Τι είπαν στην Ορεινών Περιοχών

και τι δημοσίευσαν μετά

για την συζήτηση με θέμα: ανάδειξη και ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου

 

 

Η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Βουλής για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ στις 26.6.2024, θα επαναληφθεί μετά τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα. Η συζήτηση προκλήθηκε από πρόταση του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Σπύρου Κουλκουδίνα και «αντανακλά» το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού αυτοπροσώπως και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από την μέρα που επισκέφθηκε τον Δήμο μας ως νεοεκλεγείς -τότε- πρόεδρος της ΝΔ, ως και την πρόσφατη προεκλογική του επίσκεψη στον νομό και το Λιτόχωρο. Ταυτόχρονα προκλήθηκε και από τις πιέσεις τοπικών παραγόντων της διοίκησης και μη που επείγονται να παρουσιάσουν κάτι πιο χειροπιαστό από τις αέναες συζητήσεις και τις δωρεάν υποσχέσεις για ανάπτυξη του παγκόσμιου συμβόλου/μυθικού βουνού/world class brand name/κτλ./κτλ./κτλ…

Μπορείτε να δείτε το σύνολο της -δίωρης, σχεδόν- συζήτησης στην Υποεπιτροπή σε προηγούμενο δημοσίευμα της Ε τ Ο ή τα στιγμιότυπα στα οποία οι εκπρόσωποι της Πιερίας περιγράφουν αυτά που θέλουν ή αυτά που έχουν ήδη σχεδιαστεί για την ανάπτυξη του Ολύμπου. Οπότε να μπορείτε να παρακολουθήσετε την επανάληψη της συζήτησης, σε λίγες μέρες. Η Ε τ Ο προσπάθησε να εστιάσει σ’ αυτά που εκτέθηκαν στην συγκεκριμένη συζήτηση και αφορούν αποκλειστικά το μέλλον κι όσα θα συμβούν σ’ αυτό  και όχι όσα έχουν ήδη συμβεί ή εξελίσσονται ήδη. Για κάποιες τοποθετήσεις αυτό ήταν αδύνατον, γιατί οι ομιλητές επέλεξαν να κάνουν απολογισμό και προτάσεις χωρίς διαχωρισμό. Δείτε και τι δημοσίευσαν οι ομιλητές, μετά την συνεδρίαση.

Highlights:

  • ο Σπύρος Κουλκουδίνας περιγράφει τις τρεις μελέτες που έχουν σταλεί ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο (μία μελέτη του Δήμου μας, ή γνωστή-άγνωστη μελέτη του Επιμελητηρίου και ένα μνημόνιο της Αντιπεριφέρειας) και
  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επιμένει στην πρόταση για τελεφερίκ, ενώ ο Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει από τότε που πέρασε απ’ τον «Λιάγκα».

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

Άννα Μάνη:
«Επενδύουμε στο μέλλον του Ολύμπου
ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτιστικής κληρονομιάς»

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης στην τοποθέτησή της στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες και τα έργα της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου.

Συγκεκριμένα, τις χρηματοδοτήσεις της Κυβέρνησης μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός ταμείου στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  1. Πρόγραμμα Antinero για την προστασία του φυσικού πλούτου του Ολύμπου, με χρηματοδότηση άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2022-2024.2. Τα επιδοτούμενα έργα αναβάθμισης, ανάδειξης και αντιπλημμυρικής προστασίας του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου του Δίου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  1. Τα προγράμματα αναβάθμισης ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων, με προϋπολογισμό άνω των 54 εκατομμυρίων ευρώ.4. Την υπό έγκριση μελέτη για τη βελτίωση της βατότητας, συντήρηση και σήμανση επτά ορειβατικών διαδρομών και του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η Υφυπουργός Ανάπτυξης εξήρε, επίσης το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας στην επιτυχή εφαρμογή των δράσεων προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου, καθώς και την καθοριστική υπαγωγή των Διευθύνσεων Δασών όλης της χώρας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2021.

    Η κα Μάνη επισήμανε τη σημασία της ισόρροπης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών για την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

    «Η Ελλάδα, με το μοναδικό της ανάγλυφο, προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη σε περιοχές με ανεκτίμητους πόρους που πρέπει να αξιοποιηθούν με σεβασμό και σύνεση. Η ανάπτυξη αυτών των περιοχών συμβάλλει στη διατήρηση της πληθυσμιακής ισορροπίας, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων», σημείωσε.

    Συνεχίζοντας, τόνισε: «Η Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εργάζεται μεθοδικά ώστε οι ορεινοί όγκοι της πατρίδας μας να αξιοποιηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον και να διασυνδεθούν με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Για να πετύχουμε αυτό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο μας: τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους».

    Κλείνοντας, η Υφυπουργός κάλεσε όλους να επισκεφτούν τη γη των Ολύμπιων Θεών και των Πιερίδων Μουσών, καθώς και τα ξακουστά Πιέρια Όρη, που προσφέρουν εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές και ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

Σπύρος Κουλκουδίνας:
«Η πρόταση για την ανάπτυξη του Ολύμπου μπαίνει σε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα»

Πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση του Βουλευτή Πιερίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των περιοχών του Ολύμπου.

Ο κ. Κουλκουδίνας στην ομιλία του, ευχαρίστησε  τον Πρωθυπουργό, που ήταν ο πρώτος με τον οποίο συζήτησε και στον οποίο παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρόταση, για το αμέριστο και έντονο ενδιαφέρον του.

Όπως είπε ο κ. Κουλκουδίνας, η πρότασή του αποτελεί βάση συζήτησης ενός φιλόδοξου σχεδίου που μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα πιλοτικό αναπτυξιακό σχέδιο για όλους τους ορεινούς προορισμούς της χώρας

Αναφέρθηκε στην πρόταση του για την ανάπτυξη του Ολύμπου, που απαρτίζεται από 12 σημεία:

1ον)  Ένα νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση τουριστικών μονάδων στην περιοχή που μπορεί να αφορούν καταλύματα, κατασκηνώσεις, glambing, υποδομές θρησκευτικού τουρισμού.

2ον) Η αναβάθμιση των 8 καταφυγίων που υπάρχουν στον εθνικό δρυμό για να ενισχυθεί η δυναμικότητα τους.

3ον) Η διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ορεινού τουρισμού για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, που επιτρέπονται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δημιουργηθεί για την περιοχή.

4ον) Η αναπαλαίωση παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων στον ορεινό όγκο του Ολύμπου.

5ον) Η υλοποίηση έργων αποκατάστασης και ανάδειξης μονοπατιών.

6ον) Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η βελτίωση της προσβασιμότητας στις προστατευόμενες περιοχές του Ολύμπου.

7ον) Η δημιουργία κέντρου τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους επισκέπτες στην περιοχή αλλά και ηλεκτρονικού κόμβου.

8ον) Νέο σύστημα διάσωσης αλλά και κανόνων για την προσβασιμότητα στους ορεινούς όγκους,σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

9ον) Καθιέρωση ειδικού σήματος πιστοποίησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού.

10ον) Κίνητρα για τη δημιουργία  επιχειρηματικών συνεργασιών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, ορεινού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού.

11ον) Διαμόρφωση δικτύων χιονοδρομικού, ορειβατικού, ποδηλατικού, περιπατητικού και αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.

12ον) Δημιουργία Σχολών Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας για την εκπαίδευση νέων αγροτών στην περιοχή.

Ο κ.Κουλκουδίνας θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε όλα τα αρμόδια υπουργεία εξειδικεύοντας με λεπτομέρειες κάθε πρόταση και αναλαμβάνοντας νέες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρών, άκουσαν τις προτάσεις του κ.Κουλκουδίνα και των φορέων της Πιερίας και τοποθετήθηκαν οι:

-Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

-Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης,

-Γεώργιος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού,

– Κώστας Τριάντης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

 -Τώνια Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Επικεφαλής προγραμμάτων αειφόρου ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι φορέων της Πιερίας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση καταθέτοντας σημαντικές προτάσεις και επισημάνσεις ήταν οι:

-Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

-, Ευάγγελος Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δίου Ολύμπου

– Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας,

– Τριαντάφυλλος Μπίτος, Διευθυντής Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου

-Γεώργιος Καραλής, Πρόεδρος Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

-π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

 

Κατερίνη, 01-07-2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών
της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή ΝΔ Πιερίας, κου Σπύρου Κουλκουδίνα, με εισήγησή της στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή, προεδρεύοντος του κου Εμμανουήλ Ν. Κόνσολα. Η συνεδρίαση της υποεπιτροπής είχε ως θέμα ημερησίας διάταξης την ανάδειξη και ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου, ενώ τα μέλη της υποεπιτροπής ενημερώθηκαν από τους παρευρισκόμενους με ολοκληρωμένες προτάσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη του εμβληματικού μας Ολύμπου

H Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, στην εισήγησή της ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ανάπτυξη του Ολύμπου, καθώς ο ορεινός του όγκος διαθέτει αυτή την διαχρονική δυναμική για να υποστηρίξει μια πολυεπίπεδη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και του πλούτου των πόρων που διαθέτει. Μεταξύ των προτάσεων της Περιφερειακής Ενότης Πιερίας που κατατέθηκαν στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών ήταν:

  • Η δημιουργία Θεματικού Πάρκου με άξονα τον ΟΛΥΜΠΟ και ενδεικτικές υποενότητες την χλωρίδα, πανίδα, μυθολογία, αρχαιολογία, ιστορία.
  • Η δημιουργία Δασικού/-ών Χωριού/-ών (υπάρχουν 15 σημεία που μπορούν να γίνουν όπως στην περιοχή της Αγίας Κόρης Βροντούς, περιοχή Ντελή, Άγιο Βασίλειο, Άγιο Κωνσταντίνο).
  • Η εκπόνηση μελέτης για τη δυνατότητα δημιουργίας υποδομών χειμερινού τουρισμού που θα συνοδεύεται από εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις και την όχληση.
  • Η δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων ορειβασίας και αναρρίχησης.
  • Η θεσμοθέτηση και υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων εθνικής / διεθνούς εμβέλειας (Olympus Marathon, Olympus Adrenaline and Nature Festival)
  • Η ήπια τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μέσω του αγροτοτουρισμού και του οικοτουρισμού.
  • Η δυνατότητα ανάδειξης των παλαιών παραδοσιακών οικισμών του Ολύμπου, δηλαδή του Παλιού Παντελεήμονα, της Παλιάς Σκοτίνας και της Παλιάς Λεπτοκαρυάς, Παλαιών Πόρων κ.ά.
  • Η δημιουργία ενός ισχυρού σήματος κατατεθέν του Ολύμπου (brand name) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πρόταση αποτελεί να γίνεται αναφορά του σε όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια του ΕΟΤ που αναφέρονται στην Ελλάδα.
  • Η αποκατάσταση, προστασία, και ανάδειξη των αξιόλογων στοιχείων του χώρου αποτελούν στοιχεία που θα στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Εκκλησιαστικά μνημεία, βρύσες, γεφύρια, νερόμυλοι, διατηρητέα κτίσματα, αποτελούν ένα σύνολο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην περιοχή το οποίο μπορεί να στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη.
  • Ο προσδιορισμός της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου ως κύρια προσανατολισμένος στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη με την άμεση σύνδεση του με τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, αναφέρθηκε και στο βασικό στόχο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον οποίο αποτελεί αποτελεί η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής, με δέσμη παρεμβάσεων στον ορεινό όγκο αναφοράς, αλλά και στη γεωγραφική ζώνη επιρροής του. Η προσέγγιση  αυτή απαιτεί ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων στην παρούσα  προγραμματική περίοδο. Ένα από τα εργαλεία τα οποία στοχεύουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική /(Εδαφική) Επένδυση (ΟΧΕ) ορεινών περιοχών ΠΚΜ, που προβλέπεται στο ΠΕΠ Κ.Μ. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων προσδοκούμε την υλοποίηση σειράς δράσεων:

  • Βελτίωση μικρών υποδομών, στον ορεινό όγκο και στην περιοχή επιρροής
  • Εργα οδικής σύνδεσης των παραδοσιακών οικισμών Π. ΠΑΝΤΕΛΕΉΜΟΝΑ Π.ΣΚΟΤΊΝΑΣ, Π.ΠΟΡΩΝ
  • Υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης επισκεπτών στους ορεινούς όγκους
  • Βελτίωση ορεινών διαδρομών και πιστοποίηση μονοπατιών με διεθνή πρότυπα (Grande Route/GR). Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στην με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/10396/253/30-01-2023 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος  και Κλιματικής Αλλαγής,  της Γενικής Γραμματείας  Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κωδικός Πρόσκλησης: TA-01), τα έργα:

– ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ   ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ (Δ.Ε. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ)».   (Αφορά το Ε4 «ΜΥΛΟΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ – ΠΡΙΟΝΙΑ – ΟΡ. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ») (προυπ.790.000 συμπ.ΦΠΑ, ΦΟΡΈΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤ. ΟΛΥΜΠΟΥ)

– «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ:ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ & ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ  ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟ &  ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟ» (αφορά βελτίωση 7 εμβληματικών μονοπατιών) (προυπ. 550.000 συμπ.ΦΠΑ, ΦΟΡΈΑΣ  Π.Κ.Μ. – ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ)

  • Ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας και τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων
  • Προβολή δικτύου παραθεριστικών οικισμών περιφερειακά του ορεινού όγκου
  • Δράσεις προβολής ανάδειξης και πιστοποίησης των τοπικών προιόντων της ορεινής ζώνης

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ως αυτοδιοικητικός θεσμός ενεργοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει για την προβολή του Ολύμπου με την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών
της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Παρουσίαση & παράδοση
της ολοκληρωμένης Μελέτης του Επιμελητηρίου για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Ολύμπου

Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, συμμετείχε, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή των Ελλήνων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Υποεπιτροπής, βουλευτή Εμμανουήλ Ν. Κόνσολα.

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα, η Υποεπιτροπή είχε ως θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ανάδειξη και Ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου».

Ολόκληρη η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου:

«Έπρεπε να περάσουν 83 χρόνια, για να εκσυγχρονισθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το Νομοθετικό πλαίσιο για το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου. Το Σεπτέμβριο του 2021 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, το οποίο αντικατέστησε το Βασιλικό Διάταγμα του 1938. Συγχρόνως το Επιμελητήριο Πιερίας άρχισε την εκπόνηση της Γενικής Μελέτης (master plan), για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η Μελέτη βασίστηκε, κυρίως, σε δύο πυλώνες.

Πρώτον στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2016, σχετικά με την πολιτική συνοχής στις Ορεινές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Έκθεση, τα κράτη μέλη και οι περιφερειακές αρχές καλούνται να συντονίσουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια και τους πόρους των Ταμείων, προκειμένου να εξασφαλίσουν υπέρ των ορεινών περιοχών, την παροχή ενισχύσεων για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων, που θα στοχεύουν:

  • Στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.
  • Στην κάλυψη κοινωνικών και οικονομικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού.
  • Στην περιβαλλοντική προστασία.
  • Στην προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα.
  • Σε επενδύσεις, που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την διαφοροποίηση.
  • Στη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Στην προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Στην παραγωγή και προώθηση τροφίμων και άλλων προϊόντων υψηλής ποιότητας.
  • Στη χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Δεύτερον στο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας του 2022. Στο Σχέδιο προκρίνονται οι εξής παρεμβάσεις:

  • Προσβασιμότητα (Οδικό Δίκτυο και Αγροτική Οδοποιία).
  • Έργα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Ενεργειακή αυτονομία.
  • Ψηφιακές Διασυνδέσεις.
  • Δομές Υγείας.
  • Προσέλκυση Ανθρώπινου Δυναμικού.
  • Επιχειρηματικά Κίνητρα.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου, το οποίο θα συγκεντρώνει πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να εξασφαλισθούν οι πόροι για την υλοποίηση του Σχεδίου.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις της μελέτης του Επιμελητηρίου Πιερίας.

  1. Αναβάθμιση καταφυγίων.
  2. Παρεμβάσεις σε μονοπάτια.
  3. Προσβασιμότητα – Οδικό δίκτυο.
  4. Σταθμοί ελέγχου εισόδου – Ασφάλιση ζωής και ατυχημάτων. Και γιατί όχι και εισιτήριο.
  5. Επιστημονική έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.
  6. Σχολή Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας.
  7. Μεταποίηση προϊόντων ορεινής παραγωγής.
  8. Τουριστικά καταλύματα στην παρολύμπια περιοχή.
  9. Θεματικά Πάρκα – Μουσεία.
  10. Ποδηλατόδρομοι – πεζοπορία – αναψυκτήρια.
  11. Εγκαταστάσεις Αθλημάτων βουνού.
  12. Προστασία άγριας ζωής. Δημιουργία καταφυγίου λαβωμένων ζώων.
  13. Τελεφερίκ, εντός των επιτρεπόμενων ορίων, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος.

Οι Ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές κατευθύνσεις και προτεραιότητες συμπίπτουν με αυτές της Μελέτης του Επιμελητηρίου Πιερίας, αλλά και με την πρόταση των 12 σημείων του Βουλευτή Πιερίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα, όπως τα κατέγραψε στην, από 13 Μαρτίου 2024, επιστολή του προς το Επιμελητήριό μας.

Και με αυτή την αφορμή τον συγχαίρω ειλικρινά για την αναπτυξιακή του πρωτοβουλία, με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Ολύμπου.

Η Πιερία διαθέτει στην παράκτια, κυρίως, ζώνη της, τις ξενοδοχειακές υποδομές για να ανταποκριθεί σε υψηλά μεγέθη επισκεψιμότητας.

Ενδεικτικά για το 2023 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 3.600.000 διανυκτερεύσεις και 600.000 επισκέπτες, ενώ για το 2024, οι διανυκτερεύσεις αναμένεται να υπερβούν τα 4.000.000.

Εάν όμως, υλοποιηθούν τα κατάλληλα έργα και οι ανάλογες επενδύσεις, για την αναβάθμιση του ορεινού όγκου του Ολύμπου, ενός παγκοσμίου φήμης τοπόσημου, τότε είμαστε βέβαιοι ότι τα οφέλη θα διαχυθούν, όχι μόνο στην παρολύμπια περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Διότι:

Πρώτον: Ενισχύεται σημαντικότατα η χερσαία αρχαιολογική και πολιτιστική διαδρομή: Όλυμπος – Αρχαίο Δίον – Αρχαία Πύδνα – Βεργίνα – Αρχαία Πέλλα – Θεσσαλονίκη.

Δεύτερον: Γίνεται ελκυστικότερη η επένδυση για την δημιουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Πιερίας – Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής – Σποράδων. Το Επιμελητήριο Πιερίας έχει εκπονήσει το 2008 σχετική μελέτη για τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας σύνδεσης, η οποία, βεβαίως χρήζει επικαιροποίησης.

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου είναι σε θέση να αποτελέσει τον καταλύτη για μια νέου τύπου ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά ειδικά στην Πιερία, το Επιμελητήριο αντιμετωπίζοντας ολιστικά την ανάπτυξή της, ενέταξε την εκπόνηση της Μελέτης για τον Όλυμπο στην προσπάθειά του για τη δημιουργία ενός πραγματικά ελκυστικού brand name.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, παράλληλα με την Μελέτη, διεκδικήσαμε και κατοχυρώσαμε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, υπέρ της Πιερίας και ειδικότερα για τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, το Ευρωπαϊκό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα, με λογότυπο το «Olympus Pierian Champer», το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε κάθε προϊόν και υπηρεσία που παράγεται εντός των ορίων της Πιερίας.

Σημαντικότατο κέρδος, που προέκυψε από την προσπάθειά μας, είναι η κατοχύρωση του ονόματος «ΟΛΥΜΠΟΣ» υπέρ της Πιερίας, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, την ίδια στιγμή που παγκόσμιες οντότητες, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν αποκλειστικά για τον εαυτό τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω, ότι προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το όραμα των Πιεριέων για τον Όλυμπο, το Επιμελητήριό μας παραδίδει τη σκυτάλη στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια, στους τοπικούς βουλευτές και στα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτού του του υπέροχου στόχου: την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!»

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του, ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, παρέδωσε την ολοκληρωμένη Μελέτη του Επιμελητηρίου Πιερίας στο προεδρείο της Υποεπιτροπής.

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Συμμετοχή του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου
στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Βουλής
για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου

Με θέμα την «Ανάδειξη και ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου» συνεδρίασε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 η Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, στην αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Υποεπιτροπής, βουλευτή Εμμανουήλ Κόνσολα.

Στη συνεδρίαση, μετά από πρόταση του βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος.

Μεταξύ των θεμάτων που δόθηκαν έμφαση κατά την εισήγηση του Δημάρχου, ήταν η αειφόρος ανάπτυξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθότερης διαχείρισης του μεγάλου όγκου των επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό, με την δημιουργία και ενίσχυση εναλλακτικών αξόνων πρόσβασης στο εμβληματικό βουνό. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας διαπεριφερειακής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ολύμπου (Ο.Χ.Ε.) και τη συμπερίληψή της στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα ο Δήμαρχος κ. Γερολιόλιος επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν δράσεις που αφορούν στην ασφάλεια των επισκεπτών, στον εκσυγχρονισμό μιας σειράς υφιστάμενων καταλυμάτων, στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για την «πράσινη» μετακίνηση των επισκεπτών, στην πιστοποίηση μονοπατιών και φύλαξή τους με πρόσληψη φυλάκων και χρήση drones και στην περαιτέρω προώθηση και προβολή του Ολύμπου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων.