πολίτης και πολιτικός
Βασίλης Βασιλικός
Καβάλα, 18 Νοεμβρίου 1933 – Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2023
Ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη,
για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού
«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη», είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός.
Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ.
Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας.
Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο.
Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο.
Πολυγραφότατος, πολυμεταφρασμένος, πολυβραβευμένος, πολύτιμος.
Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η σημερινή απώλεια είναι διπλή. Όχι μόνο του μεγάλου διανοούμενου αλλά και του μεγάλου συντρόφου. Που συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εκλογές του 2019, όπως κόσμησε μέσα από την εκλογή του το ελληνικό κοινοβούλιο.
Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο. Διάβασα το Ζ νεαρός, στην Αμερική, είδα την ταινία του Κώστα Γαβρά, και αυτό το βιβλίο έγινε κομμάτι της δικής μου πολιτικής και ηθικής συγκρότησης.
«Θέλησα να αποτυπώσω τον αιώνα μου», έλεγε ο Βασίλης Βασιλικός. Είναι από τους λίγους που το πέτυχαν τόσο ανεξίτηλα.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
για το θάνατο του Βασίλη Βασιλικού
Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον σπουδαίο συγγραφέα, διανοούμενο και σύντροφο Βασίλη Βασιλικό, έναν άνθρωπο που το έργο του μετέφερε σε όλο τον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία.
Μπορεί ο Βασίλης Βασιλικός να έγινε ευρέως γνωστός από το μυθιστορηματικό του χρονογράφημα «Ζ», ωστόσο το λογοτεχνικό του κληροδότημα αποτελείται από ένα ογκώδες και σημαντικό έργο.
Στο «Ζ» η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη προσφέρει την κρίσιμη και γόνιμη ύλη για έναν μαχητικό αντιδικτατορικό λόγο, αλλά καθώς αυτή ζυμώνεται με τη λογοτεχνική μαγιά, αναδεικνύει το κλίμα της εποχής και τις αιτίες που οδήγησαν στη χούντα των συνταγματαρχών.
Τη χούντα ο Βασιλικός την πολέμησε με την ίδια ζέση, τόσο από τα ερτζιανά κύματα της «Ντόιτσε Βέλε» – από τη Γερμανία, όπου ζούσε εξόριστος από τη χούντα -όσο και με την αρθρογραφία του. Γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση από τα πολυμεταφρασμένα βιβλία του, αλλά και από τη μεταφορά του «Ζ» στον κινηματογράφο, εν μέσω δικτατορίας, από τον Κώστα Γαβρά.
Πριν απ’ όλα ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ενεργός πολίτης, ακόμη και με τη σημαντική τηλεοπτική του δράση, διαδίδοντας το βιβλίο, μέσω της αγαπημένης εκπομπής του στην ΕΡΤ 3. Άλλωστε, πάντοτε μεριμνούσε για τη διάδοση του πολιτισμού εκτός Αθηνών, αφού η Καβάλα υπήρξε ο τόπος καταγωγής του και η Θεσσαλονίκη πόλη όπου έζησε και σπούδασε στα χρόνια της νεότητάς του.
Δεν θα πάψει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνδυασμού της πολιτικής δράσης με το λογοτεχνικό της ισοδύναμο, ακόμη κι όταν αυτό περνάει από τα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα.
Το 2019, ο Βασίλης Βασιλικός έκανε τη μεγάλη τιμή στον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και να κοσμήσει τη Βουλή με την παρουσία του τα επόμενα χρόνια.
Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Καλό ταξίδι…
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού
Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό.
Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση.
Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα.
Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.
Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
Για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού
Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του, από το οποίο η Τριλογία – «Το Φύλλο-Το Πηγάδι-Τ’ Αγγέλιασμα» – εντάσσεται στον Κανόνα των κλασσικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Είναι, μάλιστα, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ.
Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα κατά της οποίας ανέπτυξε δράση.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός και βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
Από τους πολυγραφότερους συγγραφείς, πληθωρικός, πολιτικά ενεργός, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια.
Είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε από κοντά, όταν το 2009 ο Δήμος Δίου, τίμησε στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, το σπουδαίο αυτό συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.
Παρέμεινε τότε τρεις ημέρες στο Δίον, στις οποίες προέκυψαν σημαντικά γεγονότα.
Στην εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών, όπου τιμήθηκε από το Δήμο και το δήμαρχο Γρηγόρη Παπαχρήστο, χάρισε στους αριστεύσαντες μαθητές βιβλία του, ενώ στη δεξίωση που διοργανώθηκε προς τιμή του, ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι συγγραφείς της Πιερίας και είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν μαζί του. Μάλιστα κάποιους από αυτούς παρουσίασε μετέπειτα στην τηλεοπτική του εκπομπή στην ΕΡΤ3 « Άξιον εστί»
Ξεναγήθηκε επίσης στο μουσείο του Δίου, από τον αείμνηστο καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, με τον οποίο έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, την οποία παρουσίασε στην συγκεκριμένη εκπομπή του.
Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών σήμερα την ημέρα του θανάτου του, υποκλίνεται στο μεγάλο και σπουδαίο αυτό άνθρωπο των γραμμάτων, που η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη, με τα δεκάδες βιβλία του, που διαβάζονται σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα το “Ζ” που ως γνωστό έγινε κινηματογραφική ταινία.
Είμασταν τυχεροί που τον γνωρίσαμε από κοντά, χάρη στην πρωτοβουλία του πρώην Δήμου Δίου.