Μηνύματα

για τα 200 χρόνια

από την Επανάσταση του 1821

 

 

 

 

 

 

 

Το μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου για τα 200 χρόνια από την Επανάστασητου 1821

Τιμούμε φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Τιμούμε τον απελευθερωτικό αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων, που οδήγησε στην εθνική ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους.

Παράλληλα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που πλαισιώνει το νόημα της εθνικής επετείου και ευαγγελίζεται τον ερχομό της ελευθερίας.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η συνειδητή, οργανωμένη και ηρωική απόφαση ενός υπερήφανου λαού για ένοπλη αντίσταση και ξεσηκωμό ενάντια στους πανίσχυρους Οθωμανούς.

Ήταν η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, που διατύπωσε το θεμελιώδες αίτημα της εθνικής, της πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αυτές τις αρχές και αξίες καλούμαστε σήμερα να δικαιώσουμε.

Σήμερα, που δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην πρωτόγνωρη υγειονομική πρόκληση της εποχής μας.

Σήμερα, που αποδεικνύουμε στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην μεγάλη αυτή εθνική επέτειο λοιπόν, εμπνεόμαστε από το ιδανικά του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για να υπερβούμε τις δύσκολες μέρες και να χαράξουμε σταθερή την εθνική μας πορεία.

Χρόνια πολλά Πατρίδα!

Βαγγέλης Γερολιόλιος

Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
25η Μαρτίου 2021- 200 χρόνια ελεύθερου ελληνικού βίου

200 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Επανάσταση του 1821, την αφετηρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την ενδοξότερη στιγμή του Ελληνικού Έθνους.

200 χρόνια από τη στιγμή που οι πρόγονοί μας, καθοδηγούμενοι από την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία, όρθωσαν το ανάστημά τους και την αδούλωτη ψυχή τους, φωνάζοντας «Ελευθερία ή Θάνατος».

Η φωνή τους ηχεί ακόμα και το μήνυμά τους είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο πατριωτισμός, η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, η θωράκιση της δημοκρατίας μας δεν είναι απλά καθήκον, είναι αιώνιες αξίες και ιδανικά, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ίδια την έννοια της ελληνικότητας.

Η Ελληνική Επανάσταση και οι Αγωνιστές της έχουν να μας διδάξουν πολλά, κυρίως όμως ένα, την αξία της ενότητας, της επιμονής και της ομοψυχίας. Πολλές φορές πέσαμε, αλλά πάντα σηκωνόμασταν και αγωνιζόμασταν ενωμένοι.

Οι ίδιες αρετές που θα μας βοηθήσουν και τώρα να απελευθερωθούμε σύντομα από τα δεσμά της παγκόσμιας πανδημίας. Με την βοήθεια πάντα της Παναγίας, της Υπερμάχου Στρατηγού, της Προστάτιδος όλων των Ελλήνων, που γιορτάζουμε σήμερα με ευλάβεια τον Ευαγγελισμό της.

Ακόμα και υπό τις ιδιάζουσες σημερινές συνθήκες, το μήνυμα της σημερινού επετείου θα φτάσει στα πέρατα του απανταχού Ελληνισμού.

Και το μήνυμα είναι ένα.

Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Ενωμένοι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.

 

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Ελληνίδες και Έλληνες!

 

 

25η Μαρτίου 1821-2021

Επετειακή ημερομηνία για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων που διήρκεσε πολλά χρόνια ως την πραγμάτωση του Ονείρου Ελευθερίας με την ενσωμάτωση το 1864 των Επτανήσων,το 1912-1920 με την ενσωμάτωση της Κρήτης, την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης και το 1947 της Δωδεκανήσου.

Φέτος, επετειακή χρονιά και ημέρα, χρονιά όμως κατά την οποία η χώρα μας βάλλεται από την Πανδημία και τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και προεκτάσεις της, ας κρατήσουμε στη σκέψη μας τα αναμφίβολα σημαντικά διδάγματα για το μεγαλείο της ψυχής, τον αλτρουϊσμό, την αυτοθυσία και το σθένος των πρωταγωνιστών αυτής της Επανάστασης.

Άνθρωποι του αγροτικού κόσμου –αγωγιάτες, αστοί, έμποροι και πλοιοκτήτες, γνωστοί και άγνωστοι, που με τη στάση τους κατόρθωσαν να εμψυχώσουν ένα ολόκληρο Έθνος και να ξεσηκώσουν κύματα Φιλελληνισμού σε όλη την Ευρώπη.

Η απόφαση και το σάλπισμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού έπειτα από αιώνες σκλαβιάς και επιβολής, αποτελεί μια από τις κορυφαίες, αν όχι την πιο κορυφαία στιγμή του Έθνους μας!

Χρόνια πολλά με υγεία και ψυχική ανάταση σε όλους!

 

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νομού Πιερίας
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

Μ Η Ν Υ Μ Α
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Αδέλφια μας αγαπημένα,

Η εφετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι γεμάτη από συμβολισμούς. Όλος ο Ελληνισμός και κάθε αδούλωτο πνεύμα τιμά, παρά τις δυσκολίες και με σεβασμό προς τα υγειονομικά μέτρα προφυλάξεως, τα 200 έτη από την Εθνική Επανάσταση του 1821.
Η Εκκλησία πανηγυρίζει την Επανάσταση ως ένα πνευματικό γεγονός. Πανηγυρίζει τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία και την Παλιγγενεσία, ως τύπο του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου κατά της τυραννίας και της δουλείας, τόσο της εξωτερικής, όσο και της εσωτερικής, τόσο της συλλογικής, όσο και της ατομικής.

Το τόλμημα των προγόνων μας ήταν μεγάλο! Τετρακόσια χρόνια υπό την καταπίεση του οθωμανικού ζυγού, κι όμως, εκείνοι κράτησαν την πίστη, την εθνική ταυτότητα και την ελπίδα. Ο Ελληνισμός επιβίωσε παρά το παιδομάζωμα, τα σκλαβοπάζαρα και τις αναρίθμητες βιαιότητες, στηριγμένος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την θυσία των Νεομαρτύρων και την αγωνιστικότητά του. Κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ ενώπιον της σεπτής μνήμης των Νεομαρτύρων και των Ηρώων της πίστεως και της πατρώας γης. Οι Νεομάρτυρες θυσίασαν την ζωή τους για να διατρανώσουν το μήνυμα στους Ορθοδόξους Έλληνες ότι δεν πρέπει να εξισλαμισθούν, δεν πρέπει να γίνουν εξωμότες, ότι μέλλον δεν υπάρχει χωρίς φως Χριστού. Ήταν οι πρώτοι αντιστασιακοί της δουλείας. Οι αγιασμένες αυτές μορφές, αυτό το πραγματικό νέφος των χιλιάδων Νεομαρτύρων, ήταν οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Αν αυτοί δεν είχαν θυσιασθεί για την Πίστη και την Πατρίδα, δεν θα υπήρχαν το 1821 Έλληνες Ορθόδοξοι για να αγωνισθούν.

Χωρίς να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη όπου διαβιούσαν Έλληνες, επί 400 χρόνια για την Νότιο Ελλάδα και 500 χρόνια για την Βόρειο Ελλάδα, διατηρήσαμε άσβεστη την φλόγα και δεν απογοητευθήκαμε! Δεν υποδουλωθήκαμε ηθικά και πνευματικά.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν επανάσταση εθνική και θρησκευτική. Δεν αντέγραψε καμία άλλη επανάσταση. Στη διάρκεια των σκοτεινών αιώνων η Ορθοδοξία διαφύλαξε τον Ελληνισμό. Έτσι, οι πρωταγωνιστές του Αγώνα ομολογούν την Χριστιανική Πίστη τους και σε όλες τις Εθνικές Συνελεύσεις θέτουν ως προοίμιο των Συνταγμάτων την επίκληση προς την Αγία Τριάδα. Γι’ αυτό και οι οθωμανοί, γνωρίζοντας ότι ο Ορθόδοξος κλήρος ήταν η πνευματική ηγεσία του Ελληνισμού, εκδικήθηκαν πρώτους απ’ όλους Πατριάρχες, Επισκόπους, Ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές. Και τους θανάτωσαν με τρόπο μαρτυρικό.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προγραμματίσει 261 εκδηλώσεις σε όλη την επικράτειά Της για να τιμηθεί η μεγάλη Επέτειος, πραγματοποιώντας εκδόσεις και οργανώνοντας συνέδρια, λατρευτικές συνάξεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν να γίνουν και στην Πιερία.

Είναι ο καιρός να μάθουμε, να θυμηθούμε, να αναστοχασθούμε.
Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Αυτά τα ιδανικά που μας έκαναν φωτοδότες αγωνιστικότητας, πολιτισμού και προκοπής. Μεγάλο το χρέος μας και η τιμή να εορτάσουμε κατά τη διάρκεια αυτού έτους τα 200 χρόνια του αναστημένου Γένους μας. Κι αν νομίζουμε πως οι δυσκολίες μπορούν να μας νικήσουν, ας θυμόμαστε πάντοτε ότι ανασυστήσαμε το Κράτος μας βασισμένοι στα ιδανικά του ΄21, τη στιγμή που όλα «τα  ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

Με εθνική υπερηφάνεια και πατρική αγάπη

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου
της  25ης Μαρτίου 1821
και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Όλοι οι Έλληνες  σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης γιορτάζουμε την Εθνική Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821 αλλά και τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Αναπολούμε τις δάφνες και τις δόξες των προγόνων μας, αφιερώνουμε τη σκέψη μας στη μνήμη των αγωνιστών του ’21 και γονατίζουμε με ευλάβεια σε όλους εκείνους, που με τους αγώνες τους, πριν διακόσια χρόνια,  το αίμα και τη θυσία τους, μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της λευτεριάς.
Οι αγώνες κατά την Ελληνική Επανάσταση αποδεικνύουν αυτό που θεωρούμε όλοι αυτονόητο: την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στην βάση της χριστιανικής θρησκείας και της ανάμνησης της κοινής Βυζαντινής κληρονομιάς, που δεν υπονόμευσε ούτε το σκοτάδι των τεσσάρων αιώνων Οθωμανικής σκλαβιάς.

Η επέτειος των ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΕΤΩΝ από την Επανάσταση  μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού διότι η Ιστορία αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον.

Στον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκοκρατίας συναντούμε μέσα από την ιστορία πρόσωπα που έδρασαν για την Απελευθέρωση και τα οποία οφείλουμε στη σημερινή εποχή να τα προβάλλουμε ως πρότυπα για τους Νεοέλληνες. Αγωνιστές που εμφορήθηκαν από υψηλές αξίες, ιδέες και ιδανικά, ήτοι από την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη, την Ενότητα και την Ομόνοια, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες μας.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική ημέρα τόσο για το Έθνος μας όσο και για τη  Χριστιανοσύνη, με πίστη στο Θεό, ενότητα, ομοψυχία και σεβασμό στις αξίες των προγόνων μας και στις αξίες του Έθνους μας, καλούμαστε με ισχυρή βούληση να συμβάλουμε στην αναγέννηση της πατρίδας μας.
Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες  και με υπερηφάνεια, σεβασμό και συγκίνηση να υψώσουμε τη γαλανόλευκη, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του 1821 διότι ό,τι είμαστε σήμερα το χρωστάμε σε αυτούς.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου
για την 25η Μαρτίου & την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

 Η 25η Μαρτίου, διπλή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων, μία αδιάρρηκτη στο χρόνο ενότητα της εθνικής μας συνείδησης.

Ειδικά φέτος, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η εμβληματική αυτή επέτειος εορτάζεται με λαμπρότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ακτινοβολώντας τις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Δικαίου.

Για εμάς στον Δήμο Κατερίνης είναι ιδιαίτερη η χαρά που «κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη Σημαία», με μία σειρά εκδηλώσεων – δράσεων που προετοιμάζουμε και θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», θα τιμήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενωτικάκαι με αισιοδοξία.

Άλλωστε, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της πρωτόγνωρης απειλής που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου μας εμπνέει, καθώς παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Μήνυμα πίστης, ελπίδας και ειλικρινούς πατριωτισμού, που μας καλεί όλους να δώσουμε παντού και να κερδίσουμε ασύμμετρες μάχες, κατοχυρώνοντας την ειρήνη, την ασφάλεια, την εθνική και κοινωνική συνοχή.

Ενωμένοι, με πάνδημη συσπείρωση, ομοψυχία και αλληλεγγύη είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

 

Μήνυμα του Αντιδημάρχου Κατερίνης Γιώργου Νταντάμη
για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Δύο αιώνες ακριβώς από την Επανάσταση του 1821, το μήνυμα της εθνικής παλιγγενεσίας συνεχίζει να φωτίζει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη Ελληνική ιστορία, τη γεμάτη αγώνες για Λευτεριά και Δημοκρατία.

Η προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα ιδεώδη είναι η σημαντική κληρονομιά όσων αγωνίστηκαν για ελευθερία, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε και να διαφυλάξουμε απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής μας.

Αναμφίβολα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 εκτός από ημέρα περηφάνιας αποτελεί και ευκαιρία να αναλογιστούμε το χρέος μας, έναντι όσων αγωνίστηκαν δοξάζοντας το έθνος μας, αλλά κυρίως έναντι των επόμενων γενεών. Οφείλουμε να παραδώσουμε αναλλοίωτα τα μεγάλα ιδανικά, διαμορφώνοντας μέσα από τις καθημερινές μικρές ή μεγάλες «επαναστάσεις» μας, συνθήκες προόδου και ευκαιριών.

Χρόνια Πολλά!

 

Μήνυμα Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Πιερίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η χώρα μας, το έθνος μας, οι Έλληνες απανταχού στο κόσμο γιορτάζουμε φέτος τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, κάτω από δύσκολες συνθήκες και σίγουρα όχι έτσι όπως όλοι θα θέλαμε και όπως αρμόζει στη σημασία του γεγονότος.

Τα μέλη της ΔΕΕΠ ΝΔ ΠΙΕΡΙΑΣ υποκλινόμαστε με δέος στην μεγαλοσύνη, στην ανδρεία, στο αδάμαστο ελεύθερο πνεύμα και στο ανυπότακτο φρόνημα όλων όσων έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα 200 χρόνια μετά ελεύθεροι σε μία χώρα που αναπτύσσεται, προοδεύει και απέναντι στις προκλήσεις των καιρών δίνει την μάχη της.

Οι δοκιμασίες της σύγχρονης εποχής πολλές, μία από αυτές μεγάλη και απρόσμενη βιώνουμε σήμερα.

Όπως το 1821 οι έλληνες βγήκαμε νικητές σε ένα ασύμμετρο και άνισο αγώνα έτσι και σήμερα θα βγούμε νικητές με όπλο την ενότητα και την εθνική ομοψυχία.

Τιμή και Δόξα σ’όσους μας χάρισαν την ελευθερία.

Τιμή και δόξα σ’όσους έκαναν το αδύνατο δυνατό.

Τιμή και δόξα σ’όσους δίδαξαν στην ανθρωπότητα ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΠΙΕΡΙΑΣ

Χαράλαμπος Απ. Μπρουσκέλης                                                                       Ο Γραμματέας

Νικόλαος Β. Ντούλας

Εθνική Επέτειος 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πιερίας χαιρετίζοντας το ιστορικό γεγονός του μεγάλου ξεσηκωμού, τονίζει πως η 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης για τους ήρωες του 1821, αλλά και ημέρα αναστοχασμού για τα ιδανικά και τις αξίες που ξεσήκωσαν τους Έλληνες. Για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την ισότητα, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία. Τιμούμε τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και ταυτόχρονα τονίζουμε την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών μας για εξασφάλιση της ισότητας και της δημοκρατίας. Πολλά μπορεί να επιτεύχθηκαν στα 200 αυτά χρόνια από το 1821 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και προτάγματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η μάχη της υγείας και της εργασίας είναι δύο πτυχές της συνέχισης των προσπαθειών μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητοι οι αγώνες για την δικαίωση των αγωνιστών του 21.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ν.Ε Πιερίας

 

Το 1821 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα: Για τη ζωή, την ελευθερία, την ανεξαρτησία. Για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Μας δίνει δύναμη στο σημερινό αγώνα κατά της πανδημίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να πάμε ξανά τη ζωή μας μπροστά. Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος. Η διχόνοια δεν έχει θέση πια.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

 

Για την Νομαρχιακή Επιτροπή

Κωνσταντίνος Κιτιξής
Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

 

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΛΚΟΥΔΙΝΑΣ


Η Ελλάδα γιορτάζει! Χρόνια πολλά Έλληνες!

Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας
Φαρμακοποιός MSc -Πολιτευτής Ν.Δ.

 

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα, από την  ελληνική επανάσταση που υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και συνεχίζει με τα μηνύματά της να μας εμπνέει.

Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, οι ένδοξοι αγώνες, η πίστη και το σθένος τους, έκαναν ολόκληρη την Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της σε μια μικρή χώρα αρχικά και έπειτα να υποκλιθεί η οικουμένη.

Η κήρυξη της Επανάστασης πέτυχε να εμψυχώσει όλους τους Έλληνες, να οδηγήσει στη νίκη και τελικά στη δημιουργία του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Η σπίθα της λευτεριάς, η δίψα για δικαίωση, η «αρετή και τόλμη» και η ενότητα. Αυτά ήταν τα συστατικά του αγώνα, αλλά κυρίως οι γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι που πολέμησαν για το όνειρο μίας ελεύθερης Ελλάδας.

Με το βλέμμα στο μέλλον, αξιοποιώντας όλα τα διδάγματα του ένδοξου παρελθόντος μας, οφείλουμε να τιμήσουμε την ιστορία μας και να χαράξουμε το αύριο.
Γενναία και περήφανα πρέπει να μείνουμε άγρυπνοι φρουροί της μνήμης των ηρώων μας που χάραξαν με το αίμα τους τη λέξη ΛΕΥΤΕΡΙΑ στις σελίδες των αιώνων.

Η πανδημία δεν μας επιτρέπει να τιμήσουμε όπως αρμόζει την ιστορική επέτειο. Μας δοκιμάζει και ταυτόχρονα υπενθυμίζει πως όλοι οι μεγάλοι μας αγώνες, έφτασαν σε αίσιο τέλος, μόνο όταν πορευτήκαμε ενωμένοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να φτάσουμε σε αυτό  που τόσο εύγλωττα περιέγραψε ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του: «Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”.

Με την ευγνωμοσύνη που αρμόζει σε όλους όσοι προσέφεραν σε αυτό τον τόπο και θέλοντας να τιμήσουμε τη σπουδαιότερη επέτειο μας, έχουμε μόνο ένα χρέος.
Να επενδύσουμε στο μέλλον της πατρίδας μας, με γενναιότητα, με ενότητα, με αρετή και τόλμη.

 

Ακριβώς όπως το αποτύπωσε  στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου 1838  στο κλείσιμο της ομιλίας του ο  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αναφερόμενος στους νέους:

« Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε».

Η Ελλάδα γιορτάζει!

Χρόνια Πολλά ΕΛΛΗΝΕΣ!