Γεια σου, δήμαρχε

σ' ευχαριστούμε όλοι

ο Νίκος Κουκουτάτσιος “έφυγε” σήμερα, έχοντας αφήσει ως δυσπρόσιτη κληρονομιά πάμπολλα χειροπιαστά, όλα για τον δήμο και τον Δήμο (μας)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Πλήρης ημερών, αγώνων και προσφοράς, στα 90 του, “έφυγε” σήμερα ο τελευταίος κομμουνιστής δήμαρχος Λιτοχώρου, Νίκος Κουκουτάτσιος, στην Αθήνα, όπου πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Άξιος συνεχιστής της παράδοσης των συντρόφων του, δημάρχων Λιτοχώρου Βάρκα και Φούντου, έχει καταγραφεί ήδη στην Ιστορία του τόπου μας ως ο δήμαρχος με τις πάμπολλες πράξεις και αποφάσεις που αναγνώρισαν ως σωτήριες οι διάδοχοί του και κυρίως για τον αγώνα του να περισώσει και να ανακτήσει για λογαριασμό του τότε Δήμου Λιτοχώρου -και μετέπειτα Δίου-Ολύμπου- εκτάσεις που θεωρήθηκαν χαμένες ή διεκδικήθηκαν από πολλούς ισχυρούς. Παρακολουθούσε, ενδιαφερόταν και συμμετείχε στα κοινά ως το βαθύ του γήρας και συμμετείχε σε όλους τους πρόσφατους αγώνες των δημοτών, χωρίς να υπολογίζει καμία προσωπική ή πολιτική απώλεια. Στη διαμάχη με την ηγεσία της ΙΜ Αγίου Διονυσίου, σε μάχες δικαστικές και πολιτικές για την γη μας, στους αγώνες κατά των διοδίων, αλλά και στον τελευταίο ξεσηκωμό, κατά της απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στο δημοτικό αμμορυχείο. Δημιούργημά του και η ΔΕΑΔΟ, αρχικά ΔΕΑΛ, η δημοτική επιχείρηση του χρυσοφόρου αμμορυχείου μας που δημιουργήθηκε επί δημαρχίας του για να παταχθεί η ανεξέλεγκτη λεηλασία των φυσικών πόρων και να αποκαθίσταται -ταυτόχρονα με την εξόρυξη- το φυσικό τοπίο.

Στην πολυκύμαντη ζωή του πέρασε από πολλές επαγγελματικές ασχολίες, μετανάστευσε, πολέμησε για ένα χρόνο στην Κορέα, αναμίχθηκε στα κοινά από το 1964 και για περισσότερα από 40 χρόνια, αγωνίστηκε με όλους σχεδόν τους τοπικούς συλλόγους/επαγγελματικά σωματεία και τις επιτροπές πολιτών, παρέμεινε κομμουνιστής και υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αν και ποτέ δεν υπήρξε μέλος του κόμματος. Υπήρξε πρόεδρος του πρώτου μετά τη χούντα Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου, έχασε τις δημοτικές εκλογές του 1975 από τον Αθ. Κοκκώνη, για ελάχιστες ψήφους, αλλά στις επόμενες, του 1978, κατέγραψε ένα εκπληκτικό 60% και ανέλαβε δήμαρχος Λιτοχώρου. Οι προσπάθειες του για την αναβάθμιση της ξεχασμένης σε παλιότερες δεκαετίες ολύμπιας κοινότητας συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν, από την δεκαετία του ’60 και μετά το αναγκαστικό “διάλειμμα” της χούντας. Αφορούν όλα τα βασικά επίπεδα δημόσιας υποδομής από την οδοποιία και την αποχέτευση, ως την χωροταξία, την ύδρευση και την υπεράσπιση της δημοτικής περιουσίας. Η τελευταία του περίοδος στα δημοτικά έδρανα ήταν αυτή της περιόδου 2006-2010. Γόνος αγωνιστών, με παράδοση δύο αιώνων, τίμησε την παρακαταθήκη τους, σε πέτρινα χρόνια και σε μέρες δημοκρατικότερες. Αυτοδίδακτος στα γράμματα -όπως έλεγε-, κατέγραψε αξιομνημόνευτες θέσεις και “πολέμησε” χωρίς φόβο, σε δημόσια όργανα και δημόσια δικαστήρια.

Ο Δήμος μας τιμά ήδη την μνήμη -και κυρίως την προσφορά του- με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι προσωπικές αναφορές στον άξιο αγωνιστή είναι πάμπολλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Ίντερνετ, αναφορές αιρετών και -κυρίως- μη αιρετών. Μοναδική (παρ-) αφωνία, αυτή της άσχετης με την πραγματικότητα και την ίδια την δημοτική επιχείρηση και την ιστορία της, υπηρεσιακής και δοτής διοίκησης ενός δημιουργήματός του: της ΔΕΑΔΟ-ΔΕΑΛ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 11.00, στον Άγιο Δημήτριο Λιτοχώρου. Η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 10.00.

Η αυτοβιογραφία του όπως την συνέταξε ο ίδιος, με την βοήθεια του Σωτήρη Μασταγκά (τον οποίο ευχαριστούμε).

koukoubio-compressed

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου

για την εκδημία του πρώην Δημάρχου Λιτοχώρου Νικόλαου Κουκουτάτσιου

Tο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Λιτοχώρου Νικόλαου Κουκουτάτσιου, ο οποίος υπηρέτησε με πάθος, σεβασμό και αφοσίωση την τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου, επί σειρά ετών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από έκτακτη διά περιφοράς συνεδρίαση, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, αποφάσισε:

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς του.
  • Να τελεστεί η κηδεία του εκλιπόντος δημοτική δαπάνη.
  • Ο Δήμαρχος Ευάγγελος Γερολιόλιος και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου να παραστούν στην κηδεία του εκλιπόντος.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
  • Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγήστην επόμενη τακτική συνεδρίαση του σώματος.
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

 

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Σαμαράς

 

 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ “ΘΕΙΕ ΝΙΚΟ”!

Πληροφορήθηκα με θλίψη την απώλεια του πρώην Δημάρχου Λιτοχώρου, του αγαπητού σε όλους, Νίκου Κουκουτάτσιου.
Ο αγαπημένος “θείος Νίκος” και των δικών μου παιδικών χρόνων αναχώρησε λοιπόν πλήρης ημερών για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας.
Οπωσδήποτε όλοι πρέπει να τον θυμόμαστε ως τον μαχητικό, αγωνιστικό και ταυτόχρονα συνετό και δημιουργικό άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα καθ’όλα Πολιτικό Όν, όπως πράγματι ήταν.
Ως ελάχιστη αναφορά και χωρίς να παραγνωρίζει κανείς (κάθε άλλο μάλιστα!) τη γενικότερη προσφορά του, αρκεί να θυμηθούμε το γεγονός ότι χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα την δική του και των συνεργατών του τα περίφημα 13 χιλιάδες στρέμματα επανήλθαν στην κυριότητα του Λιτοχώρου.May be an image of 1 person
Άνθρωπος-συμβολο για το κόμμα του, σήμα κατατεθέν για την Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, πιστός και σταθερός σε αξίες και αρχές, αλλά χωρίς παρωπιδες και με πνεύμα νεωτερισμού, διάθεση καταλλαγης ή αγωνιστικής ρήξης, ανάλογα με το τί απαιτούσαν οι συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί το κοινό συμφέρον, δήλωνε πάντοτε “παρών” , ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου.
Άνθρωπος που χαιροσουν να κουβεντιαζεις, άλλοτε συμφωνώντας, άλλοτε διαφωνώντας μαζί του, με αποτέλεσμα πάντοτε να βρίσκονται σημεία επαφής, γιατί αυτό ακριβώς ήθελε κι ο ίδιος: την προσέγγιση κι όχι την απομάκρυνση!
Πέρα όμως από όλα αυτά, εμένα επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι θα τον θυμάμαι και ως τον μεγαλοκαρδο άνθρωπο με το πλατύ χαμόγελο, τον γεμάτο χιούμορ και με πολλή αγάπη για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους γενικότερα, τον γενναιόδωρο και στοργικό σύζυγό της γλυκυτατης “θείας Κατίνας” που πάει τώρα να την ανταμώσει στους ουρανούς…!
Εκεί θα βρει και πολλούς καλούς μπρατιμους, συγγενείς και συνεργάτες και θα λένε τα δικά τους!
Χαιρετίσματα σε όλους!

Καλό ταξίδι “θείε Νίκο” και καλά κουβεντιασματα στον Παράδεισο!
Είμαι σίγουρος ότι και από κει πάνω θα βρεις έναν τρόπο να προσέχεις τον τόπο που τόσο αγάπησες!