γλίστρησε σε χαράδρα, σε μεγάλο υψόμετρο
Λίγο πριν νυχτώσει, στις 8.10μμ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης μιας Πολωνής ορειβάτισσας στον Όλυμπο που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όταν η ομάδα της ειδοποίησε για ατύχημα, σε μεγάλο υψόμετρο και κοντά στο Καταφύγιο Α “Σπήλιος Αγαπητός”-Ζολώτα.
Στις 7.35μμ έφτασε στην περιοχή του Λιτοχώρου ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μετέφερε την άτυχη 50χρονη, από το ελικοδρόμιο του Καταφυγίου, στο στρατόπεδο του Λιτοχώρου, όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από το κοντινό Κέντρο Υγείας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ορειβάτισσα γλίστρησε σε μεγάλο υψόμετρο και έπεσε σε χαράδρα (Μεσοράχη), διαγράφοντας μια μεγάλη απόσταση ως πάνω από το Καταφύγιο Α γι’ αυτό και απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός διασωστών της 2ης και 8ης ΕΜΑΚ και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λιτοχώρου και Κατερίνης, προκειμένου να την προσεγγίσουν, να την ανασύρουν και να την μεταφέρουν σε σημείο προσβάσιμο σε ελικόπτερο.
Παρά τον καλό καιρό των τελευταίων ημερών, πρόσφατες χιονοπτώσεις κρατούν τις κορυφές του Βουνού των Θεών σκεπασμένες με χιόνι που λιώνει γρήγορα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος (20.39 απόψε), απαιτήθηκε η χρήση δύο διαφορετκών ελικοπτέρων για την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης.
Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος – Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς γυναίκας χωρίς τις αισθήσεις της από δυσπρόσιτο σημείο πλησίον του καταφυγίου Αγαπητός στον Όλυμπο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: | 5805d | Ώρα: | 20:20 | Μαρούσι, | 22/04/2025 |
Κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, Τρίτη 22 Απριλίου 2025, ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για έρευνα και διάσωση μιας αλλοδαπής πλησίον του καταφυγίου Αγαπητός στον Όλυμπο.
Άμεσα συγκροτήθηκε ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από είκοσι τέσσερις (24) πυροσβέστες, από τις Ορειβατικές Ομάδες Έρευνας Διάσωσης της 1ης, της 2ης και της 8ης Ε.Μ.Α.Κ., το πεζοπόρο τμήμα της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. της Π.Υ. Κατερίνης και της Π.Υ. Λιτοχώρου.
Η γυναίκα εντοπίστηκε από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις χωρίς τις αισθήσεις της σε δυσπρόσιτο σημείο της ανωτέρω περιοχής, ανασύρθηκε με ελικόπτερο Super Puma του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο ελικοδρόμιο Αγαπητός. Από εκεί μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του Π.Σ. στο στρατόπεδο Λιτοχώρου όπου και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα Τρίτη 22 Απριλίου 2025.