Η Πιερία ξαναζεί την “Ανδρομάχη”

και διχάζεται

Σ’ έναν διχασμό που δεν ακολουθεί πια πολιτικά-κομματικά κριτήρια, αλλά αποτυπώνει τις θέσεις του κάθενα, πολίτη ή αιρετού, απέναντι σε ένα ιστορικό γεγονός που ήδη καταγράφεται ως μία απο τις μεγαλύτερες μετακινήσεις προσφύγων.

Οι προετοιμασίες για τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στη Χράνη Πιερίας και σε άλλα σημεία, δημόσια ή ιδιωτικά, και ταυτόχρονα πληθαίνουν οι αντιδράσεις όσων και στο παρελθόν τέθηκαν απέναντι σε ανάλογες εξελίξεις, κυρίως υπερασπιζόμενοι τον τουρισμό της περιοχής μας.

Σε ότι αφορά το Δήμο Δίου-Ολύμπου, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος –από την Αμερική- πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία δημοτών (αιρετών και μη, αλλά και εκπροσώπων φορέων) να επιδιώξουν δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των προσφύγων και –πολύ περισσότερο- από την πρόθεση κάποιων να κινηθούν νομικά κατά ιδιωτών που προσέφεραν τις επιχειρήσεις τους για δημιουργία καταυλισμών. Επίσημο αίτημα για τέτοια συνεδρίαση κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής του «Συνδυασμού Ευθύνης», Γιώργος Φαρμάκης, όπως αργά χθες βράδυ είχε δημοσιεύσει μέσω Facebook. Η αίτηση για μια τέτοια συνεδρίαση απευθύνεται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αστέριο Γαλάνη, του οποίου η απάντηση αναμένεται.
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Βαρικό, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται σήμερα με αυξημένη συμμετοχή φορέων, συλλόγων και δημοτικών συμβούλων.

Σε ότι αφορά το Δήμο Κατερίνης και τους εκεί καταυλισμούς, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη διαδικασία των προ ημερησίας διάταξης ερωτήσεων, στην αποψινή συνεδρίαση, στις 7μμ. Ήδη, με ανακοινώσεις τους, κατά των καταυλισμών στρέφονται η ΟΝΝΕΔ Πιερίας και ο συνδυασμός του Νίκου Μακρίδη.  Σε δική της ανακοίνωση η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ζητάει «να δοθεί ένα τέλος στο θέατρο του παραλόγου».

Ερωτηματικά δημιουργεί η «απουσία» της Περιφέρειας και η δημοσιοποίηση των δικών της θέσεων, πέρα από τα παράπονα που εξέφρασε ο περιφερειάρχης κος Τζιτζικώστας για την ταχύτητα αντίδρασης της κυβέρνησης ή την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πρόσφυγες, χωρίς όμως να στραφεί κατά της φιλοξενίας των προσφύγων. Η απουσία της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια τόσο σημαντική παράλειψη.

 

Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ ΠΙΕΡΙΑΣ

Με δυσκολία καταφέρνουμε τις τελευταίες ημέρες και ώρες να κατανοήσουμε τις προθέσεις των κυβερνώντων για το προσφυγικό και τη φιλοξενία ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας στη χώρα μας. Η ΟΝΝΕΔ Πιερίας με την πρόσφατη συμμετοχή της στη δράση “Ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα” βοήθησε στην υλική υποστήριξη των προσφύγων και θα συνεχίσει να το πράττει.

Σε θέματα λοιπόν που αφορούν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία, όπως είναι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στο Νομό μας, αποφάσεις και δράσεις της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, χωρίς κάποια ενημέρωση και σχεδιασμό, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους!

Άλλωστε ανευθυνότητα και προχειρότητα αποτελούν το δίπτυχο της σημερινής κυβέρνησης!

Οι κύριοι που διαχειρίζονται τις τύχες της πατρίδας μας οφείλουν να σέβονται τις τοπικές κοινωνίες, την κοινή γνώμη, τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, πριν αυθαίρετα προχωρούν σε αποφάσεις που τις αφορούν.

 

Η ανακοίνωση της «Νέας Εποχής για την Κατερίνη»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή για την Κατερίνη», στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο της πόλης ανέφερε τα εξής:

«Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε – και αυτό είναι γνωστό σε όλους πλέον- ελλιπής ως καθόλου ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στην Πιερία και στον δήμο Κατερίνης. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε χωρίς να ερωτηθεί κανένας από τους αρμόδιους και κυρίως χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία που είναι και η άμεσα εμπλεκόμενη. Αυτό συνέβη σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και η διοίκηση του Δήμου βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων και αποφάσεων. Εμείς, ως δημοτική παράταξη, δεν ερωτηθήκαμε ποτέ και από κανέναν. Έπρεπε να γίνει διαβούλευση για το χώρο φιλοξενίας (από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε από τον τουριστικό και όχι μόνο Νομό μας το κέντρο αυτό ) και σ’ αυτήν, η κάθε παράταξη να καταθέσει τις προτάσεις της, ούτως ώστε η απόφαση να ήταν ομόφωνη και να μην εισέπραττε την κατακραυγή των δημοτών.

Αντιθέτως αυτή τη στιγμή έχουμε έναν Νομό σε αναστάτωση.

Πρέπει επίσης να σας αναφέρω πως ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές της Πιερίας είχαν λόγο, αφού οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς αυτούς. Η παράταξη μας τάσσεται ξεκάθαρα κατά της δημιουργίας του Κέντρου προσφύγων στην Πέτρα στις παλιές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και δίπλα στην ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου.

Δεν συνηγορούμε, για μια απόφαση που στηρίχθηκε στα επιχειρήματα ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης και ενός δημάρχου από άλλο δήμο – κάτι που παραδέχθηκαν στη συνάντηση των επικεφαλής των συνδυασμών που έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο Κατερίνης- τόσο ο βουλευτής κ. Τζαμακλής όσο και ο κ. Χιονίδης.

Σκοπός μας δεν είναι να καλλιεργήσουμε την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, ειδικά στον Νομό μας που απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από Έλληνες που έζησαν την προσφυγιά.

Είναι ανεπίτρεπτο να πληγώνουμε τον Νομό μας ξανά και ξανά. Συγκεκριμένα, να είμαστε ο Νομός με τα περισσότερα διόδια, αλλά και ο Νομός, απ’ ότι δείχνει, με το μεγαλύτερο hotspot στην Ελλάδα.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος όλα αυτά τα χρόνια που υπερασπίζεται και προστατεύει αυτό το Νομό;;;

Για τον δήμο μας και τον τόπο μας λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς ! Σε αυτή τη λογική και νοοτροπία, θα μας βρουν απέναντι τους.»

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

Η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

 

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα για το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, η ΝΕ Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει  τα εξής:    Όπως προβλέπεται την ευθύνη της εγκατάστασης και σίτισης των προσφύγων στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία  την έχει αναλάβει ο Στρατός και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.   Ειδικότερα ο Στρατός ανέλαβε το γήπεδο Χράνης, (χώρο που υπέδειξε ο Δήμαρχος κ. Χιονίδης), το Καμπινγκ  Νηρέας, και το κτήμα Ηρακλή η δε Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το ξενοδοχείο Ορφέας.     Επικουρικά στηρίζουν τους πρόσφυγες με ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης  δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις στο νομό μας. Έχουν συγκεντρωθεί είδη πρώτης ανάγκης τα οποία  μοιράζονται όπου χρειαστεί, με επιτυχή συντονισμό μεταξύ τους, χωρίς την επόπτευση των Δήμων η της Αντιπεριφέρειας. Την ίδια ώρα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πλήθος Δημάρχων και Περιφερειαρχών-που δεν ανήκουν στο Συριζα- πήραν πρωτοβουλίες για το συντονισμό αναλόγων δραστηριοτήτων. 
     Είμαστε περήφανοι που τα μέλη μας, τα στελέχη και οι φίλοι μας   συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά σε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε σίγουροι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα αγκαλιάσουν την  προσπάθεια αυτή, απομονώνοντας κάποιες μεμονωμένες φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού.

NE ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ