Προπάντων και προπαντός, ΝΟΜΙΜΑ

κι όλα τα περίπλοκα γίνονται... απλά

π α ν τ α

 

 

 

 

 

Η πρόθεση του Βαγγέλη Γερολιόλιου και της ΣΥΝθεσής του για την θεσμοθέτηση Γαστρονομικού Φεστιβάλ Ολύμπου χρονικά πάει πίσω στο 2018-19. Αποτυπώθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης, μαζί με άλλες προθέσεις-προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας και του τουρισμού του.

Η πρόθεση δεν πήρε “σάρκα και οστά” ούτε το 2020, ούτε το 2021, αλλά μόνο το 2022, όταν στις 23.8.2022 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Δημήτρη Πατσιαρίκα, ενέκρινε δαπάνη 10.000 ευρώ για την υλοποίηση της πρότασης που περιελάμβανε η μελέτη της εταιρείας συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης WiseRam, για “γαστρονομικό γεγονός στο Δήμου Δίου-Ολύμπου”. Στην απόφαση καταγραφόταν και η θερμότατη υποδοχή της πρότασης από τους επαγγελματίες της εστίασης του τόπου μας, οι οποίοι έσπευσαν και να ενισχύσουν την διοργάνωση μαζικά, καθολικά και ομοθυμαδόν, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022…

 

Στις 6.9.2022, η απόφαση της Οικονομικής όδευε προς υλοποίηση, με απ΄ ευθείας ανάθεση του δημάρχου μας Βαγγέλη Γερολιόλιου στην OPEN WAYS IKE, ύψους 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ, για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022, δηλαδή έντεκα μέρες αργότερα. Στις 30.8.2022 ο Δήμος είχε ζητήσει προσφορά για την διοργάνωση του Φεστιβάλ, η OPEN WAYS την κατέθεσε στις 5.9.2022 και την επομένη ο Βαγγέλης Γερολιόλιος ανέθεσε την διοργάνωση του πρώτου Γαστρονομικού Φεστιβάλ μας στην εταιρεία. Δηλαδή, σε μια εταιρεία της Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφεται στην σχετική απόφαση, την διαθέσιμη σε όσους αναζητούν επίσημα έγγραφα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τι σχέση έχει όμως η OPEN WAYS με την Πιερία, πέρα απ’ το γεγονός ότι διοργανώνει εκδηλώσεις για λογαριασμό δύο Δήμων της;;;

 

 

 

ΨΤ53Ω9Δ-ΒΨΛ

 

 

Η OPEN WAYS IKE είναι εταιρεία γνωστή στην Πιερία και ειδικά στους αιρετούς της άρχοντες κι έχει αναλάβει αρκετές διοργανώσεις των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου. Το logo της φιγουράρει στις περισσότερες εκδηλώσεις που ανέλαβε να διοργανώσει στον Δήμο Κατερίνης. Στην περίπτωση του δικού μας Δήμου, η διοργάνωση του πρόσφατου φεστιβάλ εμφανίζεται να είναι του Δήμου και του visitOlympus(;;;) και η OPEN WAYS δεν εμφανίστηκε πουθενά στο επικοινωνιακό υλικό του Φεστιβάλ.

 

 

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας και στο τμήμα που αφορά τα στελέχη της (“Η εταιρεία, ποιοι είμαστε, η ομάδα”) δεν εμφανίζεται καμία πληροφορία σχετική με τους ανθρώπους της OPEN WAYS. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα στο online αρχείο του ΓΕΜΗ για να εμφανιστούν οι ιδιοκτήτες της.

 

 

 

Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ προκύπτει ότι δημιουργοί και ιδιοκτήτες της ΙΚΕ αυτής είναι -ή καλύτερα ήταν- τρεις Πιεριείς: Η Ακριβή Λάμπρου, ο Δημήτριος Φιλιππίδης και η Ευφροσύνη Χατζηχηδίρογλου, η οποία είναι και η διαχειρίστρια της εταιρείας. Η OPEN WAYS δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και είναι το διάδοχο σχήμα προηγούμενης εταιρείας που είχε δημιουργηθεί στην Πιερία, αλλά μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και άλλαξε όνομα στο σημερινό OPEN WAYS IKE. Πάντα ήταν εταιρεία εγγεγραμμένη σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις εταίροι κατείχανν ίσα μερίδια 700 μετοχών έκαστος, αξίας 10 ευρώ έκαστη, ήτοι μετοχικό κεφάλαιο 21.000 ευρώ.

 

Η Ακριβή Λάμπρου είναι κόρη της Ευαγγελίας Ξυπτερά-Λάμπρου, γνωστής στην Πιερία και την Ελλάδα επιχειρηματία του τουρισμού και άμισθης συμβούλου για θέματα τουρισμού του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου. Ο Δημήτριος Φιλιππίδης είναι σύζυγος της Χριστίνας Σιδηροπούλου, υποψήφιας με τον σημερινό αντιδήμαρχο Κατερίνης Γιώργο Νταντάμη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και στέλεχος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης.

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης ήταν ο τρίτος μέτοχος-δημιουργός της OPEN WAYS IKE. Αποχώρησε από το εταιρικό χρήμα πρόσφατα και η μεταβολή αυτή δημοσιεύτηκε στο online αρχείο του ΓΕΜΗ στις 15.9.2022, ενώ η σχετική ανάρτηση καταγράφεται να αφορά απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΙΚΕ που πάρθηκε στις 26.7.2022, αλλά -σε αντίθεση με όλες τις άλλες- …άργησε να δημοσιευτεί. Τις μετοχές του εξαγόρασαν οι δύο πρώην συνεταίροι του, οπότε και κατέχουν το 51% η μία -Λάμπρου- και το 49% η άλλη. Την ίδια μέρα, 15.9.2022, δόθηκε από τον Δήμο Κατερίνης στην εταιρεία μία απ’ ευθείας ανάθεση για μία ακόμη διοργάνωση. Λίγες μέρες πριν, η Ε τ Ο ολοκλήρωνε την έρευνά της, στέλνοντας γραπτά ερωτήματα στους Δήμους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου για τις διοργανώσεις και τις απ’ ευθείας αναθέσεις και την άποψή τους για τις σχέσεις των στελεχών της με μη αιρετά στελέχη των διοικήσεων τους. Για την αποχώρηση Φιλιππίδη από την εταιρεία η Ε τ Ο ενημερώθηκε την ίδια μέρα, στις 15.9.2022.

 

 

6Ξ54ΩΕΤ-Ζ2Ρ

 

 

 

Οι σχέσεις αυτές των επιχειρηματιών της OPEN WAYS με μη αιρετά στελέχη των Δήμων των οποίων αναλαμβάνουν έργα/υπηρεσίες δεν δημιουργούν κανένα απολύτως νομικό θέμα και κανενός είδους εμπλοκή τέτοιου είδους. Όλα είναι νόμιμα και “με τη βούλα”. Όμως, η εταιρεία επισημαίνει η ίδια στην ιστοσελίδα της πολλά για την ευθύνη της έναντι της κοινωνίας, τις ανθρώπινες αξίες, την ανάπτυξη της κοινωνίας ΚΑΙ της επιχειρηματικότητας. Ερωτήματα -ρητορικά- αυτού του είδους θέτει και η Ε τ Ο στις διοικήσεις των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου:

  • έχετε κάτι να απολογηθείτε για τις επιλογές σας αυτές;
  • ποιες πρακτικές ελεύθερης αγοράς και προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού εφαρμόζονται με όλες αυτές τις επιλογές μόνιμου εντοπισμού “φίλιων” συνεργατών και -απ’ ευθείας- αναθέσεων σ’ αυτούς;
  • αυτό εννοούσε ο Βαγγέλης Γερολιόλιος όταν προεκλογικά δήλωσε ότι “έχουμε και δικά μας παιδιά για την στελέχωση του Δήμου και δεν χρειάζεται να αναζητούμε αλλού”;
  • θεωρείτε ότι όλες αυτές οι δράσεις, οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις και οι αναθέσεις τους σε “δικά μας παιδιά” εκπληρώνουν τους διακηρυγμένους σκοπούς και στόχους τους ή ο τουρισμός μας συνεχίζει να χρειάζεται προβολή και δημοσιότητα γιατί καμία επιτυχία δεν έχουν, αφού πιθανότατα ΔΕΝ εξασφαλίζουμε/εξασφαλίζετε τους καλύτερους της αγοράς ως συμβούλους και συνεργάτες σας, με τις ανάλογες διαδικασίες;

Υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτηματικά για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως και πολλοί ακόμα που ευεργετούνται από την δοίκηση του Δήμου μας με τον ίδιο τρόπο, ως ‘δικά μας παιδιά”… Και θα τεθούν -τα ερωτήματα- παρά την εμμονή του Βαγγέλη Γερολιόλιου να μην απαντά στα ερωτήματα της Ε τ Ο, τα δύο -τουλάχιστον- τελευταία χρόνια.