Μηνύματα για την μεγάλη επέτειο

του "ΟΧΙ"

στον φασισμό και την σκλαβιά

 

 

 

 

 

Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου
για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
Στην 82η Επέτειο του Έπους του 1940, αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές που είπαν «ΟΧΙ», που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό, που αντιστάθηκαν και δεν υποτάχθηκαν.
Ο αγώνας και η θυσία τους παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ και εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν όλους εμάς, που απολαμβάνουμε την ελευθερία.
Διατηρώντας στη μνήμη μας άσβεστο τον ηρωικό αγώνα, πορευόμαστε στο αύριο με ομοψυχία και ενότητα.

Χρόνια πολλά!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

 28 Οκτωβρίου 1940: Η αποφράδα ημέρα κατά την οποία η φασιστική Ιταλία απαίτησε από τη μικρή Ελλάδα να απεμπολήσει την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε το “ΟΧΙ΄’ που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός στον Μουσολίνι. Η μικρή Ελλάδα, ο Δαβίδ, γονάτισε τον Γολιάθ, την Ιταλία. Και αυτό ήταν μόνο ο προάγγελος όσων ακολούθησαν. Από την πρώτη στιγμή που ο κατακτητής πάτησε το πόδι του στη χώρα μας οι Έλληνες ενωμένοι υψώσαμε τη σημαία της αντίστασης. Τα ανδραγαθήματά μας έγιναν γνωστά στα πέρατα της γης και υποχρέωσαν τον Τσόρτσιλ να πει το ιστορικό πια “από τώρα και στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”. Ας κρατήσουμε στις καρδιές μας και ας αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης το μήνυμα της σημερινής ημέρας: “όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι κανείς εχθρός δεν μπορεί να μας λυγίσει”.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

 

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου2022

Μήνυμα της Βουλευτού Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου
για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την εθνική υπερηφάνεια και τη δύναμη που πηγάζει από την ενότητα. Η εποποιία του 1940 συνιστά μια κορυφαία στιγμή στη μακρά πορεία του Ελληνισμού. Το 1940 οι Έλληνες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.

Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να τιμούμε όσους, με πράξεις μεγαλείου και αυταπάρνησης, έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας.

Στους στίχους του ποιητή μας, Κωστή Παλαμά, αποτυπώνεται πλήρως το έπος του 1940: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα.

Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.»

Ζήτω το ΟΧΙ!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία

 

 

Μήνυμα της βουλεύτριας Ε. Σκούφα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

 

Πέρασαν 82 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Λαός είπε το ΟΧΙ και αντιστάθηκε μέχρις εσχάτων στους φασίστες εισβολείς, προσφέροντας χωρίς δισταγμό τη ζωή του για να παραμείνει η πατρίδα μας ελεύθερη.

Γυναίκες, άνδρες, ακόμη και παιδιά, πολέμησαν με αυτοθυσία στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και αργότερα, μετά την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς, αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν μέσα από τις οργανώσεις της Εθνικής μας Αντίστασης μέχρι την τελική απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων.

Η πείνα και οι κακουχίες δεν φόβισαν το Λαό μας!

Αντίθετα τον πείσμωσαν περισσότερο οδηγώντας τον στην τελική νίκη!

Ο αγώνας όμως ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στο φασισμό συνεχίζεται αδιάκοπα.

Τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ!, φέρνοντας στη μνήμη μας τα δεινά που προκάλεσεστην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο ο φασισμός.

Καθήκον και υποχρέωσή μας, να μην αφήσουμε το τέρας να σηκώσει ξανά το κεφάλι του!

 

Μπέττυ Σκούφα
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την Εθνική Επέτειο
της 28ης Οκτωβρίου 1940

 Ημέρα γιορτής και μνήμης η 28η Οκτωβρίου για το Ελληνικό Έθνος. Ημέρα τιμής και δόξας για το έπος του ’40. Για το σθένος, τη γενναιότητα και την αρετή με την οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία και τα εθνικά ιδεώδη της ομοψυχίας και της ενότητας.

Ένα μεγάλο και ηχηρό “ΌΧΙ” στην υποδούλωση, τη βία, το ναζισμό και το φασισμό, αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική ιστορία. Περίτρανη απόδειξη πως η δύναμη της ψυχής είναι ισχυρότερη από τη δύναμη  της ισχύος.

Ένα μικρό κράτος με μεγάλη θέληση για ελευθερία και ανεξαρτησία απέδειξε πως κάθε αγώνας μπορεί να οδηγήσει στη νίκη με πίστη, αποφασιστικότητα  και ισχυρή θέληση.

Ας υψώσουμε περήφανα τη σημαία μας αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν σώμα και ψυχή για την ελευθερία της πατρίδας μας στο ηρωικό έπος του ’40.

Ας παραδειγματιστούμε και ας διδαχθούμε από  την ακεραιότητα και την αφοσίωση των προγόνων μας και ας κάνουμε κτήμα μας τα υψηλά  ιδανικά που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε κάθε ευγενή στόχο.

Με οδηγό το παρελθόν ας αφήσουμε και εμείς το αποτύπωμά μας ώστε να συνεχίσουν να γράφονται ένδοξες σελίδες στην ιστορία μας, υπηρετώντας καθένας από τη θέση του τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 

 

Μήνυμα του δημάρχου Κατερίνης
για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Το Έπος του ’40 αποτελεί για εμάς τους Έλληνες κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας, καθώς και της αγάπης μας, για Ελευθερία.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύει τη δύναμη της ενότητας. Οφείλουμε κάθε τιμή και σεβασμό στους ήρωες του ’40 που αψήφησαν τις αντιξοότητες προτάσσοντας το «εμείς» από το «εγώ». Με οδηγό τη θυσία τους, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και να πορευτούμε με σιγουριά στο παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά!

Κώστας Κουκοδήμος
Δήμαρχος Κατερίνης

 

 

Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας
για την Επέτειο
της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την 28η  Οκτωβρίου γιορτάζουμε την ιστορική στιγμή όταν η μικρή Ελλάδας μας ύψωσε το ανάστημά της και βροντοφώναξε “ΟΧΙ”, υπερασπίζοντας με το αίμα των παιδιών της την ελευθερία μας.

Οι αθάνατοι νεκροί που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου έγιναν αιώνια σύμβολα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας των Ελλήνων όποτε η πατρίδα μας το απαιτούσε.

Ευχόμαστε οι νέες γενιές να σταθούν στο ύψος των προγόνων τους ενόψει των σημερινών απειλών που δέχεται η χώρα μας.

Χρόνια Πολλά!

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

 

 

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2022

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την 28η Οκτωβρίου

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την παρέλαση στο κέντρο των Ιωαννίνων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πατρίδα μας, ηλιόλουστη, υποδέχεται σήμερα την Εθνική μας εορτή.

Η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ στα Γιάννενα, στο Καλπάκι, στην Ήπειρο. Γιατί εδώ, πριν από 82 χρόνια, αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά, αυτή η γενιά του ’40, έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία.

Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν σήμερα κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια, μια πατρίδα πιο ισχυρή, μια πατρίδα πιο ασφαλή, μια πατρίδα πιο ευημερούσα, μια πατρίδα πιο δίκαιη.

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, και παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, επίσης, την έδρα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και την έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με συγκίνηση αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

82 χρόνια μετά το “όχι” και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, το Έπος του 40 μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια και δύναμη. Εφόδια απαραίτητα για να ατενίσουμε το μέλλον ενωμένοι με αισιοδοξία.

Ζήτω το Έθνος! Ζήτω το Όχι! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

27/10/2022

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο ελληνικός λαός αντιτάχθηκε απέναντι στους φασίστες εισβολείς.
Φέτος συμπληρώνονται 82 χρόνια από τότε που με αυτοθυσία χιλιάδες Έλληνες ξεκίνησαν την αντίσταση απέναντι σε μια φασιστική εισβολή που για κάποιες ελίτ θεωρήθηκε από την αρχή χαμένη υπόθεση. Ήταν μια στιγμή αληθινού ηρωισμού που αυθόρμητα υποστηρίχθηκε από το μεγάλο σύνολο των πλατιών λαϊκών δυνάμεων. Στα βουνά της Αλβανίας και, αργότερα στις πόλεις, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι λαϊκές δυνάμεις δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την κατοχή και την απόπειρα επιβολής του ναζισμού.

Ο ελληνικός λαός διαψεύδοντας τις προβλέψεις έβαλε φρένο στα σχέδια των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων του Άξονα, συμβάλλοντας με την ουσιαστική συνδρομή του στην ήττα τους. Αποτέλεσε ένα παράδειγμα ευθύνης και ενθάρρυνσης κάθε δημοκρατικής δύναμης στη χειμαζόμενη τότε διεθνή κοινότητα.

Το παράδειγμα αυτό, όμως, δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αναίμακτο. Πληρώθηκε σκληρά με εκτελέσεις, βασανιστήρια, ξεριζωμούς. Πήρε το προσωνύμιο Έπος του ’40, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και για τις θυσίες με τις οποίες ταυτίστηκε.

Παρά τις οχτώ δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε, η μνήμη του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης παραμένει ζωντανή. Μας είναι απαραίτητη δύο φορές ακριβώς επειδή ο κίνδυνος του ναζισμού, όπως έχει αποδειχθεί από την πολύ πρόσφατη ελληνική Ιστορία, πάντα ελλοχεύει. Και αυτή είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση που ενώνει όλους τους λαούς που υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τον φασισμό  και κάθε μορφή  αυταρχισμού που αμφισβητεί την ελευθερία των λαών και οδηγεί σε πολεμικές συρράξεις.