Πύρινος τρόμος στην εθνική

στην Πλάκα Λιτοχώρου

για τρεις ώρες, μια ακόμη φωτιά απείλησε τον Όλυμπο και ζωτικές υποδομές της χώρας

 

 

 

 

 

Για τρεις περίπου ώρες, μια πυρκαγιά που ξέσπασε δίπλα ακριβώς στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στην διασταύρωση της Πλάκας Λιτοχώρου, κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, διέκοψε την κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και ανάγκασε τους οδηγούς στην εθνική να κινούνται σε σχεδόν πολεμικές συνθήκες. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, μια φωτιά στους πρόποδες του Ολύμπου -που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί- απείλησε και το διάσημο βουνό και ζωτικές δομές της χώρας και κατέκαψε δύο τουλάχιστον εξοχικές κατοικίες και μικρή αγροτοδασική έκταση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε μεταξύ 12 και 12.30 το μεσημέρι και λίγο αργότερα μήνυμα του 112 ειδοποιούσε τους πάντες στην περιοχή ότι οι παράδρομοι στην περιοχή Πλάκα Λιτοχώρου αποκλείονται και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Στις φωτογραφίες της Ε τ Ο μπορείτε να δέιτε την στιγμή που η φωτιά δισχίζει το ρέμα της Χασκάρας.

 

Στις δυνάμεις της πυροσβεστικής Λιτοχώρου που έσπευσαν επιτόπου γρήγορα προστέθηκαν ενισχύσεις απ’ όλο τον νομό και -ευτυχώς- τάχιστα έφτασαν και τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα πυροσβεστικό Ericsson και αμέσως μετά τρία Fire Masters tractors. Με την βοήθεια του ιδιαίτερα ούριου -για τη φωτιά- ανέμου, η φωτιά διέσχισε το ρέμα της Χασκάρας, πλάτους περίπου 40 μέτρων, επεκτεινόταν προς τα δυτικά και το Λιτόχωρο, έκαιγε ήδη δύο εξοχικές κατοικίες και απειλούσε υποσταθμό του ΟΤΕ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, όπως και βενζινάδικο, στην άλλη πλευρά της εθνικής. Οι ρίψεις των εναερίων μέσων εστιάστηκαν στο να σταματήσουν την επέκταση προς την εθνική, τις σιδηροδρομικές γραμμές και το Λιτόχωρο- Όλυμπο. Η κίνηση στην εθνική διακόπτονταν σταδιακά, ενώ η Hellenic Trains ανακοίνωσε ότι δύο συρμοί ήταν ακινητοποιημένοι στους Νέους Πόρους και το Αιγίνιο, νότια και βόρεια της φωτιάς.

Στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά προστέθηκαν και προσωπικό και οχήματα των Δήμων Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης, αλλά και δυνάμεις εθελοντών. Το πιθανότερο είναι ότι -και σ’ αυτή την περίπτωση- η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες καθαρισμού χόρτων σε χωράφι… με καταστροφέα, όπως και στην προηγούμενη.

 

update

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαψε τελικά μία εξοχική κατοικία και απείλησε μια δεύτερη παρακείμενη, ενώ δύο άτομα κρατούνται στην Πυροσβεστική της Κατερίνης, ως ύποπτοι για εμπρησμό (ότι με αγροτικές εργασίες με καταστροφέα έβαλαν την φωτιά).  Επίσημα, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 3 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πύρινος τρόμος στην Πλάκα Λιτοχώρου – Η φωτιά απείλησε τον Όλυμπο αλλά και ζωτικές υποδομές της χώρας