Κόσμημα 162 ετών

κλειστό για μια δεκαετία -και βάλε-

μια μοναδική τρίκλιτη βασιλική με γυναικωνίτη, δημιούργημα του πατριάρχη Αλεξανδρείας Καλλίνικου (εκ Σκοτίνης Πιερίας)

 

 

 

Ο 162 ετών Ιερός Ναός  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Άνω -Παλιά- Σκοτίνα, φιγουράρει εδώ και μέρες ως προμετωπίδα στο προφίλ του Δήμου μας στο Fb, ενώ ήδη η ΙΜ Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοίνωσε ότι -την Τετάρτη, 14 Αυγούστου- οργανώνει πεζή λιτανεία από την Σκοτίνα ως την Άνω (Παλαιά), για την μεταφορά της ομώνυμης εικόνας της Παναγίας και τις ανάγκες της  καθιερωμένης πανήγυρης του Ναού και την Θεία Λειτουργία, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά ο 162 ετών ναός, πιθανώς γιατί παραμένει κλειστός και αναστηλώνεται για περισσότερα από δέκα χρόνια… οπότε και οι τελετές θα φιλοξενηθούν στο προαύλειο.

Άγνωστο παραμένει και πότε θα ολοκληρωθεί – αν ολοκληρωθεί ποτέ- η αναστήλωση και συντήρηση αυτή, ενός ναού που είναι -και θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο- ένα σημαντικό τοπόσημο της Πιερίας και μάλιστα τώρα που η κεντρική και τοπική διοίκηση τόσο υποστηρίζει τον θρησκευτικό τουρισμό και τις δράσεις του Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κου Γεωργίου. Η πρόσφατη μίνι-περιοδεία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, θα μπορούσε να παράξει κάποια θετική είδηση για το 162 ετών στολίδι, αλλά -πιθανώς- μια … πρόσφατη «ελαφρά ψυχρασία», στις σχέσεις υπουργού και δημάρχου απέτρεψαν μια σχετική συζήτηση του θέματος.

Εκτός κι αν ο φετινός εορτασμός και η παρουσία εκεί της τοπικής εξουσίας, από δήμαρχο ως αντιπεριφερειάρχη, γγ Υπουργείου με αρμοδιότητα την Αυτοδιοίκηση και Πιερίεα υφυπουργό… κάνουν το θαύμα τους…