Δεν την γέμισες την πλατεία…

και τώρα πρέπει να γεμίσεις την κάλπη

την πλατεία στην έδρα σου που ‘σαι δυνατός και την κάλπη που ΄ναι όλος ο Δήμος

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Δεν την γέμισες την πλατεία, Βαγγέλη.

Του Λιτοχώρου.

Της απόρθητης έδρας σου.

Αυτήν την 50 μέτρα απ’ το δημαρχείο και το σπίτι σου.

Μετά τέσσερα χρόνια που αυτοεμφανίζεσαι ο άριστος και ο χωρίς αντίπαλο.

Ο -σε αντίθεση με τους “άλλους”- έχων τρομερά εμπειρία απ’ το παρελθόν.

Το παρελθόν που άφησε ένα συνεδριακό κέντρο-γιαπί και γκρεμίδι, ένα διυλιστήριο της Άρτας με κατολίσθηση-κατάρα, ένα έκτρωμα στους Αγίους Αποστόλους κι άλλα πολλά του παρελθόντος, το παρελθόντος του οποίου είσαι ζωντανό και εμβληματικό κομμάτι.

Το παρελθόν που σε αναγκάζει να εμφανίζεις ως μεγάλο έργο την μετακίνηση του αστυνομικού τμήματος και την υπογειοποίηση, αλλά να μην λες κουβέντα για το πως πέρασες δεύτερη φορά απ’ την καρέκλα και βιολογικό καθαρισμό δεν έχουμε. Παρ’ όλο που τα καταφέρνεις -κατά πως λες- στα Υπουργεία και την φίλη σου την Κυβέρνηση και ενώ ταυτόχρονα ξυπνάς και κοιμάσαι με την έγνοια της προόδου του τουρισμού μας και τα γνωστά αφηγήματα, κοινώς παραμύθια.

Δεν την γέμισες την πλατεία.

Ήρθε το Σύστημα σύσσωμο και οι βοηθεί του, ήρθαν οι προμηθευτές του Δήμου που ‘ναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι, οι άνεργοι επί οκτάμηνον και εσαεί επιχειρηματίες, αυτοί που έρχονται πάντα με τον δήμαρχο και πάνε μετά με τον επόμενο, χωρίς ντροπή, χωρίς λογοδοσία καμιά. Ήρθαν -ευτυχώς- αυτοί που περιέγραψες στον λόγο σου ως οι συμπολίτες μας που πείστηκαν να ξεπουλήσουν τις παρατάξεις τους τις ψηφισμένες και να ενσωματωθούν στην δικιά σου ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ. Για χαζούς και ανενημέρωτους μας περνάς. Όσοι δεν πήραν μισθό απ’ το 2019 ως σήμερα, περιμένουν -με χαμόγελα- πλατιά να πάρουν αύριο. Κι ευτυχώς ήρθαν αυτοί… γιατί αλλιώς η πλατεία θα ‘ταν ακόμη περισσότερο κενή.

Δεν την γέμισες την πλατεία.

Δεν ήρθαν οι μόνες μάνες και οι κακοποιημένες γυναίκες, οι άνεργοι επί δεκαετία που δεν υπέγραψαν δήλωση, οι αδήλωτοι άποροι, οι εξαρτημένοι, οι με προβλήματα σημαντικά που είχαν έρθει την προηγούμενη τετραετία, δεν ήρθαν όλοι αυτοί για τους οποίους δεν έκανες το παραμικρό για τέσσερα χρόνια. Εκτός από το να απολογείσαι γιατί στην Γιορτή της Γυναίκας δεν μοιράζουν γαρύφαλλα πια, αλλά έγνοια και φροντίδα. Δεν ήρθαν όσοι απειλούνται με κατασχέσεις “εις χείρας του Δήμου” για τα χρέη τους που αυξάνουν γεωμετρικά, πχ με τα τέλη για το νερό που κυλάει πάντα χωρίς βοήθεια απ το μυθικό βουνό, αλλά έφτασαν να μην μπορούν να το πληρώσουν στις μέρες σου. Δεν ήρθαν κι ευτυχώς δηλαδή γιατί μπορεί και να οργίζονταν να σ’ άκουγαν να μετράς γεωτρήσεις και χιλιόμετρα ασφάλτου προς Γουμαριές και λοιπά αναπτυξιακά και προς φυτείες ακτινιδίων. Δεν ήρθαν όλοι αυτοί που επιλέγουν σταθερά μια περήφανη φτώχεια, παρά μια ξεφτιλισμένη ζωή “και ξεχασμένος και κορόιδο”…. Δεν ήρθαν αυτοί που ξέρουν την διαφορά Προεδρικού Διατάγματος και Νόμου και Υπουργικής Απόφασης και θα μπορούσαν να σου πούνε “για πόση ώρα θα απολογείσαι ακόμα, εσύ ο ικανότερος και άριστος τέσσερα γεμάτα χρόνια τώρα;;;;”

Δεν ήρθαν αυτοί που περιμένουν ακόμα όσα μόνος σου εξήγγειλες κι είναι ακόμα “στο περίμενε”: το ΣΔΙΤ για την άρδευση και την ηλεκτροπαραγωγή, την αλλαγή στον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου (μας), την ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων ΚΑΙ της Οικονομικής και άλλων Επιτροπών (που ‘χεις την απόλυτη πλειοψηφία), όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους Δήμους που το εφάρμοσαν και δεν το διαφήμισαν καν. Δεν ήρθαν αυτοί που ξέρουν ότι το μεγαλύτερο έργο σου είναι το Σκουπιδοβουνό του ΧΥΤΑ μας που καταργεί κάθε ελπίδα για τουρισμό και φορντίδα της Φύσης και της εικόνας του Ολύμπου, το αίσχος που χτίζουμε με τα λεφτά μας και που συνεχίζει να ψηλώνει και να κρύβει ορίζοντα και λογική. Το αίσχος που πληρώσαμε κοντά 1.200.000 για τα δύο τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για πάντα, χωρίς ένα ευρώ ανταποδοτικό ποσό από την ανακύκλωση που έλεγες ότι είναι κορυφαία στην Ελλάδα και είναι τρίχες και παπατζηλίκι. Δεν ήρθαν αυτοί που είδαν έναν δουλικό προϊστάμενο που δεν ξέρει καν ποιοι είναι οι μεγάλοι ρυπαντές του τόπου μας, στα τέλη του 2023, ενώ ήδη απ΄την αρχή της χρονιάς πληρώνουμε τα σκουπίδια με το κιλό, αφαιρώντας τα κιλά της ανακύκλωσης. Από αφαιρέσεις ξέρεις. Μηδέν ευρώ η ανταπόδοση από την ανακύκλωση και συ ακόμα κραυγάζεις για το πόσες πόρτες άνοιξαν διάπλατα για να ασφαλτοστρώσουμε. Την ώρα που το κλίμα αγρίεψε και καταστρέφει, υπεράνω ανθρώπινης άμυνας, με την άσφαλτο να είναι ο υπ’ αριθμόν ένας θερμαστής του πλανήτη μας. Κι όσοι το ξέρουν, δεν ήρθαν κι αυτοί.

Δεν την γέμισες την πλατεία, Βαγγέλη.

Με κόσμο και πολίτες δεν την γέμισες.

Με ηχορύπανση και εφέ την πληθώρισες, με σάλπιγγες που έκρυβαν το μουρμουρητό της ψιλοκουβέντας των παρισταμένων που επικρατούσε σε κάθε κενό του λόγου σου, παρισταμένων αδιάφορων στον μακροσκελή απολογισμό που γρήγορα έγινε απολογία μπακαλίστικη.

Δεν την γέμισες την πλατεία.

Παρά τον εξοπλισμό και τις γιγαντοοθόνες, τα μάταια κι ασύμβατα με την Πολιτική βεγγαλικά, τα πολλαπλά sms και τις ντουντούκες που ζάλισαν τις γειτονιές δυο μέρες, τα φοβερά έξοδα και την προθυμία όσων τα κάλυψαν, παρά την ορμή του ήδη δημάρχου, τις πιέσεις και τα παρακάλια και την εμμονή που γνωρίζουμε όλοι, αφού κατά πως είπες… είναι μικρός ο τόπος μας και γνωριζόμαστε όλοι με το μικρό μας όνομα.

Παρά τα “τεράστια” και τα “εντυπωσιακά” και τα “μεγαλύτερη” και τα “δομημενα” και τα “κοστολογημένα”… δεν την γέμισες την πλατεία. Όχι κάποια άλλη. Την πλατεία του Λιτοχώρου.

Άρα ξέρεις και ποιοι δεν γέμισαν την πλατεία.

Αν και προσήλθε το Σύστημα.

Και τα παραπαίδια του.

Και τα δυο μαζί, μονίμως κερδισμένα.

Αλλά το κέρδος τελικά… δεν την γέμισε την πλατεία.

Ούτε εσύ.

Καλά αποτελέσματα.-