Κι άλλα μέτρα,

κι άλλο διάγγελμα,

κι άλλη αναποτελεσματικότητα; – όχι μόνο η αγορά, αλλά κι η κοινωνία είναι πέρα απ’ τα όρια της κι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλαγίως σήμερα ότι … αναλαμβάνει πρωτοβουλία

Η τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας από την αστυνομία, “χρεοκόπησε”.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και τα lock down που καταργούνταν λίγο πριν αποδώσουν, ο ένας χρόνος πανδημίας έκανε τους Έλληνες ανυπάκουους κι ακόμη και η αστυνομική βία και η προπαγάνδα κατά των …συγκεντρώσεων, “χρεοκόπησαν”.

Οι απόψεις των ειδικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, αν εφαρμόζονται, “χρεοκόπησαν” κι αυτές.

Κοινωνία και αγορά έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, τα όποια όρια. Οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα αυξήθηκαν σήμερα σε τοξικά επίπεδα και η ανυπακοή των πολιτών είναι πια αποδεκτή από το κράτος. Σιωπηλά και χωρίς την ανάλογη καταγραφή από τα Μέσα -για να μην ενθαρρυνθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό-, αλλά υπαρκτή. Και η κυβέρνηση, βαλλόμενη πανταχόθεν, καλομαθημένη στην επικοινωνιακή στήριξη των Μέσων αυτών, έκανε σήμερα το πλήρως αδιανόητο: διέρρευσε ότι … θα αναλάβει πρωτοβουλία, εκτόνωσης της κρίσης, καταργώντας και τον κανόνα που θέλει πρωτοβουλία να αναλαμβάνει κάποιος μη αρμόδιος, μη κύρια υπεύθυνος για την λύση κάποιου προβλήματος…

 

 

 

 

 

 

Η διάθεση των Media να στηρίξουν -όσο καμιά άλλη- την κυβέρνηση Μητσοτάκη, “χρεοκόπησε”. Δεν “χρεοκόπησε” η έμφυτη πια τάση τους να ασχολούνται με το ανούσιο και τον εντυπωσιασμό και -ανά διαστήματα- να πιέζουν την κυβέρνηση, περισσότερο απ΄ όσο την λιβανίζουν, μεταφέροντας το κοινό αίσθημα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσουν μια σχέση με την πραγματικότητα. Σιγά-σιγά, “χρεοκοπεί” κι αυτή τους η προσπάθεια.

Η αγορά χρεοκόπησε. Το κομμάτι της αγοράς που ανοιγοκλείνει εδώ και ένα χρόνο, χρεοκόπησε. Οι όποιες προσπάθειες να στηριχτεί τώρα για να ανακάμψει και αυτές δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, γιατί χρεοκόπησε η κοινωνία. Μόνοι ανέπαφοι από την χρεοκοπία, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν αρκούν όμως να αναζωογονήσουν την χρεοκοπημένη αγορά. Να κινήσουν την Οικονομία.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι ο Μάρτιος θα είναι πολύ καλύτερος μήνας και τον Απρίλιο η κατάσταση θα έχει αλλάξει προς το πολύ καλύτερο, θα είναι η αρχή του τέλους των βασάνων μας. Προχθές, ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.200.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησαν ως και την 3η.4.2021, έχουν γίνει 1.830.362 εμβολιασμοί πρώτης δόσης και περίπου το ένα τρίτο αυτού του αριθμού της 2ης δόσης των εμβολίων. Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας εξακολουθεί να κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Ακόμη. Αλλά τον Απρίλιο θα γίνουν 1.200.000 εμβολιασμοί, λέει ο πρωθυπουργός.

Κι αύριο ανακοινώνει νέα μέτρα. Με τους πολίτες να μην υπακούουν πια και την αστυνομία να μεταδίδει μηνύματα συμβουλευτικά, σε πλατείες και πάρκα και πιάτσες νεανικές και παραλίες αστικές και μη. Και την αγορά να είναι έτοιμη να ανοίξει με δική της απόφαση, κόντρα στην όποια πρόθεση της κυβέρνησης. Η οποία κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους συνδικαλιστές στελέχη της των μεγάλων αστικών κέντρων. Δηλαδή, Αθήνας και Θεσσαλονίκης και όποιας επαρχιακής πρωτεύουσας και νομού τα στελέχη της. Η Πάτρα “έκραξε” τον Πέτσα και την κυβέρνηση και απαιτεί μέτρα έκτακτης ανάγκης που να αντιμετωπίζουν την διαπιστωμένη έκτακτη ανάγκη. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης φαίνεται να πείθεται απ’ το κυβερνητικό “μασαζάκι”, αλλά Τζιτζικώστας και δύο συνάδελφοί τους προτείνουν γενναία και -επιτέλους- αποτελεσματικά μέτρα. Κι ο δήμαρχος της πόλης συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο την ώρα της ανακοίνωσης των μέτρων ή ώρες μετά, με διαθέσεις μάλλον όχι βολικές για την κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά, ενώ διανύουμε τον πρώτο από τους δύο μήνες πριν τον καλοκαιρινή, τουριστική σαιζόν. Κι ενώ τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 8.300. Τον δε τελικό απολογισμό σε ανθρώπινες απώλειες κανείς δεν τολμά να προβλέψει και τα σχετικά υπολογιστικά μοντέλα “χρεοκόπησαν” κι αυτά, πριν καν καταγραφούν ως ενδεικτικά έστω.

Καλά κουράγια.

Τηρείτε τα μέτρα.

Μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό σας.

Κοινή επιστολή
των Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας
στον Πρωθυπουργό για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των τριών Περιφερειαρχών προς τον Πρωθυπουργό είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».