το θέμα του …νέου κοιμητηρίου Λιτοχώρου που μόνο “νέο” δεν είναι!!!
Ένα μήνα μετά το δημοσίευμα της Ε τ Ο για το μέγα πρόβλημα του κοιμητηρίου του Λιτοχώρου και το νέο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του Δήμου μας, δημοσίευμα που φιλοξενούσε και το άρθρο γνώμης του συντοπίτη μας, μαθηματικού και πρώην δημοτικού συμβούλου (2002-2009), Ευ. Μαυρομάτη, η διοίκηση του Δήμου έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια κτλ κτλ κτλ…
Το θέμα συζητήθηκε (κάπως) στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, με τον όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο η διοίκηση Γερολιόλιου (Κοινότητα Λιτοχώρου) να ρωτά και η διοίκηση Γερολιόλιου να απαντά. Η διαδικασία αυτή, αν και ασυνήθιστη, είναι και η απόλυτη ιστορική συνέχεια του όλου προβλήματος, αφού όπως περιέγραψε ο ίδιος ο τοπικός πρόεδρος Στράτος Κυριακάκης, η τελευταία εξέλιξη στο θέμα που τον κατατρύχει πέντε χρόνια τώρα, συνέβη στη διάρκεια της δημαρχίας Αθ. Τσιφοδήμου, κορυφαίο στέλεχος της οποίας και πρόεδρος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Βαγγέλης Γερολιόλιος!!! Το πως ο Δήμος αποφάσισε τότε να αναθέσει (γεω)τεχνική μελέτη για την καταλληλότητα του χώρου να φιλοξενήσει κοιμητήριο και πως ποτέ ο ανάδοχος ΔΕΝ πληρώθηκε… δεν το εξήγησε κανείς. Είπε απλώς ο κος Κυριακάκης ότι το ποσό ήταν ευτελές (2.500 ευρώ), αλλά δεν καταβλήθηκε ποτέ, είπε ο δήμαρχος ότι πράγματι το πρόβλημα είναι τεράστιο, είχε πει κι ο τοπικός πρόεδρος ότι πρέπει η διοίκηση να παρακολουθεί την πορεία των θεμάτων και την υλοποίηση των αποφάσεων και … όλα τέλειωσαν εκεί, αφού η αντιπολίτευση, από άκρου εις άκρον παρακολουθούσε υπνωτισμένη και αντανακλαστικά δεν βρήκε ένας ή μια να ρωτήσει κάτι περισσότερο. Αποδεικνύοντας ότι σοφά έπραξε η δημαρχία να θέσει μόνη της το πρόβλημα στον εαυτό της και να «ψαρώσει» την αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε το παραμικρό να προσθέσει στην συζήτηση και στην λογοδοσία.
Πολύ συγκινητικές ήταν και οι αναφορές προέδρου και δημάρχου για το μέγεθος του προβλήματος και τις ανθρώπινες παραμέτρους του και οι αναφορές στο τι είδους καθημερινά προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αιρετοί. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η απαρίθμηση των τεχνασμάτων που διέρχονται οι δημότες/κάτοικοι για να μην πειθαρχούν στους κανονισμούς των αρίστων, για θέματα που είναι βέβαια πολύ ανθρώπινα και σεβαστά (από τους αιρετούς)…
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία -και τα έγγραφα- στα οποία παρέπεμψε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου, η παραχώρηση της έκτασης 24 στρεμμάτων στον τότε Δήμο Λιτοχώρου, έγινε το 1999. Και στην δεκαετία που ακολούθησε έγιναν δύο χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου. Ενώ μελέτη δεν είχε γίνει ποτέ στο διάστημα εκείνο. Πιθανώς, αυτή η χρονολογική αφήγηση είναι λανθασμένη ή το θέμα χρήζει περαιτέρω, σοβαρότερης μελέτης. Σίγουρα, ΟΛΑ θα ήταν εγκυρότερα και σίγουρα, αν το θέμα δεν …προβλημάτιζε απλώς το τοπικό συμβούλιο (όπως επέλεξε ο πρόεδρός του, στο τέλος του 2024), αλλά το συζητούσε ως θέμα και αποφάσιζε τα σχετικά, προκειμένου να υπάρξει και μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί τώρα τα μόνα που έχουμε «στο χέρι» είναι το πρόβλημα οξυμένο στον υπέρτατο βαθμό και μια υπόσχεση του Βαγγέλη Γερολιόλιου να αναζητηθεί άμεσα το χρήμα που απαιτεί η μελέτη. Μια υπόσχεση του ίδιου ανθρώπου που τότε δεν έπραξε το παραμικρό, άγνωστο γιατί…
ΥΓ: αν είχε -έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς- προχωρήσει το θέμα από το 2007 και μετέπειτα, ήταν πιθανό να επιταχυνθεί και να προκύψουν και τα απαραίτητα κεφάλαια, στην περίοδο της πανδημίας, τότε που οι θάνατοι και οι ταφές είχαν αυξηθεί πιεστικά;;;