Όχι μόνο παραστάσεις και συναυλίες

το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει κι άλλα

δείτε τα

 

 

 

 

 

 

Βιωματικό εργαστήριο οπτικής επικοινωνίας

στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου

Το τρίτο κατά σειρά βιωματικό εργαστήριο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 και ώρες 11.00-13.00 με εμψυχωτή τον Mike Rafail, multidisciplinary designer. Στο σεμινάριο «οπτικής επικοινωνίας» ο Mike Rafail θα παρουσιάσει δημιουργικές ιδέες σχεδιασμού καλλιτεχνικών projects συνδυάζοντας ποικίλες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από το graphic design, τη φωτογραφία και τη βίντεο art.

Ο Mike Rafail είναι multidisciplinary designer και ιδρυτής του design studio & interactive space: “that long black cloud” στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1980. Παίχτης Basketball για τη μισή ζωή του και graphic designer την αλλη μισή. Απόφοιτος του “Pithagoras”-Graphic design school (2001). Μέλος της πολυβραβευμένης εταιρίας Beetroot Design Group για 16 χρόνια (2001-2017). Από το 2017 έως το 2020 ήταν ο Visual Art director του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Παρουσίασε το 2019 την πρώτη του προσωπική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ten”, στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια του 25ου Kalamata Dance Festival 2019. Τον Ιούνιο 2022 ξεκίνησε και ανέλαβε τη θέση του Visual Art Director στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Με μεγάλη αγάπη για τον πολιτισμό έχει σχεδιάσει διάφορα Φεστιβάλ, όπως: 57α Δημήτρια Φεστιβάλ (Θεσσαλονίκη 2022), Up to 8 Chamber Music Festival (2020 & 2021), Open Jazz Festival (2020 & 2021), Pic Nic Festival (2020), IN-EDIT Festival Thessaloniki (2022), Cyclorhythmic Festival-Φεστιβάλ Κρουστών (2023). Tον Ιανουάριο 2020, ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη, το νέο του design studio & interactive space: “that long black cloud”.

Το στούντιο είναι σχεδιαστικός και διαδραστικός χώρος, όπου η γραφιστική και η καλλιτεχνική έμπνευση, αναδύονται από την επεξεργασία διαφόρων υλικών, όπως του πηλού, του τσιμέντου, των τυπογραφικών χρωμάτων και όπου συνυπάρχουν οι digital εφαρμογές, ο γραφιστικός σχεδιασμός, η φωτογραφία και τo βίντεο. Το στούντιο είναι συγχρόνως κι ένας χώρος ανοιχτός για να φιλοξενήσει γραφιστική, φωτογραφία, video και να προσκαλέσει καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από εκθέσεις, διαλέξεις, εγκαταστάσεις, απογευματινές μουσικές συνεδρίες και άλλα.

Ο Mike Rafail έχει βραβευθεί πολλές φορές για τη δουλειά του, όπως: Xρυσό Βραβείο Γραφιστικής ΕΒΓΕ (Greek Design and Illustration Awards) «Πολλαπλές Εφαρμογές» 24 Kalamata Dance Festival (2019). Βραβείο ΕΒΓΕ (Greek Design and Illustration Awards) «Πολλαπλές Εφαρμογές» 24 Kalamata Dance Festival (2018). Έπαινος ΕΒΓΕ (Greek Design and Illustration Awards) «Λογότυπος-Πολιτισμός και δημόσιοι φορείς», 24 Kalamata Dance Festival (2018).  Έπαινος ΕΒΓΕ (Greek Design and Illustration Awards) Self Promotion Website (www.thatlongblackcloud) (2021). Έπαινος ΕΒΓΕ (Greek Design and Illustration Awards) “Poster Design” Open jazz Festival 2021, Thessaloniki (2022). Βραβείο ΕΒΓΕ (Greek Design and Illustration Awards) “Self Promotion, Bussiness Cards” That long Black Cloud (2023).

Το σεμινάριο εντάσσεται στην ενότητα «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» (Δράσεις αγωγής στις τέχνες) του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου και στο πλαίσιο του “ Djenda project ” που οργανώνει το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» του ΟΡ.Φ.Ε.Ο. Θα πραγματοποιηθεί στο στούντιο του Mike Rafail “That long black cloud” στην οδό Πηνειού 9 στη Θεσσαλονίκη 54630 (περιοχή Δυτικών Τειχών, κοντά στο ναό των Δώδεκα Αποστόλων) www.thatlongblackcloud.com με ελεύθερη συμμετοχή.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 23510.76041 και ώρες 10.00-13.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή στο 6977.40.20.88 και στο e-mail graikos@otenet.gr.

 

Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας

 με το θέατρο του καταπιεσμένου στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου

Το δεύτερο κατά σειρά βιωματικό εργαστήριο της ενότητας «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» με τίτλο: «Διερευνώντας συγκρουσιακές καταστάσεις των νέων μέσα από τεχνικές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Εμψυχωτές ήταν η Μάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Koldo Vío, σκηνοθέτης – θεατροπαιδαγωγός.

Στο εργαστήριο αρχικά παρουσιάστηκαν οι βασικές θεωρητικές αρχές του θεάτρου του Καταπιεσμένου, όπως διαμορφώθηκαν από τον Βραζιλιάνο θεατρολόγο και πολιτικό ακτιβιστή, Augusto Boal (1931–2009). Οι αρχές αυτές έχουν ως αφετηρία τη θέση ότι το θέατρο μπορεί να γίνει προσιτός τρόπος έκφρασης για τον καθένα, αρκεί να νιώσει την ανάγκη και την επιθυμία για χειραφέτηση από τους κοινωνικούς ή προσωπικούς μηχανισμούς καταπίεσης. Κατά συνέπεια στο θέατρο του Καταπιεσμένου, ο συμβατικός παθητικός θεατής του θεάτρου μετατρέπεται σε δρων υποκείμενο, με δυνατότητα παρέμβασης στο κοινωνικό πρόβλημα που θέτει η θεατρική συνθήκη, προτείνοντας τρόπους λύσης και χειραφέτησης. Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση είναι η ανακάλυψη τηςκοινωνικής διάστασης του προβλήματος καταπίεσης και η διάθεση για αλλαγή. Όπως έγραφε ο A. Boal: «Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις».

Στο Θέατρο του Καταπιεσμένου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως για παράδειγμα το Θέατρο Forum, το Θέατρο «Εικόνα» κ.ά. Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν διάφορες τέτοιες τεχνικές, που βοήθησαν τις/τους συμμετέχουσες/ντες να ασκηθούν σε δραστηριότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος, συνεργατικής αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων και ομαδικής έκφρασης. Με τη βοήθεια της τεχνικής της «παγωμένης εικόνας» αναπαραστάθηκαν καταστάσεις χειραγώγησης που αντιμετωπίζουμε στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Συζητήθηκαν τα στοιχεία που διαμορφώνουν το status των συμμέτοχων στην «παγωμένη εικόνα» και κυρίως οι διαφορετικές όψεις των αιτιών που κρύβονται πίσω από το πρόβλημα. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν πρακτικές διερεύνησης και επίλυσης του προβλήματος, μέσα από τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, την ομαδική συζήτηση και τη δυναμική παρέμβαση των θεατών που κλήθηκαν να υποστηρίξουν αυτούς που υφίστανται την καταπίεση.

Επειδή, οι περισσότεροι/ες των συμμετεχόντων στο σεμινάριο ήταν μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» ακολούθησε συζήτηση για το νέο project «Djenda», που επεξεργάζεται τη φετινή χρονιά η ομάδα του «Εργαστηρίου», και για τις δυνατότητες ένταξης στην τελική παράσταση στοιχείων του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις θεατροπαιδαγωγικές δυνατότητες του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε η ανάγκη για περαιτέρω επιμόρφωση στο θέμα αυτό και στη διεύρυνση των σεμιναρίων με τη συμμετοχή κι άλλων εκπαιδευτικών.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, για την ανάπτυξη δράσεων αγωγής στις τέχνες, που θα βοηθήσουν το κοινό και κυρίως το νεανικό, να αναπτύξει και να εξελίξει τις δημιουργικές του ικανότητες, πιάνει τόπο και δημιουργεί νέες  δυνατότητες για τη συνέχιση των δράσεων αυτών και τη χειμερινή περίοδο.

Εκ μέρους του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου ο υπεύθυνος των βιωματικών εργαστηρίων κ. Νικόλαος Γραίκος ευχαρίστησε τους εμψυχωτές του σεμιναρίου την κ. Μάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον κ. Koldo Vío, σκηνοθέτη – θεατροπαιδαγωγό, για την εξαιρετική και γενναιόδωρη οργάνωση του σεμιναρίου.

Τα βιωματικά εργαστήρια του φετινού 53 ου Φεστιβάλ Ολύμπου συνεχίζονται αυτή τη βδομάδα με το «Εργαστήριο οπτικής επικοινωνίας», που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 ο Mike Rafail multidisciplinary designer στο στούντιό του στη Θεσσαλονίκη τις ώρες 11.00 με 13.00. Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο αυτό, σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Επίσης, στο τηλ. 23510.76041 και ώρες 10.00-13.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή στο τηλ. 6977.40.20.88 και στο e-mail graikos@otenet.gr.

 

 

53ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου

Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστική Συνύπαρξη»

Με τα αποψινά (Δευτέρα 15-7-2024) εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστική Συνύπαρξη» ξεκινά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου για την τρέχουσα εβδομάδα.

Συγκεκριμένα στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, έξι καλλιτέχνες συνυπάρχουν καταθέτοντας τα έργα τους, με αναφορά τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη ψηφιδογραφία, οδηγώντας μας σε ένα φωτεινό ταξίδι των χρωμάτων, της αρμονίας και του τρισδιάστατου κάλλους.

Στην έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί απόψε Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, στις 8:00 μ μ, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, παρουσιάζουν τα έργα τους οι εικαστικοί: Αθανάσιος Καραμύτας (ζωγράφος), Ιωάννης Γκόγκος (ζωγράφος), Αθανάσιος Σταθακόπουλος (ζωγράφος), Σωτήρης Παναηλίδης (ζωγράφος), Ιορδάνης Ποιμενίδης (γλύπτης), Θωμάς Σαφέτης ( εικαστικός, ψηφιδογράφος).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024. Ανοικτή τις ώρες καθημερινά, 10:00-14:00 και 18:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Η βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιωθεί με μουσική συναυλία, από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, σε διεύθυνση του μαέστρου, Νίκου Πατρή.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση Σέρβων καλλιτεχνών (Τιμώμενη φετινή Χώρα) με σαράντα έργα ζωγραφικής, αλλά και έκθεση φωτογραφίας της ομάδας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών.