Τα “κουνούπια” έκαναν την διαφορά

κι έσβησαν μια επικίνδυνη πυρκαγιά

στους πρόποδες του Ολύμπου – η πρώτη για φέτος στην περιοχή του Δήμου μας

 

 

 

 

 

Η ταχεία εμπλοκή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και οι δυνατότητες των μικρών και θαυματουργών Fire Boss (αυτά που πιθανώς -λανθασμένα;- αποκαλούμε Tractors) απέτρεψαν σήμερα τα χειρότερα, στην πρώτη -για φέτος- πυρκαγιά στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η φωτιά ξέσπασε στη μία περίπου το μεσημέρι, σε χορτολιβαδική έκταση, δυτικά του οικισμού «Πελασγός», μεταξύ του ρέματος της Χασκάρας και της Μαύρης Πέτρας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα εξαπλώθηκε προς την κατεύθυνση του Λιτοχώρου που είχε ήδη πνιγεί από τον καπνό, αφού ο άνεμος ήταν αυτής της κατεύθυνσης (νοτιοανατολικός). Ο συναγερμός κινητοποίησε ικανές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Δήμου, του στρατού, του δασαρχείου, της αστυνομίας, ιδιωτών και εθελοντών. Και ουκ ολίγα χωματουργικά και άλλων ειδών μηχανήματα. Αυτό που έκανε όμως την διαφορά και περιόρισε την πυρκαγιά, παρά τον εξαιρετικά ούριο άνεμο, ήταν η άφιξη εναέριων μέσων σε σύντομο χρόνο και ειδικά των ταχύτατων, ευέλικτων και αποτελεσματικών Fire Boss που έκαναν ως και τρεις ρίψεις ως να κάνουν μία, τα δύο CanadAir και το ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Τα τρία αυτά εξαιρετικής αποτελεσματικότητας αεροπλανάκια παρέμειναν όταν τα υπόλοιπα αποχώρησαν και εξαφάνισαν και την πιθανότητα αναζωπυρώσεων. Επί τόπου βρέθηκε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Λιτοχώρου, η αντιπεριφερειάρχης, το επιτελείο της 24ης ΤΘΤ, ο διευθυντής Δασών και ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Φώντας Μπαραλιάκος.

Είναι άγνωστο τι έκταση έκαψε η πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο μετά τρεις περίπου ώρες, από τι ή ποιον προκλήθηκε και αν -εκτός από καλλιέργειες- έκαψε και εγκαταστάσεις ή κατοικίες.