Η περιοδεία Νοτοπούλου

στην Πιερία,

  step by step, επίσημα κι ανεπίσημα, με τον φακό της Ε τ Ο, σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας

 

 

 

 

 

Ο προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε σήμερα στην Πιερία την επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία θα περιοδεύσει στον νομό, ξεκινώντας από την Κατερίνη.

Πρώτος της σταθμός -κυριολεκτικά-, η έδρα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, ο Καπνικός Σταθμός, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ελατοχώρι, τον Πλαταμώνα και το Λιτόχωρο. Στους σταθμούς της ημερήσιας περιοδείας της,η κα Νοτοπούλου θα συναντηθεί και συζητήσει με εκπροσώπους φορέων, επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ενώ στην έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, Βαγγέλη Γερολιόλιο.

Το πρόγραμμα της περιοδείας, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού του ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου την Πιερία.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης:
10.00 Επίσκεψη στον Καπνικό Σταθμό της εθελοντικής ομάδας “ο Τόπος μου”.
11.00  Επίσκεψη  στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
13.00 Συνάντηση και συζήτηση στον Πλαταμώνα με εκπροσώπους φορέων όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό.
15.00 Συνάντηση στον Πλαταμώνα με εκπροσώπους ορειβατικών συλλόγων και διαχειριστών ορεινών καταφυγίων.
16.00 Συνάντηση με τον δήμαρχο Δίου – Ολύμπου κ. Γερολόλιο.
17.00 – 18.00 Επίσκεψη στα καταστήματα του κεντρικού δρόμου και της πλατείας του Λιτοχώρου και συζήτηση με τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες.

U P D A T E

Στον Καπνικό Σταθμό, ο Ηλίας Τσολακίδης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην τομεάρχη Τουρισμού τα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, του Χριστουγεννιάτικου Χωριού και τις δράσεις της ομάδας, αλλά κυρίως τον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια. Έτσι, η συζήτηση και ο προβληματισμός για τον τουρισμό της Πιερίας, στην ημερήσια περιοδεία της Κ. Νοτοπούλου συνδέθηκε για πρώτη φορά με περιβαλλοντικά θέματα. Η απόφαση της ΕΠΟΙΖΩ του Δήμου Κατερίνης εκκρεμούσε και τα επιχειρήματα κατά της χωροθέτησης ανεμογεννητριών στα Πιέρια φάνηκε να πείθουν την τομεάρχη Τουρισμού.

Παρά την χαμηλή θερμοκρασία, την πυκνή ομίχλη και το ψιλόχιονο, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, η Κατερίνα Νοτοπούλου έγινε δεκτή με θερμό καλωσόρισμα και ακόμη θερμότερη και ειλικρινής ήταν η συζήτηση με τους επιχειρηματίες και τους φορείς του χωριού. Κυρίαρχο θέμα, αλλά όχι μοναδικό, το θέμα των ανεμογεννητριών που εταιρεία θέλει να “φυτέψει” χίλια μέτρα από το Χιονοδρομικό. Στη συζήτηση δίπλα στο τζάκι, πολλοί δεν έκρυψαν την κομματική τους ταυτότητα (όχι του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά δεν έκρυψαν και την δυσαρέσκειά τους για την ακρίβεια, την φορολογία, την δύσκολη ως αδύνατη δανειοδότηση, την ενίσχυση φίλων και αρεστών, αντί απαραίτητων και πραγματικά παραγωγικών και αποδοτικών επιχειρήσεων, την ανάγκη εκσυγχρονισμού και των δομών πέριξ του Χιονοδρομικού Κέντρου και της προβολής, την ανάγκη απλά και σωτήρια (όπως ο αποχιονισμός και η εξασφάλιση πρόσβασης) να συμβαίνουν σε κάθε περίσταση σαν τέτοια -απλά και καθημερινά και αυτονόητα-, αντί να προβάλλονται ως κατορθώματα. Με το ίδιο ενδιαφέρον απασχόλησε, οικοδεσπότες και επισκέπτρια, ο Αναπτυξιακός Νόμος και οι δύο πλευρές άκουσαν την άλλη πλευρά με μεγάλη προσοχή. Η επισκεψιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο είναι ήδη της τάξης των 100.000 επισκεπτών και καλύπτει ήδη και τις καθημερινές, οπότε ανάλογη πρέπει να είναι και η ευκολία πρόσβασης. Η περιγραφή των προβλημάτων που εκτέθηκαν και με έγγραφα στοιχεία στην κα Νοτοπούλου ήταν τόσο πλήρης που στην επιμονή της να εκμαιεύσει περισσότερα, επιχειρηματίας ολοκλήρωσε τον κατάλογο, συμπληρώνοντας ένα “ε κι αν αύριο είστε υπουργός Τουρισμού κι αφού ασχοληθείτε με τα προβλήματα αυτά, αν βρείτε κάνα “πακέτο” πεταμένο κάπου και περισσευούμενο … στείλτε το γιατί το “φέσι” μας αγγίζει τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ”.

Απ’ τα 1450 μέτρα υψόμετρο του Χιονοδρομικού στο επίπεδο της θάλασσας, στον Πλαταμώνα, δεν άλλαξαν και πολλά. Ίδια προβλήματα ρευστότητας, ανεκπλήρωτες ανάγκες δανειοδότησης και επιδότησης, εξασφάλιση των ζωτικών διόδων εισόδου του οδικού τουρισμού, ανάγκη να συνδεθεί με την πραγματικότητα η ασφάλιση στον τουριστικό τομέα, σε έναν νομό με 375 ξενοδοχεία, άλλα τόσα μικρότερα 1 και 2 αστέρων και καμιά 30αριά camping του προηγούμενου αιώνα, σε έναν τόπο που θέλει εκσυγχρονισμό και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις 365 μέρες κι έχει εξίσου γοητευτικά βουνά και την μεγαλύτερη ομαλή παραλία της Ελλάδας. Η είδηση για την ομόφωνη αρνητική εισήγηση της ΕΠΟΙΖΩ του Δήμου Κατερίνης για τις ανεμογεννήτριες, βρήκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την Κ. Νοτοπούλου να συνομιλεί με τους εκπροσώπους του τουρισμού μας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας που είχε πάρει ήδη ανάλογη απόφαση και η ατμόσφαιρα θερμάνθηκε κάπως. Μέχρι εκείνη τη στιγμή… δεν θα την έλεγες και την θερμότερη. Ο αντιδήμαρχος μας του τουρισμού, Βασίλης Βροχαρίδης, δεν έχασε ευκαιρία να επιβεβαιώσει την κομματική του ταυτότητα (ΝΔ) και δήλωσε ευθύς-εξαρχής ότι προσήλθε για να ακούσει και όχι να πει και βρέθηκε μάλλον απροετοίμαστος όταν η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την διαχείριση προορισμών και τον νεότευκτο αρμόδιο Οργανισμό αφήνει όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους εκτός οργάνου, ως και τον αρμοδίων αντιδημάρχων. Τεχνοκρατικότερος όλων ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση και επιβεβαίωσε την μόνιμη επικοινωνία του κλάδου με το γραφείο της Μπέττυ Σκούφα. Μικρά ενσταντανέ: αποδεικνύοντας ότι η απαραίτητη τεχνογνωσία δεν έχει κατακτηθεί από τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό στην Πιερία… οι εκπρόσωποί του δεν σηκώθηκαν καν απ’ τις καρέκλες τους, υποδεχόμενοι την -απλή και ανεπιτήδευτη- Κατερίνα Νοτοπούλου. Πολλοί υπενθύμισαν την συγκυρία της ημέρας (Αγίου Βαλεντίνου), αλλά ο πλέον αρμόδιος (πρώην δήμαρχος του “Ειρήνη-Έρωτας-Περιβάλλον) Αστέριος Χονδρόπουλος το “πήγε” μέχρι του σημείου να καλωσορίσει την τομεάρχη στον … ερωτικό Πλαταμώνα…

Στη συνάντηση (στον ίδιο χώρο) με τους ορειβατικούς συλλόγους, τους διαχειριστές καταφυγίων και τους σχετικούς με το βουνό και τον τουρισμό του… δεν προσήλθε κανένας σύλλογος (αλλά ευτυχώς έστειλαν υπόμνημα με τις απόψεις και τα αιτήματά τους)!!! Και η απουσία αυτή είναι και ανεξήγητη και παράξενη και απαράδεκτη. Προσήλθαν όμως ο Ζαφείρης Τρόμπακας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και η διαχειρίστρια του ομώνυμου καταφυγίου, Μαρία Ζολώτα. Η δεύτερη περιέγραψε λακωνικά το πρόβλημα αρνητικής προβολής του Ολύμπου, λόγω των συχνών ατυχημάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σε μια περίοδο αύξησης του ορεινού και χειμερινού (και εναλλακτικού, ταυτόχρονα) τουρισμού και ο πρώτος περιέγραψε -ίσως για πρώτη φορά σε συζήτηση αρμοδίων- την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ειδικά ελικόπτερα διάσωσης βουνού, αντί να βασανίζεται, δεκαετίες τώρα, με πολεμικά, γενικής χρήσης και όχι βουνού, ακατάλληλα για τέτοια διάσωση ελικόπτερα. Που είναι και πιθανώς κατά πολύ φτηνότερα.

Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας, εξίσου θερμή και πλήρης φιλοφρονήσεων ήταν η υποδοχή της Κ. Νοτοπούλου στην έδρα του Δήμου μας, από τον δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο. Ο Όλυμπος και η τουριστική προβολή του, αλλά και το πεδίο βολής και το Προεδρικό Διάταγμα και η προστασία του βουνού των θεών, τα προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, το Κτηματολόγιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, η διάβρωση των ακτών, και πολλά από τα τρέχοντα απασχόλησαν την συζήτηση, παρουσία και τοπικών στελεχών. Αν και στην αυτοδιοίκηση της Πιερίας “σόι πάει το βασίλειο” της ΝΔ… στα ζωτικά θέματα της στελέχωσης του Δήμου και της διάβρωσης των ακτών, στις απαντήσεις προστέθηκε και ένα “δεν είμαι εγώ ο αρμοδιότερος να απαντήσω”… Στη διάρκεια της συζήτησης, η τομεάρχης αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά το Λιτόχωρο και την γύρω περιοχή που ήταν ο τόπος των διακοπών της, στην παιδική της ηλικία. Σε ακόμη χαλαρότερο επίπεδο και στην αποχαιρετιστήρια φωτογράφιση, ο δήμαρχος αποκάλυψε στην ομήγυρη και τις σκηνοθετικές οδηγίες που έλαβε από την σύζυγό του, τις οποίες δεν μπορούμε να περιγράψουμε λόγω του υπάρχοντος αντιρατσιστικού νόμου, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και άλλων περιορισμών.

Δείτε τα δελτία Τύπου του Δήμου και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
για την περιοδεία Νοτοπούλου στην Πιερία

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Συνάντηση του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου
με την τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου
Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου επισκέφτηκε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου.
Κατά τη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο στο Δημαρχείο του Λιτοχώρου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και διάφορα θέματα που απασχολούν τον Δήμο.
Στη συζήτηση, που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, συμμετείχε η βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μπέττυ Σκούφα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας.

 

Δελτίο Τύπου της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας

Περιοδεία της Νοτοπούλου Κατερίνας στην Πιερία

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τις Κατερίνα Νοτοπούλου τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Μπέττυ Σκούφα βουλευτή της Πιερίας, και από τα στελέχη της Ν.Ε Πιερίας Χατζηϊωαννίδη Κωνσταντίνο συντονιστή της ΝΕ, Γκούνα Σωτήρη συντονιστή του τομέα Οικονομικής Πολιτικής και Τουρισμού της ΝΕ, Αρη Ρεμπατσιό αναπληρωτή συντονιστή της ΝΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στην Πιερία όπου είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, φορέων, επαγγελματιών, αλλά και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησε με εκπροσώπους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου». Ο Ηλίας Τσολακίδης εξέφρασε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Κλάρα Νίκο, τον πρόεδρο του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Γκλάρα Κωνσταντίνο, τον πρόεδρο του δασικού συνεταιρισμού  Ελατοχωρίου κ. Μέλιο Γεώργιο και την πρόεδρο των επαγγελματιών και μέλος του τοπικού συμβουλίου κ. Αναστασία Μποστανίτη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ανησυχίες και η αγανάκτηση όλων για την προσπάθεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Πιέρια με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, για τα δάση, για το οικοσύστημα, για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και κόντρα στην τοπική κοινωνία που εκφράζεται αρνητικά  για την σχετική επένδυση.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως «Σήμερα με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση χρειαζόμαστε οικολογικές λύσεις. Το στοίχημα είναι η δίκαιη και πράσινη μετάβαση και ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Άρα χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάντα όμως προστατεύοντας το περιβάλλον, το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο μας και τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε χωροταξικό για τις ΑΠΕ, πλαίσιο με ενιαίους κανόνες. Αντίθετα η κυβέρνηση αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, και επενδύει στο διχασμό, υπονομεύει το μέλλον του τουρισμού μας.»

Η κα Σκούφα από την πλευρά της δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της στις προσπάθειες της επιτροπής και των κατοίκων  ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο και τόνισε ότι άμεσα θα κατατεθεί σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Στον Πλαταμώνα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φορείς του τουρισμού, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, ο πρόεδρος κ. Βειδαμενίδης ο αντιπρόεδρος κ. Αγάκης Βασίλειος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων δωματίων Πέλλας–Ημαθίας–Πιερίας, ο αντιδήμαρχος τουρισμού, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Δίου–Ολύμπου, διασώστες βουνού , η διαχειρίστρια ορεινού καταφυγίου κ. Μαρία Ζολώτα. Παραδόθηκε υπόμνημα των ορειβατικών συλλόγων με τα αιτήματά τους.

Οι άνθρωποι του τουρισμού πλήττονται βάναυσα από την πανδημία και την κρίση της ακρίβειας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας στην Πιερία έμειναν εκτός μέτρων στήριξης με αποτέλεσμα το λουκέτο να φαντάζει μονόδρομος για 1 στις 4 από αυτές. Αποκλεισμένα τα 3στερα ξενοδοχεία, αποκλεισμένα τα καταλύματα, αποκλεισμένα τα ταξιδιωτικά γραφεία, το λιανεμπόριο, η εστίαση από τα δήθεν μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ, ενώ οι 3  κυβερνητικοί βουλευτές στον νομό αδιαφορούν και τους θυμούνται μόνον όταν έχουν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.

Επιτακτικά αιτήματα παραμένουν η πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οι υποδομές και το έγκαιρο άνοιγμα των πυλών εισόδου του οδικού τουρισμού και η ενίσχυση με προσωπικό των πυλών εισόδου.

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ και επισήμανε τα τραγικά λανθασμένα μέτρα της κυβέρνησης που τους οδηγούν κυριολεκτικά σε ασφυξία, απόγνωση με την  αγωνία να είναι διάχυτη. Η κυβέρνηση αδιαφορεί. Ο στόχος της κυβέρνησης ΝΔ είναι το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τουλάχιστον φέτος να έχουμε έγκαιρα τα πρωτόκολλα και ενισχυμένες τις πύλες εισόδου, επεσήμανε, για να σωθεί ο οδικός τουρισμός.

Η κ. Σκούφα ενημέρωσε τους φορείς για τις κοινοβουλευτικές της ενέργειες για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους και την απόφασή της, μαζί με την κ. Νοτοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εντείνουν τις πιέσεις και θεσμικά ώστε το άνοιγμα των συνόρων κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου να γίνει απρόσκοπτα με το αναγκαίο προσωπικό στους τελωνειακούς σταθμούς.

Στη συνέχεια, με αγανάκτηση και αγωνία αναφέρθηκαν οι διασώστες και η κ. Ζολώτα στα τραγικά προβλήματα και τις ελλείψεις των κρατικών αρμοδίων υπηρεσιών να υποστηρίξουν με τεχνικά και πτητικά μέσα και υποδομές τις εθελοντικές και έμπειρες διασωστικές προσπάθειες .

Η συνάντηση με τον δήμαρχο Δίου–Ολύμπου κ. Γερολιόλιο επικεντρώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, αξιοποιώντας τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Κοινή παραδοχή πως στην Πιερία μπορούμε να κάνουμε πράξη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αναπτύσσοντας οργανωμένα εναλλακτικές μορφές τουρισμού με επίκεντρο τον Όλυμπο. Συζητήθηκαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη παραολυμπια περιοχή, οι ανάγκες και η πίεση που δέχεται η αυτοδιοίκηση με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και το πως διαμορφώνεται το τουριστικό περιβάλλον στη μετά covid εποχή.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία έγινε φανερό πως οι πολίτες της Πιερίας ασφυκτιούν και ζητούν μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ, με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.