Ποιοι, πως και που ψηφίζουν

την Κυριακή, 9.6.2024

χρήσιμες πληροφορίες, οδηγίες και κάτι που δεν λένε όσο θα έπρεπε

 

 

 

 

Οι Ευρωπαϊκές εκλογές 2024 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Εφόσον ολοκληρώσατε την εγγραφή σας για την νέα διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας εντός της σχετικής προθεσμίας, μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας από απόσταση. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.  Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές.

Δείτε, κλικάροντας εδώ, σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε.

Πρέπει να έχετε μαζί σας και να δέιξετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

  1. Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  2. Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έως τις 29 Απριλίου 2024.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Τι δεν έγινε τόσο γνωστό για αυτές τις εκλογές; Ότι θα γίνουν με απλή αναλογική, αφού έτσι έχει αποφασίσει η ΕΕ για την ανάδειξη εθνικών αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

 

 

 

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων στις επικείμενες Ευρωεκλογές
για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

  • Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00
  • Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων

  • Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00
  • Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ή  έκτακτων ραντεβού θα πραγματοποιείται κανονικά.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά καθώς και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

 

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά τις Ευρωεκλογές

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από 7 έως και 10 Ιουνίου

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια, κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή 7 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα κλιμακωθούν–κορυφωθούν τις ώρες-ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια και ειδικότερα:

  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.