Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες

της ελληνικής Ιστορίας

prev
next

μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν – του Σταύρου Παναγιωτίδη

 

 

 

 

Η αντιμετώπιση του μόνιμου προβλήματος των εθνικών μύθων μας είναι τεράστια προσπάθεια που απαιτεί την ολική συστράτευση των ενδιαφερομένων, συν χρόνο και γνώση. Τι μπορεί να καταφέρει ένα βιβλίο μόλις 200 και κάτι σελίδων, μικρού-βολικού σχήματος, γραμμένο με χιούμορ από ιστορικό ή από ιστορικό με χιούμορ, αλλά χωρίς την -συνήθως- πομπώδη και δασκαλίστικη γραφή των πανεπιστημιακών; Μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Κι ο Σταύρος Παναγιωτίδης την έκανε με το “ Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής Ιστορίας” που βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και οι εκδόσεις του έφτασαν ήδη την δέκατη χιλιάδα.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 και στην Κατερίνη, στο βιβλιοπωλείο “Μάτι” από έναν δικηγόρο, έναν φιλόλογο και τον ίδιο τον συγγραφέα, στους λίγους και καλούς που γέμισαν το φιλότεχνο πατάρι του βιβλιοπωλείου. Η δε παρουσίαση επεκτάθηκε και κάλυψε από το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως τις ιδιαιτερότητες των Βαλκανίων και πολλά ενσταντανέ της -και- πρόσφατης Ιστορίας μας. Κι όπως είπε -αναλυτικά- ο συγγραφέας, οι μύθοι και οι ανακρίβειες στην Ελλάδα, επιζούν με τόση αποτελεσματικότητα -ακόμη και για 200 χρόνια-, γιατί είναι απαραίτητοι και βολικοί στην δημιουργία μιας επίσης βολικής εθνικής ταυτότητας.

Διαβάστε το γιατί η πλήρης απομυθοποίηση κάποιων κλασσικών μύθων μπορεί και πρέπει να είναι βατό ανάγνωσμα, ευχάριστο και μπορεί να συσκευαστεί σε μοντέρνο, pop περιτύλιγμα, αφού είναι μια καλή αρχή για όσους το αποφασίσουν να τσεκάρουν τι ισχύει και τι όχι, από τον Καιάδα και τα τσιτάτα των Τσόρτσιλ και Παπανδρέου, ως το σαμποτάζ του Έβρου, τις πατάτες του Καποδίστρια και τον “Παρθενώνα της συγχρόνου Ελλάδος”. Για να κάνετε μια καλή αρχή και να πάρετε κουράγιο για την συνέχεια….

 

 

 

 

O Σταύρος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδακτορικό στην Ιστορία. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Hot Doc History. Έχει συγγράψει τον τόμο «Ιωάννης Καποδίστριας – Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του», στη σειρά Η απελευθέρωση ενός έθνους – Από την επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν το μυθιστόρημά του Το κουρασμένο μέλι (2018) και η μελέτη του Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής Ιστορίας (2023).