για ένα θέμα
Στις 18.9.2023, η Ε τ Ο απηύθυνε ερώτημα για συγκεκριμένο θέμα που αφορά το Λιτόχωρο, σε τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους των τριών υποψήφιων παρατάξεων, σε μια -ακόμη- προσπάθεια να ενημερώσει, να προβληματίσει και να δώσει βήμα σ΄ όσους προσέρχονται με απόφασή τους να γίνουν η αυτοδιοίκησή μας για τα επόμενα πέντε χρόνια και όχι απλώς να αναπαράξει όσα οι παρατάξεις αυτές επιλέγουν να τους απασχολήσουν και να δημοσιοποιήσουν. Δεν τέθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ περιορισμός στην μορφή και το μέγεθος των απαντήσεων. Το συγκεκριμένο θέμα, η ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου είναι ήδη σε εξέλιξη και ως τέτοιο φιλοξενείται στο πρόγραμμα της παράταξης του απερχόμενου και ήδη υποψηφίου δημάρχου Βαγέλλη Γερολιόλιου. Ακολουθούν, το ερώτημα -όπως ακριβώς τέθηκε- και οι απαντήσεις, δυστυχώς μόνο δύο. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος έκανε τον κόπο να απαντήσει -εκτενώς, μάλιστα-, αλλά δήλωσε στο απαντητικό μήνυμά του “ΔΕΝ θα ήθελα να δημοσιευθεί η απάντηση μου”. Όπως κι έγινε.
Η “Εφημερίς του Ολύμπου” στην -οκτάχρονη, πια- προσπάθειά της να συμβάλλει στην ενημέρωση και τον αποτελεσματικότερο προβληματισμό των αναγνωστών της και επ’ ευκαιρία των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης.10.2023, θα ήθελε να απαντήσετε -αν το θέλετε- στο εξής ερώτημα, προκειμένου να δημοσιεύσει την απάντησή σας:
“Ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου
ή
δημιουργία πολυόροφου υπόγειου πάρκινγκ και τελική ανάπλαση του χώρου;”
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο και τον κόπο σας.
Επιβεβαιώστε πρώτα την λήψη.
Γιάννης Τσίρος
Οι απαντήσεις με αλφαβητική σειρά:
Δημήτρης Ανδριάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Προοπτική για το Δημο-τη”:
Στην πολύ εύστοχη ερώτησή σου: Πώς μπορεί να συνδυαστεί υπόγειο πάρκινγκ με ανάπλαση του πάρκου στο πανέμορφο αυτό πάρκο τού Λιτοχώρου, έργο τού πρώην Δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου, η απάντηση είναι σύνθετη και δύσκολη.
Το πάρκο (Κατούνια) είναι το σήμα κατατεθέν τού Λιτοχώρου (με πολλούς συμβολισμούς). Παράλληλα, η στάση-στάθμευση στο κέντρο τού Λιτοχώρου είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα. Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ θα ασχοληθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Η βοήθεια ειδικών (πολεοδόμων, συγκοινωνιολόγων, περιβαλλοντολόγων, αρχαιολόγων και κάθε άλλου αρμόδιου επιστήμονα) θα μας δώσει την καλύτερη λύση, σεβόμενοι το περιβάλλον και την παράδοση, αλλά σκεπτόμενοι το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μας απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα που είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε πάνω σ’ αυτό με προσοχή, προκειμένου να δοθεί λύση.
Γιώργος Βάραγκας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Λαϊκή Συσπείρωση”:
Δημιουργία πολυόροφου υπόγειου πάρκινγκ και δημιουργική ανάπλαση του χώρου.
Χρειάζεται επιτέλους να γίνονται -και ακόμα περισσότερο να εφαρμόζονται- σοβαρές προτάσεις και μελέτες για τη δημιουργία έργων, που ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν αποτελεσματική λειτουργία στην καθημερινότητα της πόλης, να δίνουν ουσιαστική λύση στις ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών και να περιβάλλονται από μια αισθητική που δεν προσβάλει το περιβάλλον και τους ανθρώπους του.
Γύρω από το πάρκο Λιτοχώρου υπάρχουν πολλές εκτάσεις που μπορούν και να αναπλαστούν για να γίνουν χώρος αναψυχής για παιδιά και μεγάλους, δημότες και επισκέπτες και ταυτόχρονα να αφήσουν χώρο για λειτουργικές δομές, όπως ένα πολυόροφο υπόγειο πάρκινγκ.
Ιδιαίτερα γύρω από τη Λέσχη Αξιωματικών, μπορούν να δοθούν πίσω εκτάσεις που είχε παραχωρήσει ο δήμος μας στο στρατό και να δημιουργηθούν χώροι ελεύθερης στάθμευσης. Είναι μια πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για αξιοποίηση του δημόσιου χώρου με σεβασμό πρώτα και κύρια στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η μεταστέγαση του ΑΤ Λιτοχώρου εντάσσεται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης και ανάπλασης του πάρκου.
Ο σχεδιασμός των σημερινών ελληνικών (κωμο)πόλεων -δυστυχώς- απέχει έτη φωτός από το σχεδιασμό των σύγχρονων, βιώσιμων και “πράσινων” πόλεων που μπορείς να συναντήσεις σε δύση και ανατολή πια.
Ακόμα και στον τόπο μας αυτός ο σχεδιασμός μοιάζει να μην ακολουθεί συγκεκριμένο όραμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στο τόπο και φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη ούτε τις ροές των επισκεπτών που κατακλύζουν την τουριστική περίοδο τον τόπο. Αρκεί μια βόλτα μια καλοκαιρινή Δευτέρα πρωί στον κεντρικό δρόμο του Λιτοχώρου για να νιώσεις από πρώτο χέρι ένα αληθινό κυκλοφοριακό κομφούζιο βγαλμένο από τα 80’ς στην πρωτεύουσα, τότε που δεν υπήρχαν αξιόλογα μέσα μαζικής μεταφοράς ή εναλλακτικά μέσα μετακίνησης ή ακόμα και πεζόδρομοι με σεβασμό στην άνετη κίνηση εμποδιζόμενων ή μη ατόμων (ράμπες, πεζόδρομοι, θέσεις παρκινγκ αυτοκινήτων)
Ένας σχεδιασμός έργων που πραγματοποιούνται όχι γιατι εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό βιώσιμης ανάπλασης αλλά υλοποιούνται γιατί ανέβηκαν στη λίστα προτεραιότητας των εργολαβικών συμφερόντων. Έργα που εξαιτίας ενός πρόχειρου εώς ανύπαρκτου σχεδιασμού συσσωρεύουν τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν και ανακυκλώνουν την σπατάλη δημοσίου χρήματος μέσα από έναν φαύλο κύκλο άγονων διαγωνισμών και απευθείας αναθέσεων.
Πως εντάσσονται -για παράδειγμα- κονδύλια χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης μετά την έγκριση χρηματοδότησης 318.000 ευρώ (σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο ΔΕ Λιτοχώρου για θέματα ανάπτυξης και Προγραμματισμού Διου-Ολύμπου) χωρίς προηγουμένως να υπάρξει σχέδιο διαμόρφωσης ποδηλατόδρομων ή προγραμμάτων προώθησης οδηγικής και κυκλοφοριακής αγωγής;
Το βλέπω να πάει “κουβά” και για άλλη μια φορά χρήματα που έχουν δοθεί στο Δήμο μέσα από τη φορολογία όλων μας να χρησιμοποιούνται για ακριβούς εντυπωσιασμούς στα πλαίσια μιας γκλάμουρους προεκλογικής καμπάνιας.
Ε, αρκετά!
Βασίλης Διαμαντόπουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “ΣΥΝθεση” (ΙΙ):
… ΔΕΝ θα ήθελα να δημοσιευθεί η απάντηση μου …