τα νέα απ’ το Πεντάγωνο φέρνει η Γιάννα Ηλιάδη, μέσω της Ε τ Ο
Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου και την απόφαση των αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου μας να συνυπογράψουν ψήφισμα για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Λιτοχώρου, κάποιοι είδαν ότι ο Στρατός μπορεί και να αποσυνδέει την ύπαρξη του Πεδίου Βολής από την ύπαρξη των στρατοπέδων στο Λιτόχωρο. Έχει αυτή την άποψη ο Στρατός; Τι ρόλο παίζει η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας που υπογράφεται αύριο και η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως σημαντικότατη, ζωτική και μεγάλη της επιτυχία; Το θέμα είναι -βασικά- στρατιωτικό. Και η Ε τ Ο απευθύνθηκε σε έναν ειδικό για την πληρέστερη ενημέρωση όλων μας.
Η “ψυχή” του armyvoice.gr, Γιάννα Ηλιάδη, είναι βετεράνος στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Άμυνας. Μίλησε στην Ε τ Ο και μας μεταφέρει σημαντική ενημέρωση και για το Πεδίο Βολής και για την άποψη του Στρατού γι’ αυτό και για την πιθανότητα απομάκρυνσής του. Την οποία -όπως αποκαλύπτει- δεν ζητήσαμε ποτέ τα τελευταία χρόνια, Αντιθέτως, όπως λέει, συμφωνήσαμε ως τοπική κοινωνία με τον Στρατό για την ύπαρξη και την αναγκαιότητά του.
Αύριο η αμυντική συμφωνία υπογράφεται. Και μπορεί αυτό να είναι μια πραγματική επιτυχία, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Όσα συμφωνηθούν αύριο με την υπογραφή μας θα έχει διάρκεια πενταετίας. Και πιθανώς, από αύριο, το Πεδίο Βολής θα εξασφαλίσει την ύπαρξή του για πέντε ακόμα χρόνια. Πέντε χρόνια που η κάθε βολή και η κάθε άσκηση θα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον Όλυμπο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Ο Στρατός -μέχρι στιγμής- γνωρίζει και αναγνωρίζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τώρα που ο Όλυμπος διαθέτει προστατευτικό Προεδρικό Διάταγμα, πόσο κρίσιμο είναι να ενημερωθεί το στράτευμα και για τους άλλους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί το Πεδίο Βολής για μια διεθνώς προστατευόμενη περιοχή, σημαντικότατο βιότοπο, απαραίτητο τμήμα της βιόσφαιρας του πλανήτη και “κεφάλαιο” προς πολυεπίπεδη ανάπτυξη, με ήδη διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητα;
Δείτε γιατί παραμένει και αναβαθμίζεται το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, γιατί υπάρχει σχετική ειδική πρόβλεψη για τα τρία σημεία αμερικανικού ενδιαφέροντος (Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο) και ποια ιδιαιτερότητα των πιλότων των αμερικανικών “Apachee” σφραγίζει την επιβίωση του Πεδίου Βολής, αντί της πιθανής εναλλακτικής του Πετροχωρίου Ξάνθης.
Στην Ε τ Ο και σε συνεργασία με το armyvoice.gr που -τώρα πια- γίνεται μόνιμη.
Κοινό μέτωπο Αθήνας – Ουάσιγκτον: Την Πέμπτη η υπογραφή ανανέωσης αμυντικής συμφωνίας (video)