Στέργιος: Σουηδία γίναμε…

Αλλαγή Πορείας: αποσύρουμε την στήριξη

εκεί που ο ηγέτης τα βλέπει “όλα ρόδινα”, η μόνη κομματική παράταξη της “Συμπολιτείας” βλέπει λόγους να τον αφήσει μόνο του… και τον άφησε

 

 

 

 

 

 

Μέρες οκτώ μετά την συγχώνευση της παράταξης Μυλωνέρου με την διοικούσα του Βαγγέλη Γερολιόλιου, ο Στέργιος Φαρμάκης εμφανίστηκε, έσπασε την σιωπή του και τελικά κατέθεσε χθες την άποψή του στην Ε τ Ο: όλα καλά, όλα τέλεια, αγγίζουμε επίπεδα… Σουηδίας, σε ότι αφορά την δημοκρατικότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, μέρες πέντε μετά την σύσκεψη της παράταξης του Στέργιου Φαρμάκη, η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτική παράταξη “Αλλαγή Πορείας στο Δήμο Δίου Ολύμπου”, αποφάσιζε την απόσυρση της στήριξης στην “Συμπολιτεία του Φαρμάκη και ανακοίνωσε την αυτονομήσή της και την ίδια αυτόνομη πορεία της εις το εξής.

Η διάσταση απόψεων που προέκυψε στην σύσκεψη της περασμένης Τρίτης είναι εμφανής πια και από τις δηλώσεις Φαρμάκη στην Ε τ Ο και από την εντύπωση που αποκόμισαν τα στελέχη της “Αλλαγής Πορείας” στην απολογιστική σύσκεψη της 19ης Οκτωβρίου 2021, την καθυστερημένη κατ’ ένα χρόνο, όπως την εξέφρασε στην Ε τ Ο στέλεχός της: “ο ηγέτης έχει πάρει διαζύγιο απ’ την πραγματικότητα”.

“Καλωσορίζουμε στη μεγάλη δημοτική, δημοκρατική συμπαράταξη τον σύντροφο Δημήτρη Μυλωνέρο” ήταν η αρχική δήλωση στην Ε τ Ο του Στέργιου Φαρμάκη που δημιούργησε αυτόματα πολλές απορίες. Έτσι, προέκυψαν οι εξής διευκρινίσεις:

  • “ναι, δεν είναι απλώς μια δημοτική, δημοκρατικής συμπαράταξη” (αφού δεν εξαντλείται στο πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει και πρακτικό/διοικητικό έργο), αλλά “η διοίκηση Γερολιόλιου δίνει την ευκαιρία να δώσουν δείγματα γραφής και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αν στην πορεία διαπιστώσουν ότι έχουν περισσότερους λόγους να συν διοικήσουν, αντί να ασκούν αντιπολίτευση” και
  • “ναι, είναι ένα πολύ θετικό δείγμα το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει δυνατότητα να συμπράττει και να συγχωνεύεται σε μια διοίκηση και να είναι επιπέδου Σουηδίας”.

Δύο κύριες απορίες της Ε τ Ο έμειναν για να απαντηθούν στο μέλλον. Η πρώτη αφορά το ποιος καλωσορίζει ποιον, όταν η παράταξη Φαρμάκη συνέπραξε και συνδιοικεί άτυπα και παραμένει αντιπολίτευση “στα χαρτιά” (μέγιστη απόδειξη η εκλογή Λιάπη στο ΔΣ της ΔΕΥΑΔΟΛ), ενώ η παράταξη Μυλωνέρου συγχωνεύτηκε επίσημα και λογίζεται πλέον ως πραγματική συμπαράταξη το διοικητικό και παραταξιακό σχήμα “ΣΥΝθεση-Κίνηση Δημιουργίας”. Η δεύτερη, το ποια πραγματική ανάγκη επέβαλλε στον δήμαρχο την απόφαση να επιδιώξει συμπράξεις και συγχωνεύσεις, ενώ δεν αντιμετώπισε ως τώρα σοβαρό πρόβλημα στο να διοικεί και γιατί -αφού υπήρχε η ανάγκη- δεν συγχωνεύτηκαν οι δύο παρατάξεις ως τώρα, αλλά συνδιοικούν, άτυπα μεν, με διοικητικές έμμισθες θέσεις δε.

Αλλά πολλά σημαντικά εντοπίζει και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο κείμενο με το οποίο ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την “Συμπολιτεία” και μάλιστα με ακρίβεια ασυνήθιστη για τα δημοτικά μας πράγματα. Σταχυολογούμε:

  • πελατειακή λογική με διορισμό σε έμμισθες
    θέσεις των υποψηφίων της Σύνθεσης (Γερολιόλιος Ε.)
  • συγκεντρωτική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής που προέκυψε από τον αντιδημοκρατικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. αλλοιώνοντας την απλή αναλογική και την λαϊκή ετυμηγορία
  • πελατειακές σχέσεις με τους επαγγελματίες που στήριξαν προεκλογικά την δημοτική αρχή
  • απαξίωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας
  • έλλειψη ενημέρωσης για τα Δημοτικά συμβούλια και
    λογοδοσίας με πρόσχημα την πανδημία
  • εξαφάνιση της αντιπολίτευσης με μεθόδους συναλλαγής έμμισθων θέσεων
  • σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, ανικανότητα εγγραφής της δημοτικής περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, κ.α.

Σε ότι αφορά τις -ως τώρα- ενδοπαραταξιακές σχέσεις και την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, η “Αλλαγή Πορείας” επεσήμανε “την ελλιπή συνεργασία και ετεροχρονισμένη ενημέρωση που είχαμε (σημ.: “Συμπολιτεία” και “Αλλαγή Πορείας”), αλλά ιδιαίτερα την απουσία δυναμικής τοποθέτησης απέναντι στην Δημοτική αρχή εκεί που έπρεπε”, δηλαδή στα φαινόμενα κακοδιοίκησης που επισημάνθηκαν παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η “Αλλαγή Πορείας” ανακοινώνοντας την αυτονόμησή της, προανήγγειλε και “την παρέμβασή της στα θέματα του Δήμου με αυστηρή κριτική και προτάσεις”.

Η ανακοίνωση για την αυτονόμηση περιγράφει με σαφήνεια ότι η συνεργασία των δύο παρατάξεων έγινε πολύ γρήγορα προβληματική και δεν ήταν καθόλου τυχαία η αποφυγή του απολογισμού για ένα χρόνο, ενώ και η παρουσία της “Συμπολιτείας” στην απολογιστική σύσκεψη απογοήτευσε πλήρως τα μέλη της “Αλλαγής Πορείας”. Και στην απογοήτευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και από τις παρουσίες και από τις απουσίες, εκ των οποίων αυτή του Απόστολου Ντινάκη κρίθηκε από πολλούς όχι απλώς ως απαράδεκτη, αλλά προσβλητική. Για την Ιστορία, ο εκλεγμένος και με ψήφους της αυτόνομης πια “Αλλαγής Πορείας” απουσίασε για αδιευκρίνιστους οικογενειακούς λόγους και φόρτο υποχρεώσεων. Αν και με δικές του πράξεις αποδεικνύει ότι διαθέτει χρόνο να ασχολείται και με μη δημοτικά θέματα, έστω και στιγμιαία.

 

 

 

 

 

 

 

Εννιά πλήρεις μέρες μετά την συγχώνευση Μυλωνέρου, ο δήμαρχος Δίου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, φαίνεται να μην προβληματίζεται κατ’ ελάχιστον στο αν θα αναλύσει δημόσια τους λόγους που επέβαλλαν την συγχώνευση και ό,τι σχετικό, παρά μόνο -πιθανώς- στον ασφαλή χώρο της επόμενης τηλεσυνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Την τακτική της αποφυγής δημοσίου διαλόγου με άνεση χρόνου και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται να υιοθέτησε ήδη και ο συνδιοικητής του Δημήτρης Μυλωνέρος.

Η ανακοίνωση της “Αλλαγής Πορείας”

 

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης

Αλλαγή Πορείας

στο Δήμο Δίου Ολύμπου.

Η δημοτική μας παράταξη συνεργάστηκε και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2019, συμπορευόμενη με την δημοτική παράταξη Συμπολιτεία (Φαρμάκης Α.) με τα γνωστά αποτελέσματα και χωρίς να έχει κάποιον εκλεγμένο εκπρόσωπό της στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η συντονιστική επιτροπή της παράταξής μας εκτιμώντας την στάση των
εκλεγμένων μελών της Συμπολιτείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ελλιπή συνεργασία και ετεροχρονισμένη ενημέρωση που είχαμε αλλά ιδιαίτερα την απουσία δυναμικής τοποθέτησης απέναντι στην Δημοτική αρχή εκεί που έπρεπε ( πελατειακή λογική με διορισμό σε έμμισθες θέσεις των υποψηφίων της Σύνθεσης (Γερολιόλιος Ε.), συγκεντρωτική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής που προέκυψε από τον αντιδημοκρατικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. αλλοιώνοντας την απλή αναλογική και την λαϊκή ετυμηγορία, πελατειακές σχέσεις με τους επαγγελματίες που στήριξαν προεκλογικά την δημοτική αρχή, απαξίωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας, έλλειψη ενημέρωσης για τα Δημοτικά συμβούλια και λογοδοσίας με πρόσχημα την πανδημία, εξαφάνιση της αντιπολίτευσης
με μεθόδους συναλλαγής έμμισθων θέσεων, σοβαρά προβ
λήματα ύδρευσης και άρδευσης, ανικανότητα εγγραφής της δημοτικής περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, κ.α.), αποφασίζει την αυτονόμησή της και την παρέμβασή της στα θέματα του Δήμου με αυστηρή κριτική και προτάσεις.


2
6/10/2021
Η Συντονιστική Επιτροπή της δημοτική
ς παράταξης
Αλλαγ
ή Πορείας στο Δήμο Δίου Ολύμπου