Ισχυρά posts

για μια τρισευτυχισμένη κοινωνία

οι δήμαρχοι -της Ελλάδας- συναντήθηκαν την Παρασκευή και γέμισαν 7 ώρες με παράπονα, προβλήματα, καταγγελίες, αγωνία ΚΑΙ αιτήματα – ο δικός μας δήμαρχος πήγε και … έκανε ένα post (δεν το λες και λίγο…)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Δήμαρχος της Κρήτης βρήκε τη λύση και ζήτησε από την ΚΕΔΕ να τον συνδράμει στο να μεταβιβάσει τις παραλίες του Δήμου του -και την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη- στην Κτηματική Υπηρεσία, επιλέγοντας να μην υποβάλλει τους δημότες του στην υπερβολική δαπάνη 800.000+ ευρώ, κάθε καλοκαίρι, για τους ναυαγοσώστες.

Ο δήμαρχος 3Β, Γρ. Κωνσταντέλλος, περιέγραψε στους συναδέλφους του ότι με μια απίστευτη νομοθετική εξέλιξη, αυτή τη στιγμή η ναυαγοσωστική κάλυψη στην Ελλάδα κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι στην διασημότερη παραλία των ΗΠΑ. Μίλησε επίσης για το λόμπι των ναυαγοσωστών και το πως ο νόμος επιβάλλει τόσα υπερβολικά και άχρηστα μέσα και τόσο προσωπικό για να επιτηρούν μια στενή λωρίδα θάλασσας, αφού οι πνιγμοί συμβαίνουν -σε όλο τον κόσμο- σε απόσταση 0-40 μέτρων από την ακτή.

Άλλος δήμαρχος πρότεινε να υπάρξει διαδήλωση των δημάρχων και της ΚΕΔΕ έξω από την Βουλή, αυτή την βδομάδα, την ώρα που στην Ολομέλεια θα ψηφίζουν το νέο νόμο που αφορά την Αυτοδιοίκηση.

Της Κέρκυρας πολύπειρος αυτοδιοικητικός και δήμαρχος έδωσε περιθώριο ως και τον Απρίλιο να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό που τυραννούν και τον δικό του Δήμο, αλλιώς τον Μάιο… θα τον κλείσει και θα στείλει τα κλειδιά στην κυβέρνηση…

Όχι ένας, αλλά πολλοί δήμαρχοι περιέγραψαν την κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται -όχι τον τελευταίο μήνα με τον πόλεμο στην Ουκρανία- αλλά το φθινόπωρο του 2021 και το ηλεκτρικό ρεύμα που άρχισε τότε να γίνεται ακριβότερο κι από διαμάντι. Και το ποια και τι έκτασης προβλήματα δημιουργεί το πανάκριβο ρεύμα, γενικά και ειδικά στις ΔΕΥΑ.

Επίσης πολλοί έκαναν λόγο για προτιμήσεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερη μεταχείριση των πιστών της δημάρχων που πιθανώς ενημερώνονται πρώτοι για ευκαιρίες χρηματοδότησης και ένταξης σε προγράμματα, πχ “Αντώνης Τρίτσης”. Η πρωτιά στην ενημέρωση -όπως είπαν- δίνει την ευκαιρία ο ένας δήμαρχος να ετοιμάσει φάκελλο υποψηφιότητας έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ ο άλλος δεν προλαβαίνει σε καμιά περίπτωση τις προθεσμίες. Η δε υπόσχεση της κυβέρνησης περί ικανοποίησης των “κομμένων” απ΄ το “Τρίτσης” από το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης κρίθηκαν ως “αέρα-πατέρα” και χωρίς καμία απαραίτητη διαβεβαίωση (χρονοδιάγραμμα, τρόπος, κριτήρια, πραγματικές δυνατότητες/ποσά/κατανομή).

Ο της Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης υπενθύμισε -μεταξύ άλλων πολλών σημαντικών- ότι η ΚΕΔΕ, με το ψήφισμά του συνεδρίου της του περασμένου Οκτωβρίου, ζήτησε παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ακόμα δεν έγιναν, ότι οι τρελλές τιμές του ηλεκτρικού δημιουργήθηκαν από τον Αύγουστο του 2021, από την παράλογη απαίτηση των παρόχων να επιβάλλουν το τέλος αναπροσαρμογής και ότι υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν ήδη την οδυνηρή εμπειρία της διακοπής ηλεκτροδότησης στις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσής τους. Και φυσικά, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για τους Δήμους να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές και την δημιουργία ανάλογου “χώρου” από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αλλά παραπονέθηκε και γιατί η ΡΑΕ δεν κινείται πο αυτη την κατεύθυνση και ότι θα πρέπει να ψάχνει “στα σεντόνια της” για να δει ποιοι ιδιώτες αδειοδοτούνται χωρίς να ερωτάται ο Δήμος στον οποίο χωροθετούνται τα έργα ΑΠΕ… Όσον αφορά το τέλος που βασανίζει όους τους Δήμους -αυτό της ταφής-, αναρωτήθηκε με ποια τιμολόγηση ο ΦΟΔΣΑ κατέληξε να πληρώνει ο κάθε Δήμος 20 ευρώ και όχι πχ 7 για κάθε τόννο απορριμμάτων και γιατί επιβάλλεται αυτό το τέλος από έναν διαχειριστή που δεν έχει ολοκληρώσει έργα που έχει -πολλά χρόνια τώρα- την υποχρέωση να είχε ολοκληρώσει. Ξεκαθάρισε δε ότι ο Δήμος Λαρισαίων, αν χρειαστεί, θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, κατά του τέλους. (η τοποθέτησή του σχεδόν στην τρίτη ώρα του βίντεο, 02.54.00).

Επί πλέον, δήμαρχος σημαντικός έψεξε την κυβέρνηση γιατί επιλέγει να ξεπερνά αδιέξοδα, προτείνοντας να υλοποιήσει Δήμος κάτι ζωτικό και καθυστερημένο και μετά να ελπίζει να εισπράξει σημαντικό ποσοστό των εξόδων από τον προϋπολογισμό. Κάτι σαν την δική μας “λύση Σαμαρά-Χρήστογλου” για τις συνδέσεις της Λεπτοκαρυάς… με την διαφορά ότι τα έξοδα για το απαραίτητο και καρακαθυστερημένο έργο, καλούνται να πληρώσουν οι δημότες…

Ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων διερωτήθηκε αν για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση φταίει ο πόλεμος και αν οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν “να μην βγάζουν κιχ”, να μιλάνε για τα συμπτώματα, αλλά όχι για την αιτία και -μεταξύ πολλών άλλων- υπογράμμισε ότι το κυρίως θέμα είναι αν οι δήμαρχοι συμφωνούν με τους κυβερνώντες και αν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους (οι δήμαρχοι).

Ο γνωστός, μακροβιότερος δήμαρχος όλων και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, μίλησε για πολλά θεσμικά και σημαντικά και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στις Περιφέρειες ότι ούτε προϊστάμενες των Δήμων είναι, ούτε μπορούν να κάνουν “βουτιές” στις αρμοδιότητές τους -των Δήμων- και να καταπατούν και νόμους και αρμοδιότητες/αλληλεγγύη/σεβασμό…

Τα προβλήματα των δημάρχων είναι πολλά και έχει ιδιαίτερη αξία να τους βλέπεις να τα περιγράφουν οι ίδιοι από την σκοπιά τους και σε σχέση με την κυβέρνηση και τις υποσχέσεις της. Οι τρεις δήμαρχοι της Πιερίας τίμησαν την συνάντηση των δημάρχων την Παρασκευή, αλλά από τους τρεις, μόνο ο Πύδνας-Κολινδρού, Αναστάσιος Μανώλας, πήρε το λόγο στην 7ωρη διαδικασία και -από τα πολλά προβλήματα των δημάρχων- έμεινε στα:

  • ενεργειακό και ΔΕΥΑ (γεωτρήσεις χωρίς ΔΕΥΑ)

  • “Αντώνης Τρίτσης” πλην “Φιλόδημος” και τι θα εισρεύσει στους Δήμους

  • αδέσποτα (γενικά) και πρόσφατη καταγγελία κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι …δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος(!!!)

  • ανακύκλωση (ο Πύδνας-Κολινδρού έχει πάρει μόνο δέκα κάδους, ενώ ο ιδιώτης που υλοποιεί την ανακύκλωση στο Δήμο του ζήτησε λεφτά για να συνεχίσει να την υλοποιεί και -κατόπιν της σχετικής αρνήσεως- απέσυρε τους κάδους, ενώ -κατά Μανώλα- αλλού πληρώνει για να τους έχει..

Η δανειοδότηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων με τοκογλυφικά -πλέον- επιτόκια, το κόστος των υπό εξέλιξη έργων που αυξάνει η ξαφνική ακρίβεια, τα φωτοβολταϊκά που η ΡΑΕ χωροθετεί χωρίς να ρωτάει καν τους Δήμους και χωρίς οι Δήμοι να μπορούν άμεσα να εγκαθιστούν τα δικά τους, η αγορά λαμπτήρων LED από τους Δήμους και ΟΧΙ από εργολάβους, η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας που πάει αισίως για το 2024 και αν, η Πολιτική Προστασία που είναι αρμοδιότητα των Δήμων που δεν έχουν το προσωπικό το ανάλογο ούτε κατ’ ελάχιστο, οι καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία και πολλά, πολλά άλλα.

Κορυφαίες στιγμές της συνάντησης των δημάρχων που είχε ως μότο το “Οι Ισχυροί(;;;;;;;) Δήμοι “στήριγμα” της κοινωνίας σε έναν κόσμο που αλλάζει”:

– όταν ο δήμαρχος Πλατανιάς (Κρήτης), Ιωάννης Μαλανδράκης, περιέγραψε πως βραβεύτηκε, την περασμένη βδομάδα, από σχετικό οργανισμό, γιατί κατάφερε να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου του κατά 47%, αλλά -εδώ και πολλούς μήνες- πληρώνει υπερπολλαπλάσια απ’ όσα πλήρωνε ο Δήμος του… πριν μειώσει κατά 47% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει!!!

– κι όταν ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσαντής, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, “με κάτι που λένε στην Λαμία”: το “θα πηδήξω μάνα μ’… θα σε δω παιδάκι μ’…” (02.53.30 του βίντεο)

Όλα αυτά συνέβησαν στην πρόσφατη συνάντηση δημάρχων που ολοκληρώθηκε με την κωδικοποίηση των αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την επισύναψη αυτών στα συμπεράσματα του προηγούμενου -πρόσφατου- συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Συνάντηση που έγινε υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης/ κρίσης ακρίβειας. Υπήρξε και δήμαρχος που δήλωσε ότι προβληματίζεται αν θα διανείμει σημαντικό μέρος από την οποία επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα εισπράξει από την κυβέρνηση, αφού οι δημότες του αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Πολλοί δε σημείωσαν κι αυτό: την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τέλη και άλλα προς τους Δήμους. Την συνάντηση τίμησαν με την παρουσία και την παρέμβασή τους δύο υπουργοί: οι Πέτσας και Λιβάνιος. Ο κος Βορίδης είχε υποχρεώσεις στην Ευρώπη, αλλά δεν έστειλε καν εκπρόσωπό του…

Για ΟΛΑ αυτά, ο Δήμος μας δεν ενημέρωσε για το παραμικρό, πχ έστω με τα συνηθισμένα δελτία Τύπου που συχνά-πυκνά πλημμυρίζουν τον Τύπο και τον “Τύπο”, παρά μόνο ο δήμαρχος έκανε ένα ….post (αν και δεν ασχολείται με το Fb). Ένα post 44 λέξεων και τριών φωτογραφιών, εκ των οποίων η μια, selfie. Πιθανώς, τούτο το ρεπορτάζ θα τον αναγκάσει να πει μερικές λέξεις στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και …ως εκεί. Καμία ιδιάζουσα και άκρως προβληματική περίοδο δεν διάγουμε και -φυσικά- … όταν ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, τόσο φίλος του πρωθυπουργού, πολλών υπουργών, του προέδρου της ΚΕΔΕ και δήμαρχος που έχει ΣΥΝθέσει τις απόψεις και τις ικανότητες των Φαρμάκη, Μυλωνέρου, μεγάλου μέρους της παράταξης του Δημόπουλου, του Φόλιου και του Δημητριάδη κι έχει προικισμένα στελέχη με ικανότητες ως και ντέντεκτιβ, καμία ανάγκη δεν έχεις ούτε να συζητάς με άλλους, ούτε τυπικά να κάνεις ειδικές συνεδριάσεις για τα προβλήματα των δημοτών σου. Οι οποίοι δικαιούνται να είναι ευτυχισμένοι που σε έχουν δήμαρχο και λόγο μηδέ έναν δεν έχουν να σε υποψιάζονται για ολοκληρωτισμό. Έτσι κι αλλιώς το “ Οι Ισχυροί Δήμοι “στήριγμα” της κοινωνίας σε έναν κόσμο που αλλάζει” δεν παραπέμπει σε διαρκές αίτημα (για ισχυρούς Δήμους), αλλά σε υπαρκτή κατάσταση.

Τα υπόλοιπα και τις λεπτομέρειες δείτε τα στο βίντεο της συνάντησης, έστω και διατρέχοντάς το “στα γρήγορα” ή και επιλέγοντας τυχαίες στιγμές. Κερδισμένοι/ες θα βγείτε.

Φυσικά και απασχόλησε τους δημάρχους μας ο πόλεμος στην Ουκρανία και σύμφωνησαν στην έκδοση ψηφίσματος κατά του πολέμου και υπέρ των θυμάτων του, μεταξύ των οποίων -πρώτοι-πρώτοι- ΚΑΙ δήμαρχοι. Ταυτόχρονα, ένας δήμαρχος παραπονέθηκε γιατί τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την συνάντηση μόνο για να συνδέσουν την ελάχιστη εμφάνισή της στην επικαιρότητα, με τα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος…