Συλλυπητήρια για τον θάνατο

του Κώστα Γεωργουσόπουλου

θεατρανθρώπου, συγγραφέα, μεταφραστή, στιχουργού και προτύπου

 

 

 

                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποχαιρετά τον Κώστα Γεωργουσόπουλο

  Μια εμβληματική μορφή των γραμμάτων και των τεχνών, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (1937-2024) έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης ο εκλιπών τίμησε στο παρελθόν αλλά και τιμήθηκε από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για το πολυσήμαντο έργο του.

  Υπήρξε συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και στιχουργός με ιδιαίτερο πόνημα στις μεταφράσεις κλασσικών έργων. Γνώριζε όσοι λίγοι τα δρώμενα του Φεστιβάλ Ολύμπου εκφράζοντας πολλάκις μέσα από τα κείμενά του την δυναμική του πολιτιστικού θεσμού της Πιερίας και όχι μόνο.

  Στις 24 Αυγούστου 2013, με αναφορά το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου λίγο πριν από την παράταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη που ανέβηκε από το Κ.Θ.Β.Ε. στο αρχαίο θέατρο Δίου, ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. τίμησε τον Κώστα Γεωργουσόπουλο με εκδήλωση για τη διαδρομή του διανοούμενου και διαχρονικού δάσκαλου στο θέατρο αλλά και ευρύτερα.

  Η εσπερίδα (φιλολογικό απόγευμα) πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου με παρόντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή της δεύτερης κρατικής μας σκηνής Γιάννη Βούρο και εισηγητή τον τότε γενικό γραμματέα του Οργανισμού Νίκο Πασχαλούδη.

Η απονομή «Έπαινος Θεάτρου»

  Ακολούθησε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου Δίου η απονομή του σημαντικότερης τιμητικής έκφρασης του ΟΡ.ΦΕ.Ο. «Έπαινος Θεάτρου» από τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρη Παπαχρήστο με το κοινό να επιβραβεύει και να επικροτεί την επιλογή τιμής.

  Αποδεχόμενος τη διάκριση ο εκλιπών τόνισε: « Είναι μεγάλη τιμή για μένα να με τιμά το Φεστιβάλ Ολύμπου, το κορυφαίο μεταξύ των φεστιβάλ της χώρας, το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο στον πολιτισμό.

  Ξεφυλλίστε μόνο το πρόγραμμά του και δέστε τι πρόκειται να προσφέρει στους πολυάριθμούς θεατές του φέτος το καλοκαίρι. Για δύο ολόκληρους μήνες δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα αλλά και ξένο επισκέπτη, να παρακολουθήσει αρχαίο θέατρο με έργα του Αριστοφάνη, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, αλλά και του Μποστ , παλιοί και σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς που διακονούν το λόγο, μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη.

  Ανήκουν στο Φεστιβάλ Ολύμπου, εύσημα πολιτισμού ! »

  Νωρίτερα, στις 20 Μαΐου 2013 στη γνωστοποίηση του λευκώματος «40 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου» στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ των Αθηνών, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος παρουσία του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή και των διοικητικών του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρη Παπαχρήστο και Νίκου Πασχαλούδη, ανέπτυξε ως εισηγητής το ρόλο και τη διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου στα πολιτισμικά δρώμενα το τόπου.

Για τα 50χρονα του ΟΡ.Ε.Ο.

  Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είχε δηλώσει: «…διατρέχοντας αυτά τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Ολύμπου, διαπιστώνει κανείς ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν το πρόγραμμα έχουν υψηλές απαιτήσεις, δεν πέρασε τίποτα φτηνό, ενώ πέρασαν πολλές φορές φτηνά πράγματα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ της Ελλάδας.

  Όλα ήταν προσφορές μεγάλων δημιουργών, σοβαρών προσπαθειών με σεβασμό στο κοινό, αλλά και στο χώρο όπως το Δίον, σημαδεμένο από την ιστορία. Όταν λοιπόν έχεις να παρουσιάσεις ένα πρόγραμμα που ξεκινά από τον Θεοδωράκη, το Χατζηδάκη, τον Μαρκόπουλο, τον Ξαρχάκο και άλλους σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς, όταν έχεις στο πρόγραμμα παραστάσεις με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Βορείου Ελλάδας και άλλα σημαντικά δημοτικά ή ιδιωτικά θέατρα, δεν προσφέρεις μόνο ψυχαγωγία

στους θεατές αλλά και μια γενικότερη παιδεία .

 Αυτά λοιπόν τα πράγματα αποτυπώνονται στα προγράμματα των 50 χρόνων του Φεστιβάλ Ολύμπου, χωρίς πλαστές εντυπώσεις, χωρίς εκπτώσεις, ακόμα και όταν επρόκειτο για κάτι νέο και σύγχρονο.»

  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου αποχαιρετά με τιμή και σεβασμό. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις τέχνες και τα γράμματα. Η παρακαταθήκη του θα αποτελεί φωτεινό σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία

Το ελληνικό θέατρο είναι φτωχότερο από σήμερα μετά την φυγή του Κώστα Γεωργουσόπουλου, επιφανούς κριτικού, μεταφραστή, συγγραφέα και δασκάλου που κόσμησε την δημόσια εκπαίδευση και τη πνευματική ζωή του τόπου μας για πολλές δεκαετίες.

Η συμβολή του στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου μέσα από τις επιφυλλίδες του, την διδασκαλία σε νέους ηθοποιούς αλλά και το πρωτότυπο συγγραφικό και το μεταφραστικό του έργο σε κλασσικά κείμενα υπήρξε σπουδαία, γι’αυτό και τιμήθηκε μεταξύ άλλων από την Ακαδημία Αθηνών, το πανεπιστήμιο Αθηνών και τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Άξιο μνείας και το αποτύπωμα που άφησε στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικού Μουσείου.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του.