Με τόσα ΑΝ…

σιγά μη μας ξεφύγει

(η ΑΝάπτυξις…)

 

 

 

 

ΑΝ φτάσετε στον τόπο μας με το τραίνο, θα αποβιβαστείτε σε έναν σταθμό που καταρρέει από την έλλειψη της ελάχιστης συντήρησης και η εικόνα του δεν παραπέμπει σε διεθνούς αξίας brand name, σε καμία περίπτωση. Έναν σταθμό που -παρά το μέγεθος και την σημασία του- είναι από τους λίγους που δεν διαθέτει ασανσέρ ή άλλο βοήθημα για άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Μετά πολλά δημοσιεύματα και μία κοινοβουλευτική Ερώτηση, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν έχει καμία ανάμιξη, αλλά …προτίθεται να τοποθετήσει … ράμπα. Οπότε, όπως θα ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες -προσέξτε την μοναδικής έμπνευσης κουπαστή- δείτε ΑΝ η ράμπα θα λύσει ή θα δυσχεράνει το πρόβλημα. ΑΝ προορισμός σας είναι ο Όλυμπος ή η ανάπτυξή του, ίσως και να σημειώσετε και ότι ο σταθμός ονομάζεται μόνο “Λιτόχωρο”. Το “Όλυμπος” δεν υπάρχει πουθενά.

ΑΝ καταφτάσετε οδικώς από το βορρά, στο τελευταίο μέρος της διαδρομής, θαυμάστε στα αριστερά του δρόμου ένα αμμορυχείο-πληγή απαράδεκτη με βάθος αμέτρητο και πέραν κάθε λογικής, δίπλα του έναν αρχαίο ΧΥΤΑ που ακόμα εκσυγχρονίζεται για πάνω από δέκα χρόνια, με ύψος αμέτρητο που συνεχίζει να ψηλώνει και θα ψηλώνει για κάνα δυο χρόνια ακόμα. Στην δεξιά πλευρά του δρόμου, μπορείτε να δείτε το μεγαλύτερο asset του παγκόσμιου brand name, ένα από τα μεγαλύτερα πεδία βολών στην Ελλάδα που εκτείνεται στους πρόποδες της Κατοικίας των Θεών. ΑΝ τα σχέδια Δήμου και Κράτους ευοδωθούν, δίπλα στο Πεδίο Βολών Φορητού Οπλισμού και ενδιάμεσα με το άλλο του Πεδίου Βολής Αρμάτων, Ελικοπτέρων και Βαρέων Όπλων, θα δημιουργηθεί σύγχρονο, μοντέρνο, πολλά υποσχόμενο mall. Θα ‘ναι κι αυτό -μαζί με το brand name- εξίσου μοναδικό και μοναδικής έμπνευσης.

ΑΝ βρείτε χρόνο να περιηγηθείτε τον Όλυμπο γρήγορα και άνετα, στον 17 χιλιομέτρων δρόμο Λιτόχωρο-Πριόνια, πρέπει να κάνετε μια στάση στην δασική θέση “Ζηλνιά”. Mόνο προσέξτε τα παλούκια που εξέχουν απ’ το έδαφος, κοντά ένα χρόνο τώρα και δεν βρέθηκε ακόμα ενδιαφερόμενος με ευαισθησία να αντικαταστήσει ένα κιόσκι κι ένα παγκάκι, σε μια Πιερία όπου όλοι, από κοινότητα και Δήμο, ως βουλευτές, Περιφέρεια και ξενοδόχους και Επιμελητήριο δεν έκριναν ότι το ως άνω τεράστιο έργο είναι ταυτόχρονα και το ελάχιστα απαραίτητο. Όλοι αυτοί ζούνε κι αναπνέουν για την ανάπτυξη του Ολύμπου και πράττουν το ίδιο και για τον σιδηροδρομικό μας σταθμό.

ΑΝ κάνετε την διαδρομή αυτή προς τις κορυφές του Ολύμπου, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση και να επιδοθείτε σε κατακλυσμιαίο brain storming, στο σημείο του δρόμου που θα αντικρίσετε ένα προωθημένο installation που συνδυάζει -πιθανώς- το καλλιτεχνικό με το πρακτικό. ΑΝ “βγάλετε άκρη” για το πρακτικό του συγκεκριμένου τεχνουργήματος, πείτε το και σε μας. Σε ότι αφορά το installation αυτό -σε επίπεδο Τέχνης-, είμαστε σίγουροι ότι είναι μια φωνή διαμαρτυρίας για τον καταναλωτικό πολιτισμό μας και τα απορρίμματά του που εισβάλλουν πια στα πλέον παρθένα κομμάτια της Φύσης. Λεπτομέρειες σίγουρα μπορούν να σας δώσουν και τα στελέχη του πρώην Φορέα Διαχείρισης του πρώην Εθνικού Δρυμού Ολύμπου/τμήμα ΟΦΙΠΕΚΑ κτλ.

ΑΝ επιλέξτε να περιηγηθείτε την παρολύμπια ενδοχώρα και -αναγκαστικά- κινηθείτε εκτός της εθνικής οδού/Aegean Motorway, ρωτήστε περαστικούς ή όποιος θεωρήσετε σχετικό, για το ποιες διαδρομές ποιων επαρχιακών δρόμων καταλήγουν σε επικίνδυνα ρέματα και χειμάρρους γιατί χάσαμε και μια αξιόλογη επιστήμονα πρόσφατα και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προστεθούν θύματα στον σχετικό κατάλογο ανεξήγητης αναισθησίας και μη εφαρμογής βεβαιωμένων υποχρεώσεων.

ΑΝ οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη έχουν πια φτάσει σε τελικό στάδιο, κάντε τον κόπο να ενημερωθείτε από τον Δήμο και τον δήμαρχό μας για το που θα εγκατασταθούν άλλα αναπτυξιακά έργα, συμβατά με την ανάπτυξη ενός διεθνούς εμβέλειας και αξίας brand name, όπως ευμεγέθη φωτοβολταϊκά πάρκα και μέγιστης παραγωγικότητας πτηνοτροφεία (αποτέλεσμα απόφασης και σχεδίου της σημερινής κυβέρνησης για τόνωση του τομέα παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης, αμέσως με την ανάδειξή της το καλοκαίρι του 2019).

ΑΝ θεωρήσετε αναγκαίο -για τον άρτιο σχεδιασμό της οσονούπω επερχόμενης ανάπτυξης- να καταγράψετε τις ήδη υπαρκτές απαραίτητες υποδομές, πάρτε το μικρό καλάθι. Μετά πενήντα χρόνια κυριαρχίας της ΝΔ στην Πιερία, στα δύο επίπεδα διοίκησης -με μικρά διαλείμματα περιόδων ΠΑΣΟΚ-, στον Δήμος μας ακόμα πνιγόμαστε με όλες σχεδόν τις βροχές, από ψιχάλα ως κατακλυσμό, για δύο κυρίως λόγους: η σχετική θωράκιση της περιοχής δεν απασχόλησε ποτέ παρά μόνο πρόσφατα τους άρχοντές μας και το βουνό -στην σκιά του οποίου θα εγκαθιδρυθεί η ανάπτυξη… κατεβάζει πολύ νερό. Που πάει κι άχρηστο.

ΑΝ -τέλος- η ανάπτυξη που είναι να ‘ρθει εδώ και πενήντα χρόνια και -μέχρι στιγμής- αναπτύσσει μόνο όσους στην Πιερία την ευαγγελίζονται, κόντεψε και είναι πια θέμα σύντομου χρόνου να επέλθει, πείτε μας -σας παρακαλώ- ΑΝ απαραίτητος όρος για την επίτευξή της είναι πια μόνο ένας: η θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο.

ΑΝ κρίνετε ότι χρειάζεστε περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω… μην διστάσετε. Να σας πω πολλά, να σας πω όσα θέλετε κι άλλα τόσα, να σας πω ποιο είναι το πιο ακριβοπληρωμένο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή μας ή το πιο αναπτυξιακό, να “σας φύγει το καφάσι”. ΑΝ και η απώλεια ενός και μόνο καφασιού δεν αποτελεί πρόβλημα υπό τον Όλυμπο γιατί από τέτοια διαθέτουμε πάμπολλα.

Καλώς ήρθατε.

Με το καλό να μας ξανάρθετε.

ΑΝ ξανάρθετε για το ίδιο θέμα…

ΥΓ: ΑΝ χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ξυλοκάρβουνα, στο τουριστικότερο κομμάτι του Δήμου μας λειτουργεί επιχείρηση παραγωγής θεϊκού ξυλοκάρβουνου, γνωστή και από το κοινοβουλευτικό έργο των εκπροσώπων μας. Κάποιοι λένε ότι η λειτουργία της -πέρα απ’ το ότι ενοχλεί και απειλεί την υγεία μας, όπως λένε άλλοι- ότι αδειοδοτήθηκε ως αρμόζει σε ΑΝαπτυξιακές δραστηριότητες… τώρα τρέχουν να βρούνε τρόπο να την σταματήσουν και κουβέντα δεν λένε ποιας κυβέρνησης ποιος νόμος επέτρεψε τέτοιον παραλογισμό. Ο δε συγκεκριμένος νόμος προαναγγέλθηκε στο αμφιθέατρο που μιλάτε σήμερα.