Ζητάει ο βουλευτής,

ζητάει κι η υφυπουργός

επιτάχυνση καταβολής αποζημιώσεων σε χαλαζόπληκτους

 

 

 

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

Έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων
για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στην Πιερία ζήτησε η Άννα Μάνη

 

Στην αυτοψία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της Πιερίας παραβρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Η χαλαζόπτωση έπληξε κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, κηπευτικά, αμπελώνες και καπνά στα χωριά Λαγοράχη, Μελιάδι, Μοσχοπόταμο, Ρητίνη και Ελατοχώρι, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε πολλά στρέμματα καλλιεργειών.

Η κα Μάνη συνομίλησε με τους πληγέντες παραγωγούς και ζήτησε από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου οι αποζημιώσεις να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς να προβούν άμεσα σε δήλωση αναγγελίας της ζημίας, ώστε να κινηθούν γρήγορα οι απαραίτητες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Την επιτάχυνση της διαδικασίας εκταμίευσης των αποζημιώσεων
για τους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, ζήτησε ο Σπύρος Κουλκουδίνας»

 

Κοντά στους αγρότες των κοινοτήτων  Ρητίνης, Μοσχοποτάμου, και Μελιαδίου, που υπέστησαν ζημιές  από τη χαλαζόπτωση, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Βουλευτής Πιερίας κ. Σπύρος Κουλκουδίνας.

Το Σάββατο το πρωί, ο Σπύρος Κουλκουδίνας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, συζήτησε με τους αγρότες και επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των εκτιμήσεων και της καταγραφής των ζημιών.

Η διαδικασία αυτή ξεκινά από αυτή την εβδομάδα αλλά ο κ.Κουλκουδίνας προχώρησε σε μία ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ να επιταχύνουν τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για τους αγρότες των κοινοτήτων Ρητίνης, Μοσχοποτάμου και Μελιαδίου του Νομού Πιερίας που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής Πιερίας,  προέχει να δρομολογηθεί η άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων αφού είναι δεδομένο ότι η απώλεια αυτών των καλλιεργειών σημαίνει και απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες αυτών των κοινοτήτων.

Με δεδομένο ότι η χαλαζόπτωση εντάσσεται στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να υπάρξει ακριβές και σύντομο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

Υπολογίζεται ότι 500 περίπου στρέμματα καλλιεργειών με κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες, καπνά και αμπελοκαλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Κουλκουδίνα:

                                    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: « Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Πιερίας που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν ζημιές από τη πρόσφατη χαλαζόπτωση»

Κύριε Υπουργέ,

Η χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα τις κοινότητες κοινότητες Ρητίνης, Μοσχοποτάμου, Μελιαδίου του νομού Πιερίας, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στις καλλιέργειες των αγροτών.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, περίπου 500 στρέμματα καλλιεργειών με κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες, καπνά και αμπελοκαλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής από τους επόπτες του ΕΛΓΑ αλλά προέχει να δρομολογηθεί η άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων αφού είναι δεδομένο ότι η απώλεια αυτών των καλλιεργειών σημαίνει και απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες αυτών των κοινοτήτων.

Με δεδομένο ότι η χαλαζόπτωση εντάσσεται στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να υπάρξει ακριβές και σύντομο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ να επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για τους αγρότες των κοινοτήτων Ρητίνης, Μοσχοποτάμου και Μελιαδίου του Νομού Πιερίας που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας