Οι εκβολές του Πηνειού

μετά τον "Daniel" και την ανεπανάληπτη θεομηνία

ρεπορτάζ της Ε τ Ο με φωτογραφίες και βίντεο

 

 

 

 

Στα 12 χιλιόμετρα του δέλτα του Πηνειού, από το Στόμιο ως την Κουλούρα, οι έξι ροές του ποταμού κατεβάζουν το νερό που πλημμύρισε την Θεσσαλία αργά, υπερβολικά αργά, σε σχέση με την ορμή του Πηνειού μέσα στα Τέμπη, την τελευταία στενωπό, πριν η ροή του απελευθερωθεί, τρέχοντας προς την θάλασσα μέσα στους τελευταίους μαιάνδρους και τις πλατιές όχθες.

Στο -αρνητικό- αποτέλεσμα αυτό συμβάλλουν οι αμέτρητοι όγκοι φερτών υλικών που προσπαθούν να βγούνε στη θάλασσα και δεν έχουν άλλη διέξοδο, αλλά -κυρίως- πολλά μικρά και μεγαλύτερα έργα και υποδομές, παρεμβάσεις  παράλογες, μέσα στην περιοχή  του δέλτα του Πηνειού που έγιναν χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καν τον ελάχιστο προβληματισμό. Έργα που εξ’ αρχής προοριζόταν να βολέψουν ταπεινές, εποχικές ανάγκες παραθεριστών και οικισμούς που “ξεφύτρωσαν” χωρίς έστω εκ των υστέρων σχεδιασμό.

Ο νοτιάς που πνέει στον Θερμαϊκό από την ώρα που μας αποχαιρέτησε ο “Daniel” ως αυτή την στιγμή, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την απορροή των νερών που γέμισαν την λεκάνη της Θεσσαλίας, “φουσκώνει” την θάλασσα και φρακάρει τον Πηνειό. Η δε θάλασσα έχει όψη και χρώμα βάλτου, από την λάσπη που δημιουργεί ήδη μια νέα γεωγραφία σε ξηρά και σε θάλασσα, με νέες προσχώσεις και νησίδες.

Σε απόσταση ασφαλείας από τις εκβολές της 6ης όχθης του Πηνειού στην Κουλούρα, ένα χωματουργικό μηχάνημα περιμένει την πιθανή εντολή να επέμβει σωτήρια και να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ της ταχύτερης και της ασφαλούς απορροής, αφού αυτό είναι η δύσκολη εξίσωση για τις περιοχές του δέλτα: αν τα νερά αδειάσουν γ΄ρηγορα από την λεκάνη της Θεσσαλίας μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες καταστροφές στις εκβολές. Μεγαλύτερες απ’ αυτές που προκάλεσε ο ίδιος ο “Daniel”…

Αυτά που παρατηρούν ήδη οι επιστήμονες και θα παρατηρούν για καιρό στην Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές, θα είναι σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο τεκμήριο για το τι έπεται στην -ως τώρα ανεξέλεγκτη- κούρσα της κλιματικής κρίσης, στην Ελλάδα και τον πλανήτη.