Αλά καρτ πρωτόκολλα

και πλειστηριασμοί προτεραιοτήτων

και “κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει κι αυτό”…

 

 

 

 

“Χάθηκε η μπάλα” νωρίς κι απ’ την αρχή, στην παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου και μάλιστα με ευθύνη της ίδιας της διοργάνωσης και δια στόματος του Περικλή Χατζηγιάννη, μέλους του ΔΣ του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και υπεύθυνου Επικοινωνίας και Προβολής του Οργανισμού. Του  Οργανισμού του Φεστιβάλ μας. Και δεν παρακάμφθηκε απλώς το πρωτόκολλο, αλλά γρήγορα οι κουβέντες (χαιρετισμοί;) πήγαν στο μπεζαχτά και πήγε κατά διαόλου το κύριο θέμα της εκδήλωσης: η παρουσίαση του προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στην έδρα του νομού που το γέννησε, μισό αιώνα πριν…

Ευθύς εξ αρχής, το οικονομικό έγινε το κύριο θέμα των “χαιρετισμών’, με απόλυτη ευθύνη του Περικλή Χατζηγιάννη, με τις επιλογές του οποίου, όχι απλώς φάνηκαν να συμφωνούν, αλλά υπερθεμάτισαν αρκούντως και η αντιπεριφερειάρχης –έστω πιο συγκρατημένα- και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο αντιπρόεδρος του ΠΟΤΑΠ. Πρώτος και πλαγίως φάνηκε να αντιδρά στην παρέκκλιση αυτή, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, πιθανώς γιατί καθόταν δίπλα στον Φώντα Μπαραλιάκο και άκουσε τα παράπονά του “από πρώτο χέρι”. Το δράμα που παιζόταν στην αυλή του Τσαλοπούλειου συνεχίστηκε και όταν έφτασε η ώρα να δοθεί ο λόγος στον Μπαραλιάκο, κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε με τον πιο ταιριαστό τρόπο: τον Χατζηγιάννη σε πλήρη αμηχανία να προσπαθεί να λειάνει τις προκλητικότερες γωνίες των λόγων του, τον βουλευτή να υπενθυμίζει τα αυτονόητα και τα περί πρωτοκόλλου και -κυρίως- για το ποιος εκπροσωπεί ποιον και ποιος έδωσε τα περισσότερα λεφτά -σε πραγματικούς αριθμούς- και το ποιοι αγαπάμε ή όχι το Φεστιβάλ… Ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, Γρηγόρης Παπαχρήστος, κατέβαλλε κι αυτός κάποια προσπάθεια “να λυθεί η παρεξήγησις”, αλλά αυτά που είπε δεν ακούστηκαν και πολύ και σίγουρα δεν τα κατέγραψε η κάμερα.

Ο Φώντας Μπαραλιάκος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να εκλείψει το “αλά καρτ πρωτόκολλο” και η αυτοσχέδια μικρή πιερική ιλαροτραγωδία αλά ΟΡΦΕΟ ολοκληρώθηκε με τον Περικλή Χατζηγιάννη να αναρωτιέται… “τι έγινε ρε παιδιά;;;”…

 

 

 

 

 

ΥΓ: η -σχεδόν πλήρης- έλλειψη κριτικής, δημόσιας κριτικής στην Πιερία, δίνει -δεκαετίες τώρα- την ευκαιρία σε πάρα πολλούς να περιγράφουν την πραγματικότητα με υπερβολές απίστευτες, προκειμένου να μεταμορφώσουν το Τίποτα στα Πάντα. Όχι, το Φεστιβάλ δεν είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αν και είναι ένα από τα τρία εναπομείναντα στην χώρα, εξίσου γηραιά όλα τους. Είναι το πιο άγνωστο και έτσι πιθανώς θα παραμείνει, κυρίως γιατί την επιτυχία την καθορίζει ο ορίζοντας όσων την επιδιώκουν. Κλισέ, όπως «ανοίγει τα φτερά του σε όλα τα Βαλκάνια», τα ακούμε χρόνια και τα λένε αυτοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν από φτερά και από Βαλκάνια. Τα φεστιβάλ είναι το πρόγραμμά τους και το δικό μας ομφαλοσκοπεί κάθε χρονιά και περισσότερο και σε λίγο δεν θα απασχολεί καν την ίδια την Πιερία, παρά ΜΟΝΟ όσους παραγοντίζουν γύρω απ’ αυτό. Η ασυδοσία απουσία κριτικής έφτασε στο σημείο που έφτασε και η χθεσινή εκδήλωση για το πρόγραμμα είναι η πιο απτή απόδειξη, με ήχο και εικόνα.

ΥΓ 2: σοφή η επιλογή του δημάρχου Κατερίνης να χαιρετίσει από κείμενο, ήδη συντεταγμένο και άσχετο με τα όσα θλιβερά εκτυλίσσονταν γύρω του.

ΥΓ3: αν εξακολουθείς να πιστεύεις ότι όσοι ασκούν κριτική, δεν αγαπούν αυτό που κριτικάρουν, πρέπει σήμερα κιόλας να καταλάβεις ότι αυτοί, δεν αγαπούν εσένα, αλλά το Φεστιβάλ. Κι όχι τους προσωρινούς διαχειριστές. Που μάλιστα τίποτα καλύτερο δεν έχουν να επιδείξουν ΠΟΛΛΑ χρόνια τώρα. Και στο Φεστιβάλ και στην δημόσια διοίκηση. Άντε τώρα να τιμήσετε την Σερβία (την Σερβία) με μια παράσταση παιδικού θεάτρου και του χρόνου …ραντεβού στην παρουσίαση του επόμενου προγράμματος. Το 54ο θα είναι σίγουρα. Πρόγραμμα δεν ξέρω αν θα είναι και αυτό.-

ΥΓ4: Συμφωνείς; Διαφωνείς; Θες να το πεις; Πες το. Όχι στα παρασκήνια. Δημόσια και με την κάμερα να γράφει. Όποτε και όπου θες. Βάζω την κάμερα.

ΥΓ 5: για την Ιστορία, η σειρά των ομιλητών στην χθεσινή παρουσίαση ήταν η εξής (και στηρίχτηκε στο δόγμα “πρώτα οι συνδιοργανωτές” ή κάτι τέτοιο):

  • Ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, Γρηγόρης Παπαχρήστος,
  • η πρόξενος της Τσεχίας (βιαζόταν κι έπρεπε να φύγει;)
  • η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου
  • ο αντιπρόεδρος του ΠΟΤΑΠ (απόντος του προέδρου)
  • ο δήμαρχος Κατερίνης
  • ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου
  • εκπρόσωπος δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού και τελευταίος…
  • ο βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος.