Θεοφάνεια στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Σίχνα στο Λιτόχωρο

το πρόγραμμα του εορτασμού στις 12 κοινότητες – το μήνυμα της Σοφίας Μαυρίδου

 

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Αναβίωση του εθίμου των Σίχνων τα Θεοφάνεια στο Λιτόχωρο – Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων στις 12 κοινότητες

Τηρώντας την παράδοση αιώνων, θα αναβιώσει και φέτος στο Λιτόχωρο το έθιμο των Σίχνων την ημέρα των Θεοφανείων, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024.

Πρόκειται για το έθιμο που εγγράφηκε το 2021 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί (κοντάρια) με ασημένιο ή χρυσό σταυρό στην κορυφή, που φέρουν πολύχρωμες σημαίες (λάβαρα), αντιπροσωπεύοντας κάθε εξωκλήσι της περιοχής ή είναι αφιερώματα συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών.

Τα Σίχνα συνοδεύουν την πομπή των ιερέων και πιστών των τριών ενοριών του Λιτοχώρου έως το σημείο όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, μία γιορτή με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία συνεχίζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα.

Λεπτομέρειες για την ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://ayla.culture.gr/ta-sixna-sto-litochoro-pierias-2021/

Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων στις δώδεκα δημοτικές κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου (Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024):

Άγιος Σπυρίδωνας: Κεντρική πλατεία – συντριβάνι (10:00)

Βροντού: Δεξαμενή – θέση «Ακρόπολη» (10:45)

Δίον: Αρχαιολογικός χώρος (10:30)

Καρίτσα: Θέση «Ποτόκι» (10:30)

Κονταριώτισσα: Εντός των Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής & Αποστόλου Θωμά (10:30)

Λεπτοκαρυά: Παραλία Λεπτοκαρυάς (11:00)

Λιτόχωρο: Φαράγγι Ενιπέα («Λάκκος») (11:00)

Νέα Έφεσος: Εντός των Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου & Ιωάννη Θεολόγου (10:30)

Παντελεήμονας: Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου (δεξαμενή) (10:30)

Πλαταμώνας: Λιμάνι Πλαταμώνα (10:45), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιου

Πόροι: Παραλία Νέων Πόρων (10:30)

Σκοτίνα: Παραλία Σκοτίνας (ΚΕΔΑ Σκοτίνας) (10:30)

 

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου
για τον εορτασμό των Θεοφανείων

 

Η  εορτή των Θεοφανείων είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ορθοδοξία και τη Χριστιανοσύνη, είναι η νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και του καλού απέναντι στο κακό, η κάθαρση των υδάτων και των ψυχών.

Η ένδοξη φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη ποταμό να  φωτίζει τον δρόμο στη ζωή μας έτσι ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο δημιουργική και πιο αισιόδοξη.

Εύχομαι τα ελπιδοφόρα μηνύματα του εορτασμού των Θεοφανείων να μας συνοδεύουν όλους σε μια νέα περίοδο με υγεία, ευημερία, σύνεση και σωφροσύνη, αγάπη στις καρδιές μας.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και φώτιση σε όλες και όλους!

 

Σοφία Μαυρίδου

Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

 

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Ιωάννη Ντούμου για τα Θεοφάνεια

 

Η εορτή των Θεοφανείων είναι μία από τις κορυφαίες εορτές της Εκκλησίας όχι μόνο επειδή βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο αλλά και επειδή κατά τη διάρκεια της βάπτισης αποκαλύπτονται ταυτόχρονα και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.

Αυτή, λοιπόν, τη μέρα που αγιάζονται τα ύδατα, που φωτίζεται ο άνθρωπος και ανακαινίζεται η φύση, θέλω καταρχάς να εκφράσω τις ολόθερμες ευχές μου στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες. Επίσης, εύχομαι σε όλες τις δημότισσες και σε όλους τους δημότες του δήμου Κατερίνης, χρόνια πολλά, δημιουργικά, φωτισμένα, με υγεία, αγάπη και χαρά. Καλή φώτιση σε όλους μας.

 

Ο Δήμαρχος Κατερίνης
Ιωάννης Ντούμος