Ρύπανση παντού,

ρυπαντές πουθενά!!!

και τα δυο μαζί δημιουργούν ένα ΠΟΛΥ παράξενο φαινόμενο – κι είναι το ένα πιο καταστροφικό από τ’ άλλο

 

 

 

 

Το Διαδίκτυο βοά από αναρτήσεις-καταγγελίες πολιτών και αιρετών, οι φωτογραφίες είναι σε επίπεδο λήψης εκτάκτων μέτρων, αλλά το κακό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται με την παράλληλη εφαρμογή του δημαρχιακού δόγματος “τα πρόστιμα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα” και “μακρυά από μας οι εισαγγελείς…”.

Οι θεάσεις της ρύπανσης που κυριαρχεί στις θάλασσες και τις παραλίες μας είναι καθημερινές και εξίσου πυκνές είναι και οι αποτυπώσεις σε φωτογραφίες και βίντεο που ποστάρονται και σχολιάζονται, αλλά μέτρο κανένα δεν ανακοινώθηκε ότι θα παρθεί, έστω για τον εντοπισμό, παρά μόνο ότι η μονάδα βιολογικού καθαρισμού μας λειτουργεί άψογα. Κι ενώ το στοιχείο αυτό θα έπρεπε να κινητοποιεί τις αρχές, όλες τις αρχές, αφού είναι δεδομένο ότι η πηγή ή οι πηγές της ρύπανσης είναι άλλες… καμία τέτοια κίνηση δεν έχει καταγραφεί. Και οι καταγγελίες απ’ το Διαδίκτυο συνεχίζονται.

Πρώτες και καλύτερες του προέδρου του τοπικού συμβουλίου του Πλαταμώνα, Νίκου Κωτούλα, που τώρα πια δεν καταφεύγει στον εισαγγελέα, όπως παλιά διατυμπάνιζε σε κάθε ευκαιρία, αλλά προτιμά να “πετά το μπαλάκι” των ευθυνών στον προϊστάμενό του Δήμο Δίου-Ολύμπου, καρφώνοντας” την ΔΕΥΑΔΟΛ και πιέζοντας για λύση με ενέργειές της. Στην τελευταία του ανάρτηση, ανακαλύπτει αποσφράγιση αποχέτευσης που είχε σφραγιστεί από τον πρόεδρο και συνεργείο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης και βεβαιώνει ότι οι πονηροί που επανέκαμψαν θα αντιμετωπίσουν τώρα δραστικότερα μέτρα. Δεν διευκρινίζει πάντως αν αυτά τα δραστικότερα μέτρα θα τερματίσουν πρόσκαιρα ή μόνιμα την παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα του πονηρού ή αν θα τον εντοπίσουν ταυτόχρονα.

 

Σε ότι αφορά τον εντοπισμό όσων επιλέγουν, χρόνια τώρα, να αποφεύγουν μικρά -σχετικά- έξοδα, να παρανομούν σε βάρος του περιβάλλοντος και να θέτουν σε ολοκληρωτικό κίνδυνο ακόμη και δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες, η ανοχή των αρχών φαίνεται να τους πείθει να μην αλλάξουν συνήθειες. Σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα από την ΔΕΥΑΔΟΛ, πολλές παρανομίες εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν πρόσκαιρα και στο μέτρο του εφικτού, αλλά κανένας ένοχος δεν εντοπίστηκε, λόγω πραγματικών δυσκολιών. Οπότε και το όνομα και τα στοιχεία κανενός δεν συμπεριλήφθηκε στην προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης και στην οποία καταλήγουν τα στοιχεία της ΔΕΥΑΔΟΛ. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι πονηροί, παρά μόνο οι πονηριές τους, αφού το δεύτερο απαιτεί να ακολουθήσουν οι ερευνητές-διώκτες σωλήνες και παροχετεύσεις αντίστροφα -προς την πηγή- κι αυτό πολλές φορές είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων. Πάντως, ο τοπικός πρόεδρος του Πλαταμώνα έχει δημοσιεύσει και περιπτώσεις αυταπόδεικτες…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την βδομάδα που πέρασε, μια ακόμη καταγγελία δημιούργησε αίσθηση σε όσους ανησυχούν ήδη ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί όσο ποτέ και ότι οι επιπτώσεις στον όποιο τουρισμό μας είναι ήδη καταστροφικές: δημότης Κατερίνης έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός παράξενου και ανεξήγητου φαινομένου στο λιμανάκι-αλιευτικό καταφύγιο της Γρίτσας και το περιέγραψε κι αυτός στο Fb. Δυστυχώς, οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού δεν το κατέγραψαν σε φωτογραφίες ή βίντεο. Αντίδραση και εξήγηση δεν υπήρξε μέχρι τώρα, από τον όποιο αρμόδιο. Ούτε η διαβεβαίωση ότι είναι απίθανο, παράνομος αγωγός παράνομης αποχέτευσης να καταλήγει εκεί που παρατηρήθηκε το φαινόμενο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, η ρύπανση και οι φουσκάλες, ο παράξενος μη φυσικός αφρός, αλλά και ποιο … γνωστά υλικά-ανθρώπινα “παραπροϊόντα”, δεν καταγράφονται μόνο στις ακτές και τη θάλασσα της Πιερίας. Είναι συνηθισμένο θέαμα και θέμα και στις γειτονικές παραλίες της Λάρισας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην περιοχή της Βελίκας, όταν επισκέπτες από την Αθήνα -πέρα από το θέαση και την εμπειρία της ρύπανσης- άκουγαν τους ντόπιους δίπλα τους να σχολιάζουν: “α μάλιστα… νωρίς εμφανίστηκαν φέτος….”