και θα χορτάσουμε σχέδια, προτάσεις και περιοδικές εκθέσεις
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
2) Εκλογή μελών της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Δίου – Ολύμπου, για το χρονικό διάστημα από 02.01.2024 έως 30.06.2026.
Ο Προεδρεύων Δημοτικός Σύμβουλος
Κουριάτης Κωνσταντίνος
Η επόμενη, πενταετής αυτή την φορά, θητεία της διοίκησης Γερολιόλιου στο Δήμο Δίου-Ολύμπου αρχίζει ουσιαστικά την δεύτερη μέρα του 2024, με την εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής.
Με τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το προεδρείο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και η νέα Επιτροπή πρέπει να εκλεγούν άμεσα μετά την έλευση του νέου χρόνου. Η ειδική συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ίντερνετ. Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει τρία μέλη: πρόεδρο από την πρώτη σε δύναμη παράταξη, αντιπρόεδρο από την δεύτερη και γραμματέα από την τρίτη. Τρίτη σε δύναμη στο εκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιό μας είναι η “Λαϊκή Συσπείρωση” που εξέλεξε μόνο την επικεφαλής της, οπότε αν αυτή επιλέξει να μην προτείνει τον εαυτό της για γραμματέα του Συμβουλίου, η θέση συμπληρώνεται από την παράταξη του δημάρχου. Σημαντική διαφορά από την προηγούμενη διαδικασία εκλογής: η ψηφοφορία είναι φανερή.
Μία από τις μεγάλες αλλαγές της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά, είναι αυτή της Δημοτικής Επιτροπής που καταργεί την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική. Μέλη της είναι ο δήμαρχος (ή δημοτικός σύμβουλος που ορίζει ο δήμαρχος αντί για τον ίδιο) και -στην περίπτωση του 25μελούς Συμβουλίου μας- έξι μέλη και τα αναπληρωματικά τους. Τα δύο από έξι αυτά μέλη τα προτείνει η αντιπολίτευση. Το πιθανότερο είναι ότι κανένα από τα δύο αυτά μέλη δεν θα είναι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αλλά η επικεφαλής της και μοναδική δημοτική σύμβουλος της παράταξης θα μπορεί να παρακολουθεί το έργο της Δημοτικής Επιτροπής, αφού “Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δύναται να ορίζεται έως ένας (1) σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εκπροσωπείται στη δημοτική επιτροπή, ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.”. Η εκλογή των έξι μελών της Δημοτικής Επιτροπής γίνεται όπως παλιά, με κρυφή ψηφοφορία και ψηφοδέλτια.
Όσον αφορά τον ρόλο και τα καθήκοντα της νέας αυτής -υπέρ-Επιτροπής που περιγράφεται από τους πλέον … αισιόδοξους ως “συλλογικό όργανο διοίκησης”, μία από τις πλέον σημαντικές αρμοδιότητές της αφορά τον προυπολογισμό και μάλιστα, καθόλου αφηρημένα: η Δημοτική Επιτροπή “συντάσσει και εισηγείται το σχέδιο του προϋπολογισμού και ελέγχει την πρόοδο υλοποίησής του. Έχει την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και υποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου. Η έκθεση αυτή, στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας, δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου.”.
Δείτε τα σημαντικότερα για την συγκρότησή της:
Σχετικά με τη συγκρότηση της δημοτικής επιτροπής επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Ο νομοθέτης δεν προβλέπει όργανο αναπλήρωσης του δημάρχου ή του αντιδημάρχου, όταν ασκεί καθήκοντα προέδρου της δημοτικής επιτροπής. Ο αντιδήμαρχος που έχει οριστεί ως αναπληρωτής του δημάρχου4 δεν μπορεί να αναπληρώνει τον δήμαρχο στα καθήκοντά του ως πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής.
Ο αντιδήμαρχος που τυχόν οριστεί από τον δήμαρχο ως πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εκλεγμένο μέλος της δημοτικής επιτροπής. Αντιστρόφως, o αντιδήμαρχος που δεν έχει οριστεί ως πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής μπορεί να εκλεγεί ως μέλος της δημοτικής επιτροπής.
Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της δημοτικής επιτροπής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα, η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου ή του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στη δημοτική επιτροπή.
Όταν τα μέλη της δημοτικής επιτροπής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από μέλη της δημοτικής επιτροπής και αντικαθίστανται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 74 του ν. 3852/2010 (Α’ 87).
Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης ή διαγραφής μέλους από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής μελών από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας για την κατάληψη των αντίστοιχων εδρών στη δημοτική επιτροπή, οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν ούτε να προταθούν ως υποψήφιοι ούτε να συμμετάσχουν στην εκλογή για την ανάδειξη των μελών που δικαιούνται οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δύναται να ορίζεται ονομαστικά έως ένας δημοτικός σύμβουλος από κάθε παράταξη της μειοψηφίας που δεν εκπροσωπείται εν τοις πράγμασι στη δημοτική επιτροπή, προκειμένου να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Στο πλαίσιο αυτό το δημοτικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ορίσει ονομαστικά ότι συγκεκριμένα μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, σε κάθε συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, εφόσον δεν εκπροσωπούνται σε αυτή με τακτικό μέλος ή με αναπληρωματικό μέλος που αναπληρώνει το τακτικό μέλος.
Σημαντικότατα είναι και τα καθήκοντά της και οι δυνατότητές, αλλά και οι υποχρεώσεις της που έχουν μάλιστα και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.