

Στις 30.12.2020, το τοπικό συμβούλιο της Κονταριώτισσας συνεδρίασε με ένα και μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, τηλεφωνικά. Την ίδια ώρα συνεδρίαζε -με τηλεδιάσκεψη- και το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος είπε πολλά για το παρελθόν της υπόθεσης και κατά τύχη όλα είχαν άξονα και αφορμή μια παρωχημένη, ξεπερασμένη και νεκρή μελέτη που πρέπει να αναστηθεί, αλλά στα όσα εξέθεσε δεν βρήκε να πει το παραμικρό για όσα δεν συμφωνούν με το σενάριο “η λήθη ήταν συνολική”.
Στην απόφαση του τοπικού συμβουλίου Κονταριώτισσας επανέρχεται το αίτημα για σοβαρή αντιπλημμυρική προστασία της κοινότητας και της περιοχής και επισυνάπτονται και δύο προηγούμενες, παρόμοιες αποφάσεις του προηγούμενου τοπικού συμβουλίου. Μία του 2015 και μια δεύτερη του 2018 που στάλθηκαν στον Δήμο, αλλά ποτέ δεν απαντήθηκαν και ποτέ δεν μετατράπηκαν σε πρόθεση του Δήμου και της Περιφέρειας να λύσουν το πρόβλημα άπαξ και δια παντός, αντί να σπαταλούν κονδύλια από κακοκαιρία σε κακοκαιρία και μεταξύ νεροποντών ή μιας λίγο πιο επίμονης ψιχάλας. Οι τρεις αποφάσεις εντοπίζουν συγκεκριμένα ευαίσθητα σημεία, τα οποία συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν.

Η ΕτΟ έχει επισημάνει και κάτι ακόμα, πρόσφατα. Την ανάγκη να μετέχουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ΚΑΙ οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, όπως είναι υποχρεωμένοι. Ο Δήμος ως πρόσφατα δημοσίευε την πρόσκληση, αλλά -στην ουσία- δεν καλούσε τους τοπικούς προέδρους. Μετά την παραίνεση της ΕτΟ, στέλνονται πια και οι προσκλήσεις στους προέδρους. Δεν προσέρχονται, πλην ενός. Και η διοίκηση… απλώς σημειώνει την μη συμμόρφωση σε υποχρεώσεις. Ως να πνιγούμε. Και να “τρέχουμε και να μην φτάνουμε…”