Μίνι περιοδεία

-με μάξι αποτελέσματα;;;-

δεν είναι μόνο το look της Λίνας Μενδώνη αυστηρό…

 

 

 

 

 

 

Με το σύντομο πέρασμά της από την Πιερία, η Λίνα Μενδώνη κατάφερε ουκ ολίγα και απέδειξε ότι και γνωρίζει και παρακολουθεί και -κυρίως- δεν επιτρέπει την μείωση, ούτε κατ’ ελάχιστο, του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού στο νομό και ειδικά στο αρχαιολογικό πάρκο Δίου.

Όπως όλοι αντιληφθήκαμε, λίγες μέρες πριν την άφιξή της και από μια μάλλον αψυχολόγητη επιλογή παράγοντα του τοπικού μας Φεστιβάλ, η συνεισφορά των ντόπιων δυνάμεων στην φετινή του δράση, βρέθηκε να προηγείται της πολύ μεγαλύτερης -σε χρήμα και σημασία- συνεισφοράς του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν αφορά μόνο το Φεστιβάλ, αλλά και το αρχαιολογικό πάρκο (και το αρχαίο θέατρο που χωρίς αυτό δεν γίνεται Φεστιβάλ). Εξηγήσεις δόθηκαν, αγαθές προθέσεις επαναβεβαιώθηκαν και -υπό την σκέπη της αγάπης όλων στην μνήμη και την προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή- όλα τέλειωσαν καλά. Η κα Μενδώνη φάνηκε να γνωρίζει καλά όσα συνέβησαν και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της, ούτε περίμενε να της αναγνωριστούν οφίτσια που έτσι κι αλλιώς διαθέτει εκ των πραγμάτων. Δεν δίστασε να κρίνει, από …την διάρκεια της εναρκτήριας συναυλίας, ως και το γεγονός ότι στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ δεν υπήρξε η πρέπουσα αναφορά και ευχαριστίες στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, τα στελέχη της και την προϊσταμένη κα Σδρόλια. Όλα τα άλλα ….πρωτόκολλα ανακλήθηκαν και ίσχυσε αυτό που θέλει την υπουργό να αισθάνεται μεταξύ συναδέλφων με την Άννα Μάνη και τον Φώντα Μπαραλιάκο. Κερδισμένος από την μίνι περιοδεία; Ο δήμαρχος Κατερίνης.

Ο άλλος δήμαρχος, ο Πύδνας-Κολινδρού ήταν ήδη κερδισμένος, αφού η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου ήταν ήδη εξελισσόμενο έργο και η περιοδεία είχε δεύτερο σκοπό τα εγκαίνιά του. Που έγιναν σε κλίμα πανηγυρικό και αγαλλίασης και προεξάρχοντος ενός μόνο τοπικού παράγοντα: του σεβασμιωτάτου μας μητροπολίτη, κ Γεωργίου. Οι λοιποί στη σειρά και με την σειρά τους, αλλά χωρίς τον συνηθισμένο, σύντομο χαιρετισμό (που καταλήγει ατέλειωτος). Ο δήμαρχος της πιερικής πρωτεύουσας βρέθηκε κι αυτός κερδισμένος (κρατώντας αποστάσεις από τα τοπικά πρωτόκολλα;;; ) και η συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού απέφερε και κάτι εκτος ατζέντας: συμβουλές για την πληρέστερη αξιοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Κατερίνης και δέσμευση για σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας -με έξοδα του Υπουργείου- που θα εξετάζει ενδελεχώς την προοπτική χρήσης του Μεγάρου και ως εργαλείο συνεδριακού τουρισμού. Την συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Κατερίνης απασχόλησε και το έργο του Υπουργείου στους δύο τάφους της Κατερίνης, ως αφορμή για περισσότερα χαμόγελα και έμπρακτη απόδειξη ότι η γκρίνια και η πίεση για περισσότερα έργα και κονδύλια είναι θεμιτά, η αγνωμοσύνη και η αδικία, όχι. Την ίδια ώρα, το Φεστιβάλ δημοσίευε δελτίο Τύπου για τον φετινό Αρχαιολογικό Περίπατο που είχε το εξής επιμύθιο:  “Το έργο: «Συντήρηση, Αναστήλωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Τάφων Α’ και Β’ Κατερίνης» εντάχθηκε στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας ,ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό 665.000,00€.”

Ο τρίτος δήμαρχος της Πιερίας, ο δικός μας Βαγγέλης Γερολιόλιος, έσπευσε στην υποδοχή της υπουργού πριν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αρχαίου θεάτρου του Δίου και την έναρξη του Φεστιβάλ και πήγε και στο τελευταίο μέρος της περιοδείας Μενδώνη, στον Μακρύγιαλο. Τίποτα δεν δημοσιεύτηκε από την δημαρχία και τίποτε θετικό δεν φαίνεται να προέκυψε για μας, από το σύντομο πέρασμα της υπουργού Πολιτισμού. Έτσι κι αλλιώς, παρά την διακηρυγμένη πρόθεση αποπεράτωσης του συνεδριακού κέντρου μας, η δημαρχία μας ενδιαφέρθηκε να ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για άλλα έργα, πχ 1.180.000 για την ανάπλαση του πάρκου Λιτοχώρου και 1.400.000 για τον παραλιακό δρόμο του νότιου μετώπου της Λεπτοκαρυάς. Η απόφαση για ανακαίνιση του Μουσείου του Δίου ήταν ήδη παρμένη από την ώρα που «έφυγε» ο Δημήτρης Παντερμαλής.

 

 

 

Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας–Τύπου
04-07-2024

Την Υπουργό Πολιτισμού υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης

* Το υπό κατασκευή Πολιτιστικό Κέντρο στο επίκεντρο της συνάντησης

 

Λίνα Μενδώνη: Αναγκαία η μελέτη βιωσιμότητας

Ιωάννης Ντούμος:
Το Πολιτιστικό Κέντρο «κόσμημα» στην τελική ευθεία – Ουσιαστικές οι προτάσεις της Υπουργού για την ολοκλήρωση και λειτουργία του

Το υπό κατασκευή Πολιτιστικό Κέντρο (κτίριο θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων) τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στον Δήμαρχο Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμο, παρουσία της Υφυπουργού Ανάπτυξης, Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, του Βουλευτή Πιερίας, Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού, Ελίνας Διαμαντοπούλου, της προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας & Πιερίας, Σταυρούλας Σδρόλια, υπηρεσιακών παραγόντων  του Υπουργείου και του Δήμου Κατερίνης.

Μελέτη βιωσιμότητας

Όπως τόνισε η Υπουργός: «Είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο, την Υφυπουργό και τον Βουλευτή, για τα θέματα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κατερίνης. Προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή χρηστή χρήση είναι σημαντικό  εκτός από πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο χώρος  να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και άλλου είδους γεγονότα π.χ. συνέδρια, για τα οποία υπάρχει απτό ενδιαφέρον για την περιοχή. Πρότεινα στο πλαίσιο αυτό, να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας – για την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρέχει στήριξη – ώστε να έχει ο Δήμος τον οδικό χάρτη και να δει στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση του έργου πώς θα καλυφθεί  η ανάγκη της προμήθειας εξοπλισμού και γενικά πώς θα διαμορφωθεί ο τρόπος λειτουργίας του».

Την κα Μενδώνη καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, ο οποίος σημείωσε ότι και με την συμβολή και τις προτάσεις της Υπουργού, το Πολιτιστικό Κέντρο που φθάνει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα αποτελέσει ένα έργο κόσμημα για τον πολιτισμού του τόπου μας. «Όπως διαπιστώνει κανείς βρισκόμαστε πλέον σε πολύ καλό δρόμο, καθώς το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε –  όπως με διαβεβαιώνουν οι τεχνικές μας υπηρεσίες – τηρείται και το έργο ολοκληρώνεται σύντομα»  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, η Υπουργός ενημερώθηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο Κατερίνης για την κατάσταση των υφιστάμενων πολιτιστικών χώρων, υποδομών και εγκαταστάσεων του Δήμου και τη δυνατότητα αναβάθμισή τους.

Σε καλό δρόμο οι εργασίες στους Τάφους Α’ & Β’ Κατερίνης

Αμέσως μετά την συνάντηση στο Δημαρχείο, η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο και όλους όσοι συμμετείχαν  στην συνάντηση στο Δημαρχείο, μετέβη  στον αρχαιολογικό χώρο των Τάφων Α’ & Β’ Κατερίνης, όπου είναι σε εξέλιξη το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2021-2027 έργο συντήρησης, αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Για το έργο προϋπολογισμού, 655.000 ευρώ, η υπουργός  ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και εξέφρασε την ικανοποίησή της.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

53ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Γνωρίζοντας τους Τάφους Α΄ και Β΄ Κατερίνης

Οι αρχαιολογικοί περίπατοι αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας και του προγράμματος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, καθότι αναδεικνύουν τον ιστορικό πλούτο της Πιερίας, αλλά και τις δημιουργικές ανησυχίες ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Φέτος στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ο θεσμός των αρχαιολογικών περιπάτων μας οδηγεί σε δυο σημαντικά ταφικά μνημεία της Πιερικής πρωτεύουσας, του Τάφους Α΄ και Β΄ Κατερίνης.

Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, στις 8:00 το βράδυ, στο χώρο των μνημείων που βρίσκονται στο 2ο χιλιόμετρο Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, εκατέρωθεν της παράπλευρης οδού του κόμβου Κατερίνης. Είσοδος ελεύθερη.

Οικοδέσποινα και ξεναγός στον  ωραίο αρχαιολογικό μας περίπατο, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Εύα Αλβανού.

Οι τάφοι Α΄ και Β΄ Κατερίνης βρίσκονται περίπου 2χλμ βορειοανατολικά της Κατερίνης και σε άμεση επαφή (γειτνίαση) με τον Βόρειο Ανισόπεδο Κόμβο Κατερίνης. Ο τάφος Α΄ ανασκάφηκε το 1976 και 1977 από την Αικατερίνη Δεσποίνη. Ο τάφος ανήκει σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του, στην κατηγορία των μνημειακών κιβωτιόσχημων τάφων, και στον πρόδρομο των θαλαμωτών τάφων μακεδονικού τύπου, που συνηθίζονταν κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

Ο τάφος Β΄ είναι ένας απλός κιβωτιόσχημος τάφος μνημειακών διαστάσεων. Κατασκευάστηκε από πωρολιθικές πλάκες. Πάνω στις καλυπτήριες πλάκες βρέθηκαν στοιχεία ενός χρυσού στεφανιού μυρτιάς. Η χρονολόγηση του τάφου στο τελευταίο τέταρτο του 4 ου αι. π.Χ.

Το έργο: «Συντήρηση, Αναστήλωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Τάφων Α’ και Β’ Κατερίνης» εντάχθηκε στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας ,ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό 665.000,00€.