Θεοφάνια και Σίχνα

στο Λιτόχωρο και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου

τα Σίχνα κατέβηκαν στον Λάκκο και τον Σταυρό βρήκε ο Ζήσης Επανωμίτης – δείτε και βίντεο από τα Θεοφάνια στην Λεπτοκαρυά

 

 

 

Οι κοινότητες και η πρωτεύουσα του Δήμου Δίου-Ολύμπου γιόρτασαν σήμερα τα Θεοφάνια, με κάθε λαμπρότητα και το Λιτόχωρο τίμησε για μια ακόμη χρονιά το μοναδικό έθιμο των Σίχνων.

Τα Σίχνα από τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Γεώργιο έφτασαν στην κεντρική πλατεία, τα “Κύριε Ελέησον” ενισχύθηκαν από την ενισχυμένη χορωδία των σιχνοφόρων που αντάλλαξαν ευχές και -τηρώντας κάθε πτυχή του τυπικού- κατευθύνθηκαν μαζί με τους πιστούς, στο Λάκκο του Ενιπέα. Κι εκεί όλα τα της παράδοσης τηρήθηκαν και φυσικά η παραπλάνηση του ιερέα στο ρίξιμο του Σταυρού στην δεξαμενή… που δεν παραπλάνησε όμως κανέναν από τους είκοσι θαρραλέους -κυρίως νεαρούς- που βούτηξαν για να “τον βρούνε”. Δεν έλειψαν και οι εμπειρότεροι, όπως ο Νίκος Μαρνέλας που τόλμησε μία ακόμη βουτιά, όταν είδε να αργεί ο εντοπισμός. Δευτερόλεπτα αργότερα, ένα χέρι υψώθηκε και ο μικρός, παμπάλαιος Σταυρός των Θεοφανίων υψώθηκε προς τον ουρανό και πέρασε η φρενίτιδα των βουτηχτών, γρήγορα όπως άρχισε. Τυχερός των φετινών Θεοφανίων, ο Ζήσης Επανωμίτης, που βρήκε το Σταυρό στην πρώτη του προσπάθεια. Τα συγχαρητήρια δέχτηκε και ο πατέρας του Κώστας που τόλμησε την βουτιά στα κρύα νερά για επτά φορές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου // με την ευγενική παράκληση να δημοσιευτεί

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Λαμπρός εορτασμός Αγίων Θεοφανείων στον Όλυμπο

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε στις δώδεκα κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου η ακολουθία των Αγίων Θεοφανείων και του Αγιασμού των υδάτων.

Στον Πλαταμώνα χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό στο λιμάνι της κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, παρακολούθησε την Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Λιτόχωρο, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και συλλόγων και φορέων της κοινότητας Λιτοχώρου.

Στο Λιτόχωρο αναβιώνει όπως κάθε χρόνο, εδώ και αιώνες, το έθιμο των Σίχνων. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί που φέρουν σημαίες με ασημένιο ή χρυσό σταυρό, αντιπροσωπεύοντας τα εξωκλήσια της περιοχής ή είναι αφιερώματα (τάματα) συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών. Το έθιμο, που παρακολούθησε φέτος μεγάλος αριθμός επισκεπτών και συνδημοτών μας, έχει ήδη το 2021 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την πομπή των Σίχνων από την πλατεία του Λιτοχώρου έως το σημείο όπου γίνεται η κατάδυση του Σταυρού, στα νερά του Ενιπέα, στο ακόλουθο video.