Μην το αφήσετε για την δεύτερη…

βγάζουμε δήμαρχο στην πρώτη

άρθρο του Νίκου Λάππα περί εκλογών (της 8ης.10.2023) και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα

 

 

 

Περί εκλογών

του Νίκου Λάππα*

 

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής και η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Από τη μία το “ξεκατίνιασμα” ανάμεσα σε υποψηφίους και συνδυασμούς, στα social, καλά κρατεί, από την άλλη οι συναισθηματικοί -και όχι μόνον!- εκβιασμοί έχουν σπάσει τα κοντέρ!!!

 

“Υπενθυμίσεις” ή “σπόντες” υποψηφίων προς ψηφοφόρους, σχετικές με την εργασία και το μεροκάματο των τελευταίων και όπου αυτά τα “σκληρά” μέσα δεν πιάνουν τόπο, έρχεται το “μαλάκωμα” με το εξευτελιστικό (αλλά πάντα πιασάρικο) επιχείρημα προς ψηφοφόρους (κυρίως των άλλων συνδυασμών): “Σας παρακαλώ! Σπάστε καμιά ψήφο και σε εμένα για να μην ρεζιλευτώ… Ελεήστε τον καημένο υποψήφιο!” Και κλαααάμμμαα ο υποψήφιος…και όλο και κάτι θα τσιμπήσει από κανέναν ευαίσθητο ψυχοπονιάρη ψηφοφόρο (που θα σκεφτεί με την σειρά του: “Ας ρίξουμε κάνα σταυρό κι εκεί. Ας έχουμε μια πόρτα ανοιχτή…Δεν ξέρεις τι γίνεται…”).

 

Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά σας φαίνονται πολύ γνωστά και οικεία και σας θυμίζουν το δικό μας μικρόκοσμο. Κι όμως, μέσα από το Διαδίκτυο και τα social, γίνεται ξεκάθαρο ότι τα ίδια περίπου συμβαίνουν σε όλη την χώρα. Βέβαια, όσο μικρότερη μια κοινωνία, τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.

 

Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά κι απογοητευτικά και καταδεικνύουν πως -δυστυχώς- όχι μόνο δεν προοδεύσαμε σε θέματα πολιτικού πολιτισμού, αλλά μάλλον υποχωρήσαμε σε εποχές και μέσα που θυμίζουν την ταινία “Η κυρία Δήμαρχος” με την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Βασίλη Αυλωνίτη…!

 

Το πιο ανησυχητικό όμως, κατά την γνώμη μου, είναι η άγνοια νόμου (που είθισται να λέγεται πως δε συγχωρείται!). Συζητώντας με αρκετούς συνδημότες τους τελευταίους μήνες διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί, ενδεχομένως οι περισσότεροι, δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι ο νόμος άλλαξε και μέσα σε όλες τις μεταβολές, έφερε και πτώση του ποσοστού που απαιτείται για εκλογή από την πρώτη Κυριακή. ΔΕΝ ισχύει πλέον το 50% ως όριο, αλλά έχει πέσει στο 43%. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνώντας το 43% ένας συνδυασμός εκλέγεται στην διοίκηση από την πρώτη κιόλας Κυριακή!

 

Ναι, καλά το καταλάβατε… Οι “πολυτέλειες” που είχαμε μέχρι τώρα, κόβονται! Το… “ρίχνω απλώς μια ψήφο διαμαρτυρίας” ή “ψηφίζω για σύμβουλο τον ξάδερφο, τον κουμπάρο, τον μπατζανάκη κλπ” την πρώτη Κυριακή και όσο για δήμαρχο βλέπουμε την δεύτερη Κυριακή….μας τελείωσε! Στους περισσότερους -ίσως- Δήμους της χώρας (και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου είναι σίγουρα ένας από αυτούς), οι εκλογές θα τελειώσουν οριστικά την πρώτη Κυριακή! Επομένως η ψήφος μας έχει πια χαρακτήρα οριστικό και αμετάκλητο και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κάλπης), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..!

 

Καλό είναι λοιπόν να έχουμε κατά νου πως ό,τι ρίξουμε στην κάλπη την Κυριακή, θα το βρούμε μπροστά μας την 1η Γενάρη του ’24 και στην καμπούρα μας για μια πενταετία.

 

Απλά είναι τα πράγματα λοιπόν: είτε μας αρέσει η υπάρχουσα κατάσταση στον τόπο μας (σε κάθε τόπο, όπου ζει και ψηφίζει ο καθένας) και ψηφίζουμε ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ, είτε δεν μας αρέσει, θέλουμε να την αλλάξουμε και ψηφίζουμε ΑΛΛΑΓΗ και όποιον συνδυασμό πιστεύουμε ότι μπορεί να την φέρει καλύτερα.

 

Με τέτοια κριτήρια ίσως περιοριστούν και τα φαινόμενα που ανέφερα παραπάνω (εκβιασμοί, απειλές, “κλαψουρίσματα”, κουτοπονηριές κλπ) και αντιληφθούμε ότι ο στόχος πρέπει να είναι κοινός και να είναι το καλό του τόπου μας.

 

Την Κυριακή λοιπόν ψηφίζουμε με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό ταυτόχρονα!

Σε ό,τι με αφορά, απλώς να υπενθυμίσω… ότι ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της ΑΛΛΑΓΗΣ..!

Καλή μας ψήφο!

 

*εκπαιδευτικού,
πρώην δημοτικού συμβούλου
και αντιδημάρχου Δίου-Ολύμπου