Δείτε την ζωντανά

την συζήτηση που μας αφορά

στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής των Ελλήνων, της πρότασης του Σπύρου Κουλκουδίνα, “για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου”

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλοποιώντας την πρόσφατη προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού, στην  Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής παρουσιάζεται σήμερα -και συζητιέται- θέμα με τίτλο “Ανάδειξη και Ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου” και η η πρόταση του βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Σπύρου Κουλκουδίνα, “για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου”.

Στην συνεδρίαση θα μετάσχει η ηγεσία της Πιερίας, δηλαδή: η βουλευτής και υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη, ο συνάδελφός της της Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και υπηρεσιακοί παράγοντες του νομού. Δεν θα παραβρεθεί ο τέταρτος βουλευτής του νομού, ο βουλευτής της “ΝΙΚΗΣ”, Κομνηνός Δελβερούδης, γιατί θα συμμετέχει σε δύο άλλες συνεδριάσεις Επιτροπών της Βουλής, των οποίων είναι μέλος. Ο δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, κλήθηκε στη συνεδρίαση και θα λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συνεδρίαση και η συζήτηση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντικές, προφανώς γιατί αφορά την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου και είναι -στην ουσία- η πρώτη επίισημη παρουσίαση των προθέσεων της κυβέρνησης για τον Όλυμπο, την ανάπτυξή του, οπότε -αυτόματα- και την προστασία του.

Η Ε τ Ο θα -ανα-μεταδώσει την συνεδρίαση από το κανάλι της Βουλής, στις 4μμ.

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

ΘΕΜΑ:
«Στη Βουλή συζητείται αύριο η πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα
για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου»

Με την παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών και κρατικών παραγόντων, αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, συνεδριάζει η Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του Βουλευτή κ. Σπύρου Κουλκουδίνα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

Με πρωτοβουλία του κ. Κουλκουδίνα έχουν προσκληθεί στη συνεδρίαση και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορέων της Πιερίας για να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις.

Η πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και περιλαμβάνει:

-Αποκατάσταση και ανάδειξη μονοπατιών, διαμόρφωση δικτύων χιονοδρομικού, ορειβατικού, ποδηλατικού, περιπατητικού και αθλητικού τουρισμού.

-Νέο πλαίσιο για τα θέματα έρευνας, διάσωσης, πυροπροστασίας.

-Κίνητρα για clusters επιχειρηματικών συνεργασιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, ορεινού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, προκειμένου να δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις η δυνατότητα να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

-Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ορεινού τουρισμού για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που επιτρέπονται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δημιουργηθεί για την περιοχή.

-Νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση τουριστικών μονάδων στην περιοχή που μπορεί να αφορούν καταλύματα, κατασκηνώσεις, glamping, υποδομές θρησκευτικού τουρισμού.

-Αναβάθμιση καταφυγίων και δημιουργία Σχολών Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας για την εκπαίδευση νέων αγροτών στην περιοχή του Ολύμπου.

 

 

26/06/2024  16:00 – 19:00

Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών
Απευθείας μετάδοση Κατάλληλο για όλους

Κατηγορία: Κοινοβουλευτικό Έργο

Ανάδειξη και Ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου.
Τα Μέλη της Υποεπιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ.:
– Βασίλειος–Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
– Άννα Μάνη–Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης,
-Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,
– Γεώργιος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
– Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης,
– Κώστας Τριάντης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
– Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
– Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης,
– Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, κ. Γεώργιος,
– Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Επικεφαλής προγραμμάτων αειφόρου ανάπτυξης, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
– Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
– Ευάγγελος Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου,
– Ιωάννης Ντούμος, Δήμαρχος Δήμου Κατερίνης, 
– Χρήστος Κομπατσιάρης, Δήμαρχος Δήμου Πύδνας Κολινδρού,
– Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητήριου Πιερίας,
– Τριαντάφυλλος Μπίτος, Διευθυντής Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου και
– Γεώργιος Καραλής, Πρόεδρος Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Η σύνθεση της Υποεπιτροπής