Χωρίς εμάς, αλλά για μας

συναντήσεις γίνονται, μελέτες συμφωνούνται

αλλά η συζήτηση και οι επιλογές αφορούν μόνο την ηγεσία μας – καμία συζήτηση με την Πιερία που περίμενε την ανάπτυξη και τώρα περιμένει την αξιοποίηση

 

 

 

Χωρίς την συμμετοχή και την αρμόζουσα ενημέρωση των άμεσα και κύρια ενδιαφερομένων, με ενέργειες φαινομενικά ασύνδετες, η ηγεσία της Πιερίας υλοποιεί σταθερά την ατζέντα της με τον παραπλανητικό τίτλο της -επί δεκαετίες αναμενόμενης- ανάπτυξης που τελικά αφορά και ευεργετεί τους αιρετούς και μη κήρυκές της. Δύο τέτοιες ενέργειες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα και χθες και πάλι ως ασύνδετες, ενώ αφορούν το ίδιο θέμα και στο υψηλότερο υπαρκτό επίπεδο: την διαχείριση της γης μας και του σχεδιασμού της ορθής διαχείρισής της, με βάση τις σημερινές ανάγκες και την σωστή πρόβλεψη για το μέλλον.

Η μία ενέργεια της τοπικής ηγεσίας είχε να κάνει με την συνάντηση των Χιονίδη-Χατζηχριστοδούλου με τον υπουργό Τουρισμού και η δεύτερη με την συνάντηση Βαγγέλη Γερολιόλιου με την την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πρώτη συνάντηση αφορούσε τα προβλήματα από την πανδημία και την προετοιμασία εν όψει του καλοκαιριού και την “αξιοποίηση του Ολύμπου” για την οποία το Επιμελητήριο Πιερίας έλαβε το “πράσινο φως” για την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Μια άλλη μελέτη, πολύ σχετική με την ανάπτυξη που τώρα μεταλλάχθηκε λεκτικά σε “αξιοποίηση”, πήρε το “πράσινο φως” και στην άλλη συνάντηση του δημάρχου μας με τους Σκρέκα και Ταγαρά. Για όσους ενδιαφέρονται έστω και φιλοσοφικά να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, η ΕτΟ επισημαίνει τα εξής σχετικά: το Επιμελητήριο δεν εκπροσωπεί τον ξενοδοχειακό κλάδο και στην διοίκησή του δεν έχει αναδειχθεί κανένα μέλος με προέλευση από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, γιατί κανένας τέτοιος/α υποψήφιος/α δεν υπήρχε στο ψηφοδέλτιο του κου Χατζηχριστοδούλου, ενώ το ενδιαφέρον του προέδρου για τον Όλυμπο ήταν δεδομένο και πριν τις τελευταίες εκλογές. Σε ότι αφορά την συνάντηση του Β. Γερολιόλιου, ο δήμαρχος πήρε το “πράσινο φως”-”ενδιαφέρον και θετική προσέγγιση” για την “Την ένταξη των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου στα προς χρηματοδότηση Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Τ.Χ.Σ.)”. Μέχρι στιγμής, ο –εδώ και 17 μήνες ήδη- δήμαρχός μας έχει αναφερθεί στα ΤΧΣ, αλλά …ως εκεί. Η τελευταία τέτοια αναφορά του έγινε σε σύσκεψη φορέων της Πιερίας για την ανάπτυξη και έκτοτε… ουδέν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι πρόκειται για ζωτικό θέμα και για τον Δήμο μας, αλλά η μόνη σχετική του ενέργεια από τότε ως σήμερα είναι να διαμοιράζει την δημοτική γη με γνώμονα το συμφέρον άλλων και όχι των δημοτών, να επισείει το θέμα των ΖΟΕ και καμία δημόσια διαδικασία να μην υπάρχει και για το συγκεκριμένο θέμα, εν έτει 2021.

Η ατζέντα της τοπικής ηγεσίας της ΝΔ, σχεδόν αμιγούς προέλευσης από την ΝΔ, θα συνεχίσει να ξετυλίγεται και να υλοποιείται και ο αποκλεισμός των άμεσα και κύρια ενδιαφερομένων (όλων μας) θα συνεχιστεί, με την συνεργασία του δήθεν Τύπου και των δήθεν δημοσιογράφων και πολύ σύντομα θα εμφανιστούν τα όσα πραγματικά νέα έφερε ο τελευταίος περιβαλλοντικός νόμος και η “κληρονομιά” των Χατζηδάκη και Οικονόμου, μετά το δραματικό πέρασμά τους από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

 

9/2/21
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εποικοδομητική συνάντηση Χατζηχριστοδούλου-Χιονίδη-Κόκκινου
με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Δέσμευση του υπουργού για την έγκαιρη εκπόνηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων
ενόψει της τουριστικής περιόδου

Το Επιμελητήριο Πιερίας έλαβε το «πράσινο φως»
για την εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση του Ολύμπου 

 

Τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επισκέφθηκαν από κοινού το μεσημέρι της Τρίτης 9/2/21 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Γ. Γραμματέας Θανάσης Κόκκινος, συνοδευόμενοι από το βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Χιονίδη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας το περασμένο καλοκαίρι και κυρίως τα προβλήματα που προκλήθηκαν στα βόρεια σύνορά μας ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη φέτος να εκπονηθούν έγκαιρα συγκεκριμένα πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία  οι τουρίστες θα επισκέπτονται τη χώρα.

Παράλληλα ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε υπόψη του κ. Θεοχάρη τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Πιερίας σχετικά με τη δραματική πτώση στον κύκλο εργασιών των ενοικιαζομένων δωματίων στο νομό Πιερίας, δεδομένο που αποτυπώνει και αριθμητικά το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον παρέδωσε στον υπουργό γραπτό κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως τόνισαν οι τρεις εκπρόσωποι της Πιερίας, οι επαγγελματίες του τουρισμού στο νομό δεν θα αντέξουν άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι και είναι θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους η έγκαιρη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα καθορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας του τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι.

Επιπλέον αναφέρθηκαν στην τεράστια ζημία που έχουν υποστεί τα τουριστικά γραφεία με μηδενικούς τζίρους από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα παραμένοντας, την ίδια στιγμή, σε διαρκή αβεβαιότητα σε σχέση με το σχεδιασμό της επικείμενης περιόδου.

Παράλληλα, ύστερα από πρόταση του κ. Χατζηχριστοδούλου, το Επιμελητήριο Πιερίας έλαβε το «πράσινο φως» για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης του Ολύμπου σε άμεση σύνδεση με την τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης στάθηκε ιδιαίτερα στο πόρισμα της έρευνας του Επιμελητηρίου χαρακτηρίζοντάς το πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νέα πραγματικότητα.

Ο υπουργός αναγνώρισε τα διαχειριστικά προβλήματα που προέκυψαν πέρυσι με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους της Πιερίας ότι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου θα γίνει έγκαιρα γνωστός και ξεκάθαρος προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες αστοχίες μπορεί να κοστίσουν στην επισκεψιμότητα της Πιερίας.

 

 

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Β. Γερολιόλιου

με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Την ένταξη των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου στα προς χρηματοδότηση Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Τ.Χ.Σ.) συζήτησαν διεξοδικά ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ΒαγγέληςΓερολιόλιος με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Τα Τ.Χ.Σ. αφορούν στον καθορισμό των απαραίτητων παραμέτρων, όπως του πλαισίου οργάνωσης της χρήσης γης και των γενικών όρων δόμησης, για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη ενός Δήμου, αίροντας τα προβλήματα που δημιουργούσαν στο Δήμο οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών κι επισκεπτών του Δήμου, με σεβασμό στο περιβάλλον και ορίζοντα αειφόρου ανάπτυξης.

Κατά τις συναντήσεις, που διεξήχθησαν σε εγκάρδιο κλίμα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ενδιαφέρον και την θετική τους προσέγγιση στο αίτημα του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

 

 

TXS